Biochemische wapens

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 7417 woorden
  • 20 mei 2003
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
39 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Wat gaan wij doen?

Wij waren van plan om rustig alle informatie die we kunnen vinden te verzamelen, nadat gaan we samen bekijken wat wel en wat niet nuttig is voor de PO. Daarna hadden de taken verdeeld van wie doet wat? Daarin hebben we afgesproken dat Frank de wetenschappelijke aspecten zou doen en ik de maatschappelijke aspecten plus de inleiding, titelpagina, logboek en conclusies. Maar we hebben ook afgesproken, om ook informatie te zoeken wat waardevol zou zijn van ieder die zijn eigen taak doet. Als we genoeg informatie hebben gaan we het allemaal onze weg doen en gaan we dus uitwerken. Wat is het onderwerp?

De onderwerp is de biologische en chemische wapens. Hierin wordt de informatie over gegeven over de biologische en chemische wapens. Wat komt aan bod bij dit onderwerp?

De onderwerp is in 2 aspecten verdeeld: de wetenschappelijke en maatschappelijke aspect
In de wetenschappelijke aspecten komen aan bod: · De dodelijke strijdmiddelen · De buitengevecht stellende middelen · Hoe je jezelf moet beschermen tegen een chemische aanval · Geschiedenis van de chemische wapens. · Uitleg wat biologische wapens is. · Wat is het gevaar van biologische wapens. · Hoe men tegen biologische wapens beschermt . · Geschiedenis van biologische wapens. · Hoe Amerika in de ban zat van de miltvuur . · Wat het verschil is tussen chemische en biologische wapens.

In de maatschappelijke aspecten komen aan bod: · De BTWC verdrag. · Waarom men met de pokken nog niet wil preventief inenten + eigen mening. · Is het geoorloofd om chemische en biologische wapens te gebruiken

Waarom het onderwerp: chemische en biologische wapens

Omdat het nu actueel is, vanwege oorlog met Irak, is het belangrijk om mensen te informeren, wat de chemische en biologische wapens kan doen.

ALGEMENE NATUURWETENSCHAPPEN: PRAKTISCHE OPDRACHT.

Nu willen we graag wat vertellen over de wetenschappelijke kant van Chemische en Biologisch wapens. Mensen zeggen vaak in één adem biologische en chemische wapens ineen, dat is niet gek want ze hebben veel overeenkomsten. Ze zijn gemakkelijk vervoerbaar, zijn niet duur en zeer doeltreffend. Daarom worden chemische en biologische wapens de ‘atoombommen’ van arme landen genoemd. Chemische wapens zijn niet hetzelfde als bijvoorbeeld een mitrailleur want je kan het niet vasthouden. Bij de chemische wapens gaat het om de giftigheid van een stof. Er zijn honderden giftige stoffen, maar men gebruikt er maar ongeveer 70 ervan. Het doel van een chemische aanval is dat mensen zo snel mogelijk ziek of dood gaan, of juist zo lang mogelijk er over doen. Deze 70 stoffen zijn uitgekozen omdat ze als ze in aanraking komen met water of zuurstof hun werking behouden na de productie de rest verliest hun werking helemaal of grotendeels. Een voorbeeld: Duitsland was het eerste land wat chemische wapens gebruikten van de afgelopen eeuw. Namelijk de Duitse chemicus Frits Haber haalde de regering ervan over om chemische wapens te gebruiken tegen de vijand, Duitsland deed dat in 1915 gebruikten ze chloorgas tegen de vijand.In het Belgische plaatsje Ieper. Deze chemicus heeft in 1918 de Nobelprijs gekregen voor zijn ontdekkingen.

Nu komen een paar chemische wapens aanbod met hun werking en hoe ze worden geproduceerd en door wie ze zijn gebruikt in de geschiedenis. Dodelijke strijdmiddelen: Ook wel verdeeld in 4 onderdelen 1: Zenuwgassen: Dit zijn organofosfaten die een storende werking hebben op het zenuwstelsel of een deel daarvan
voorbeeld: De terroristen hebben in 1995 Sarin gebruikt in de Japanse metro, dit is zo’n gas. Meerdere bekende gassen zijn: Soman, Tabun, VX; 2: Blaartrekkende middelen: Als men deze middelen inademt dan worden de longen beschadigd, en zal er bij huidcontact o.a. blaarvorming ontstaan. Voorbeeld: Duitsland gebruikte in de 1e wereldoorlog mosterdgas, dit is zo’n blaartrekkend middel. Mosterdgas: ze noemen het ook yperiet, genoemd naar de plaats waar de Duitsers het als eerste toepasten. Bij kamertemperatuur is mosterdgas kleurloos, olieachtige vloeistof met een geur van mosterd of knoflook, maar deze geur is niet krachtig. Het kookpunt van dit gas is 217 °C en het smeltpunt is 14 °C. Als men een te hoge dosis binnenkrijgt van Mosterdgas, heeft men de kans op blindheid en om doof te worden. Een ander voorbeeld is van Amerika: Ze gebruikten napalm in de Vietnam-oorlog tegen de bevolking van Noord-Viëtnam. Napalm bestaat uit een middel wat iets laat samensmelten (bijvoorbeeld: huid, het geeft ook brandwonden). Een ander middel is lewisiet.

3:Verstikkende strijdmiddelen: Die bij het inademen je longen inwendig laten beschadigen en daardoor stik je. Het bekendste middel is fosgeen. Fosgeen:is een koolstof verbinding, dit middel is zeer giftig, kleurloos en het geeft ernstige reacties. Ook weer de 1e wereldoorlog Duitsland gebruikte dit tegen de vijand om ze te doden 4: Celvergiftigende en bloedvergiftigende strijdmiddelen: Die het opname proces onderbreken van de rodebloedlichamen: voorbeeld blauwzuur en chloorcyaan. Blauwzuur is een kleurloze zeer vluchtige stof met een geur van bittere amandelen. Blauwzuur heeft een laagkookpunt namelijk 26 °C
Deze stof is zeer giftig want als het vermengt is met water treed er bloedstolling op. Als men niks doet ben je binnen een half uur overleden. In sommige staten van de VS wordt dit middel in hoge dosissen gebruikt bij een ter dood veroordeelde gemengd met zwavelzuur sterft men binnen de 5 minuten pijnloos omdat er dan een concentratie vrijkomt van 3000 ppm. (ppm is parts per million= delen per miljoen.) Het middel wordt ook wel Waterstofcyanide genoemd. Buiten gevechtstellende middelen: Verdeeld in 3 groepen. 1: traangassen: Deze soort gassen veroorzaken benauwdheid, misselijkheid en ze zorgen voor een sterke tranenvloed mensen met astma kunnen er snel van overgeven. Deze middelen gebruikt de politie (en de mensen in Amerika, privé)voor als ze zich bedreigt voelt of als de situatie de hand uit loopt. Gebruikelijke traangassen zijn chlooracetofenon (CN) en orthochloorbenzalmalonitril (CS). 2: niesgassen: Deze gassen worden officieel niet meer gebruikt (misschien door sommige landen). Bekende niesgassen zijn adamsiet en difenylchloorarsine. Adamsiet werd vroeger gebruikt door de politie om oproerkraaiers op te pakken, nu word het soms voor de Training(van Mariniers,en de Elite Forces) gebruikt om te oefenen op een chemische aanval. Adamsiet ruikt naar Kool en ze zijn slecht oplosbaar in water.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

3: incapacitantia stoffen: Die psychische verschijnselen,zoals hallucinaties,een sterk verminderd coördinatievermogen of een verlaagde graad van bewustzijn tot gevolg hebben. Irak heeft BZ-15 in zijn bezit, dit is een hallucinerende drug waardoor je waarnemingsvermogen wordt verminderd en Saddam Hoessein wilt dit gas gaan gebruiken tegen de Coalitie troepen die nu in Irak vechten.

Hoe moet je jezelf beschermen als er een Chemische aanval is. Je stopt gelijk met ademen, je doet je ogen dicht, je pakt je rugzak en haal je gasmasker eruit. Duw je masker tegen je kin aan en trek het over je hoofd, pas als je zeker weet dat het goed vast zit, doe je, je ogen open en roep hard “GAS!,GAS!” Als je dit bovengenoemde niet binnen 9 seconden lukt kan je het gevaar lopen om pupil verkleining te krijgen en als je toch naar adem hapt dan kan je zenuwgassen inademen, dan kan je kotsend buiten adem raken en sterven. Een gasmasker helpt heel erg en het kost tussen de 80 en 100 Euro en een filter kost rond de 18 Euro. Het volgende wat wel erg handig is als er een aanval is, is een NBC-pak (Nucleair Biologisch en Chemisch) dit pak helpt je beschermen tegen allerlei aanvallen het ligt meestal aan de hoeveelheid en wat voor persoon, maar gewoonlijk gaat dit pak 24 uur mee. Dan heb je nog handschoenen deze trek je over je leren handschoenen of handen en het neemt allerlei soorten vocht op dankzij het adsorptie filter van koolstof. En als je helemaal goed wilt beschermen doe je nog eens laarzen om je schoenen heen. Dit alles moet in maximaal 10 minuten. Het helpt tegen biologische en chemische wapens en zelfs ook radioactieve deeltjes. De gebruiksduur van een filter verschilt per persoon en hangt af van de concentratie gas. Het beste om te trainen hoe je een gasmasker op moet doen, is in een isoleercel met traangas te gaan staan en dan te oefenen. Hiervan leert men heel veel. Als je dan toch gassen heb binnen gekregen kan je altijd nog de combopennen, een gewone pen en een injectienaald zit er in je drukt deze pen op je bil en de naald schiet ervan zelf in. Het gevaar van chemische wapens verschilt per wapen en ook hoe het geproduceerd is. Het ligt eraan in welke hoeveelheid en in welke mate je het inademt of via een wond krijgt. Bijvoorbeeld is traangas niet gevaarlijk als je een lage dosis binnenkrijgt, daarentegen is blauwzuur gewoon gevaarlijk. Het soort gas: Mosterdgas is niet gelijk dodelijk weer wel is VX, alleen helpt dan nog een direct shot recht in het hart als je het binnenkrijgt en niet op tijd wordt ingeënt.

De geschiedenis van Chemische wapens.

Dit wil je ook lezen:

Vroeger werden door de Spartanen zwavelrook gebruikt bij belegeringen van Platea in een van hun oorlogen. De eigenlijke echte moderne geschiedenis van chemische wapens begint in de eerste Wereld Oorlog. Duitsland gebruikte op 22 april 1915 in het Belgische plaatsje Ieper. De aanval werd uitgevoerd door Duitse soldaten die het gas uit hoogdrukflessen ontsnappen die voornamelijk in de eerste loopgraven stonden opgesteld. Deze aanval werd uitgevoerd over een breedte van 4 kilometer tussen Steenstraat en Langemark. Doordat de Duitsers chloorgas gebruikten werden als snel primitieve gasmaskers gemaakt. Een katoenen doek geïmpregneerd natriumthiosulfaat, glycerine en natriumcarbonaat. Deze doek werd voor neus en mond gebonden. Op een gegeven moment werkten deze doeken niet meer omdat er nu fosgeen werd gebruikt. Dus werd er een aanzet gemaakt om gasmaskers met een adsorptiefilter van koolstof te ontwikkelen. In de eerste Wereld Oorlog werden 1.200.000 mensen getroffen en rond de 100.000 mensen stierven aan chemische wapens. Duitsland en de geallieerden hadden in de Tweede Wereld Oorlog overwogen om chemische wapens te gebruiken, maar ze hadden het toch niet gedaan. “wapens.” In 1942 is ontwikkeld door de Amerikanen L.F. Fieser en E.B. Hershberg. In de tweede wereld oorlog is door Amerika napalm gebruikt als vlammewerpers genoemd de “crocodiles”. Vaak gebruiken terroristen chemische wapens en ook natuurlijk biologische, in 1995 hadden terroristen in de metro van Tokio Sarin gebruikt. Biologische wapens

Wat zijn eigenlijk biologische wapens? Biologische oorlogsvoering heet ook wel bacteriële oorlogsvoering.Ze willen met middelen de vijand zo erg verzwakken dat de overwinning geen moeite kost. De B-wapens (biologische wapens) worden alleen gebruikt voor tactische doeleinden. Zoals Amerika deed bij Bagdad “erin en eruit.”

Wat voor vormen zijn er eigenlijk van (biologische wapens) B-wapens. Ze zijn in 3 soorten te onderscheiden, namelijk de volgende bacteriën, virussen en toxiden. Onder deze drie word weer onderscheid gemaakt met de volgende kernmerken: Bij de een word een hoogsterftecijfer verwacht en bij de andere weer een laagsterftecijfer. Of individuele moeten ze raken, d.m.v. blindheid en dat ze zijn afgeleid. Bacteriën: Zijn eencellige dieren ze zijn microscopisch klein ze voeden zich met organische afval. Daarbij brengen ze koolstof en stikstof in gemineraliseerde vorm terug in de kringloop. De meeste bacteriën zijn erg sterk en ze kunnen wel jaren overleven op één plaats (bijv. miltvuur).Ze leggen dan hun levenscyclus eigenlijk plat en ze worden dan een spore. Spore kunnen gemakkelijk getransporteerd worden over land en water. We rekenen bij bacteriën Anthrax(miltvuur), Botulisme, Pest en Tularémie. Rusland heeft bijvoorbeeld Yersinia pestis, dit is een vorm van pest deze soort hebben ze Elektronenmicroscopische opname van Anthrax bacteriën
resistent gemaakt tegen 14 geneesmiddelen. Op de nummer 2 stond miltvuur. En natuurlijk mag Griep niet ontbreken in dit rijtje,dat stond op nummer 3.

Miltvuur kan een mens op 3 manieren besmetten, niet elke vorm is even gevaarlijk en het ligt eraan hoeveel spore een mens binnenkrijgt. Eerst willen we wat vertellen waar miltvuur inzit het is eigenlijk een veeziekte. Graseters zoals schapen,koeien,runderen en kamelen hebben er soms last van, het komt meer in Azië en Afrika en Midden-Oosten voor dan in het Westen omdat hier betere hygiëne, er is een betere controle op vlees en vaak minder warm en vochtig. De veroorzaker van Anthrax(miltvuur) is een bacterie genaamd Bacillus Anthracist. Deze bacterie heeft een rare eigenschap want hij vormt sporen en als de bacterie overlijdt komen deze sporen uit de bacterie.Deze bacterie(de sporen ervan) kan je goed bewaren en dus kan je er ook een soort poeder van maken, dit kan omdat de sporen lang blijven leven. Gelukkig is de ziekte niet overdraagbaar, anders zouden er bij een terroristische aanval honderden doden vallen. Er zijn 3 manieren van besmettingsgevaar. Namelijk: besmetting via de huid, longen en bedorven voedsel.

Als je het via de huid krijgt, dan ontstaat er een zweertje na een paar dagen komt er een blaar op te zitten bedekt met een zwarte korst. Daarbij kan er hoofdpijn, koorts en een grieperig gevoel ontstaan. Als je de wond goed behandeld met antibiotica hou je er alleen een litteken aan over en er is een kleine kans dat je overlijdt als je niks doet.

Besmetting via de mond, dit kan gebeuren doordat men rauw besmet vlees heeft gegeten. Het gevolg is dat men moet braken, blijft lang misselijk, heeft bloederige diarree en dat is gepaard met hevige buikpijn. Ook bij deze vorm word de patiënt een hoge dosis antibiotica voorgeschreven maar de kans op overlijden is veel groter dan bij de vorm via de huid namelijk wel 50%

De derde vorm is via de luchtwegen. Dit is ook de ergste vorm van besmetting. Men ademt de sporen in de sporen gaan uitgroeien tot bacteriën ook in de lymfklieren. Dit kan gelijk gebeuren maar ook vele weken na de besmetting. Het grote probleem met deze besmetting is dat de verschijnselen laat optreden. Als er op een gegeven zoveel bacteriën zijn treed er benauwdheid op, gaat men bloed overgeven, hoge koorts en shock. Dit komt door de gifstoffen die de bacterie aanmaakt en deze vernietigt alle bloedvaten en weefsel. Als er al snel antibiotica word gegeven is de kans op overleving groot, als er te laat antibiotica word gegeven is de kans op overleven klein, dit komt doordat het weefsel en bloedvaten zijn aangetast ook al zijn de bacteriën weg dan is de kans dat de patiënt het overleeft klein, want ruim 90% van de patiënten die besmet raakt via deze vorm overlijdt. De behandeling: De meeste miltvuur bacteriën zijn makkelijk te bestrijden, door middel van antibiotica. Tenzij deze bacteriën gekweekt zijn door terroristen en resistent zijn tegen de antibiotica’s. Je kan het beste de volgende antibiotica’s gebruiken bij besmetting: penicilline, erythromycine of doxycycline. Virussen: zijn de kleinst organische wezens die we kennen. Ze kunnen niet tientallen jaren in de grond overleven, ze moeten een ‘gastheer’hebben om te overleven. Een virus wordt ook eigenlijk een parasiet genoemd ze houden zich op in levende cellen. Vaak injecteren ze zich erfelijk materiaal in zich en dan geven ze de cel de opdracht om verschillende virusbestanddelen in veelvoud te maken, vaak ten koste van de eigen functies. Als zo’n cel het niet meer houd en hij sterft dan heet dat lysis. Dan barst de cel open en komen er allerlei virussen vrij. Deze zijn niet zo erg als virussen die zelf het lichaam in komen en ze kunnen vaak niet zo veel schade aanrichten als de “moedercel”. Deze virussen zweven vaak jaren lang rond en soms worden ze weer een tijd actief. Een voorbeeld van zo’n virus is het Herpusvirus.

Vaak wordt door het lichaam een interferon gemaakt dit beschermt de naburige cellen van de geïnfecteerde cel zo heeft het virus minder kans om zich aan andere cellen vast te klemmen, en dit helpt de cellen ook tegen andere virussen. Een voorbeeld van een virus wat veel schade aanricht is de pokken. Pokken bestaan al duizenden jaren,de eerste symptomen zijn die in de mond daarna over de huid en armen en benen. Het virus pokken heeft miljoenen mensen gedood. Na de ontdekking van het vaccin tegen pokken heeft de wereld dit goed aangepakt. Daarom kon in 1980 de WHO (World Health Organisation) zeggen dat de wereld pokken vrij is. Want het laatste geval wat met pokken te maken heeft was in 1978.

Hoe krijgt men pokken. Ten eerste kan men het krijgen door nauw contact te hebben met iemand die het al heeft. Want als de patiënt praat, hoest of spuugt gaat het virus met dat vocht mee en zo word de ander besmet, ook als diegene de patiënt aanraakt waar een blaasje zit krijgt hij/zij dat virus. Maar niemand kan meer de pokken krijgen want het virus is de wereld uit. Alleen als terroristen het opzettelijk verspreid, maar men acht de aanval met pokken zeer klein. De pokken zijn het meest besmettelijk 1 of 2 dagen na besmetting omdat dan het virus zich dan snel vermenigvuldigt. De blaasjes zijn ook besmettelijk dus ook het beddengoed en de andere dingen van de patiënt. De symptomen. In het eerste stadium krijgt men een ernstige griep. Gepaard met hevige hoofdpijn,vermoeidheid en zware koorts. Dan krijgt men blaasjes eerst in de mond en daarna over heel het lichaam. Dit zijn namelijk de ‘pokken’.Na een paar weken komen er korstjes op de blaasjes, deze zullen weer na een paar weken er af vallen. De pokken zijn niet echt gevaarlijk want 30 % van de besmette mensen overlijden (bij Miltvuur is dat tot 90 % en hoger). Endotoxine en exotine: Endotoxine is ook bekend als toxine. Dit gif is afbraakproducten.van celmembranen. Het is zeer giftig en het is niet zo giftig als exotine. Endotoxine is afgescheiden door toxine en het bestaat vrijwel altijd uit eiwit. Een vorm van toxide is Botuline toxine, het is zo giftig dat een gram (puur) genoeg is om 1 miljoen doden te maken. Na de oorlog met Koeweit had Saddam zoveel Toxine dat hij de wereldbevolking 3x kon uitroeien. Maar gelukkig is botuline eigenlijk ook voor cosmetische doeleinden gebruikt. Men heeft het gif 40.000 keer verdund dat het in de voorhuid kan worden ingespoten en dan ligt het zenuwstelsel plat van de rimpels. Ook voor mensen die spastisch zijn is het een goed middel want dan trekken de spieren niet meer samen en kunnen ze makkelijker lopen. Toxine is eigenlijk een gif wat de bedoeling heeft om het zenuwstelsel plat te leggen en daardoor overlijdt men, omdat de zenuwen geen signalen meer geven om adem te halen en dat soort dingen.

Het gevaar van Biologische wapens.

Biologische wapens zijn natuurlijk gevaarlijk, want waarom zou een groep mensen (of een individueel.) een bevolking “pijn”aan doen. Want bij miltvuur sterft een grote groep (als het via de longen is) en bij de pokken ook wel. Waarom wilt iemand een wapen gebruiken wat niet gevaarlijk is. Miltvuur en de pest staan op nummer een met doden
Dan volgen de pokken
En op het laatst de bacteriën en endotoxines en toxines. Natuurlijk moet er altijd wel een soort dreiging van gevaar zijn, dat een land soorten wapens in zijn bezit heeft. Want eigenlijk zijn biologische wapens sluipmoordenaars, je ziet ze niet, alleen als iemand pas de symptomen heeft, vaak heeft het dan geen zin meer om te vaccineren of nog wel (miltvuur niet, pokken wel). Niet alleen biologische wapens zijn gevaarlijk ook zijn de vaccins soms dodelijk. Dit geldt bij het vaccin tegen de pokken, daarom wilt de Nederlandse regering niet inenten als er wereldwijd geen gevallen van pokken worden geconstateerd. Hoe beschermt men zich tegen biologische wapens.

Bijna hetzelfde als tegen chemische wapens, je hebt ook een NBC-pak (nucleair, biologisch en chemisch)nodig en een NBC-masker, handschoenen met adsorptie filter van koolstof en natuurlijk vaccins tegen de middelen. Ook is het handig om veel jodium te eten (dit helpt de schildklier sneller antistoffen maken tegen nucleaire deeltjes) Ook het snel toedienen van een antibiotica is nooit weg om je te beschermen tegen biologische wapens.

De geschiedenis van Biologische wapens.

De geschiedenis van biologische wapens is erg oud, als eerste waren het de indianen die het sap van een boom opvingen en daar doopten ze hun pijlen in, raakten ze iemand dan stierf deze omdat het gif het zenuwstelsel plat legt. Een ander voorbeeld is dat de Pioniers van Amerika dekens gaven aan indianen, er was een probleem deze dekens waren besmet met het pokken virus. Zo stierven stammen indianen uit of ze waren zwaar verzwakt.

De eigenlijke moderne geschiedenis van biologische wapens begint in Japan met unit 731. Dit gebeurde in 1936, het deed proeven op gebied van ‘waterzuivering’. Er zijn proeven nooit naar buiten gekomen, de tests gebeurden in 150 gebouwen op één terrein. In de tijd dat Unit 731 bestond zijn er duizenden wel niet tienduizenden mensen overleden. Ze deden niet alleen proeven op Chinezen maar ook Amerikaanse en Britse krijgsgevangen in de Tweede wereld oorlog. Deze mensen zijn overleden aan o.a. de pest, pokken en miltvuur. Deze Unit capituleerde in 1945, Amerika beloofde de wetenschappers als ze hun informatie doorspeelden, ze dan niet werden vervolgd. Nog later dacht de Engelse regering dat het wel ‘veilig’ was om proeven te doen op het eiland Gruinard in 1941, dit is een Schots eilandje. Want de miltvuur bleef jaren lang leven op het eilandje. Het bleek dus niet zo veilig te zijn en pas veel later hebben ze het eiland schoongemaakt.

De Russen hebben ook proeven gedaan met biologische wapens, want ze merkten gauw dat het simpel en effectief was om biologische wapens te gebruiken. Maar in 1979 ontsnapte een wolk miltvuur en het gevolg was dat er 79 gevallen met miltvuur maar er waren 68 doden. De Japanse terreurgroep Aum Shinrikyo heeft geprobeerd om bacteriën en virussen te verspreiden via auto’s en gebouwen gelukkig is dit zonder enig succes gebeurd. Hoe kwam het dat Amerika in de ban zat van Miltvuur.

Ten eerste door elf september 2001. Bij iedereen over de hele wereld zit het beeld gegraveerd in zijn/haar hoofd van het toestel wat het WTC raakte. Het gebeurde op een moment dat niemand dat had verwacht. Toen kwam door de terreur organisatie van Bin Laden. Hij zei op een video dat er meer aanvallen zouden zijn, toen kwamen er de miltvuur brieven. Maar over heel de wereld werd alarm geslagen als er verdachte pakketjes waren, in Nederland, Engeland, Australië, Amerika en zelfs Japan. Er waren in korte tijd grote maatregelen getroffen om de mensen zo min mogelijk in contact te laten komen met miltvuur, omdat twee medewerkers van postbedrijven gestorven waren en de andere 2 met spoed waren opgenomen.

Een klein overzichtje van brieven met miltvuur: 24 oktober: Brief verstuurd naar witte huis met miltvuur. 19 oktober: Verband miltvuur en Bin Laden. 18 oktober: Kenia is het eerste land buiten Amerika wat met miltvuur in aanraking komt na 11 september
17 oktober: Strijkijzer is de beste optie om miltvuur uit brieven te halen
11 oktober: Derde besmetting met miltvuur in Florida

Wat voor overeenkomsten en verschillen zijn er tussen Chemische en Biologische wapens.

Biologische en chemische wapens hebben natuurlijk wel wat vergelijkingen in het algemeen maar ze verschillen toch heel erg als je ze apart gaat bekijken. Ten eerste zijn vaak de stoffen anders (of bacterie of virus of toxine) Ten tweede hebben ze een andere uitwerking of werken ze pas in het lichaam
Ten derde werken ze soms heel goed en soms heel slecht (zie maar naar miltvuur) Ten vierde het gevaar per wapen verschilt heel erg.

Ten eerste willen we het hebben over de verschillende stoffen tussen chemische en biologische wapens. Je hebt bij chemische wapens namelijk 2 hoofdgroepen die zijn weer verdeeld onder 7 kleinere groepen. De eerste hoofdgroep is dodelijke strijdmiddelen onderverdeeld in 4 kleinere groepen namelijk de volgende: zenuw, blaartrekkend,verstikkend en bloedvergiftigend. De eerste heeft weer verschillende wapens zoals: Soman, Tuban en VX; Blaartrekkend is mosterdgas en lewisiet
Verstikkend is fosgeen. En als laatste is bloedvergiftigend daar is een middel van Blauwzuur en vele anderen. Nu de tweede hoofdgroep en dat is Buitengevecht stellende deze hoofdgroep is in 3 kleinere groepen onderverdeeld namelijk de volgende: traan-,niesgassen en incapacitantia stoffen. De eerste kleinere groep is bij iedereen bekend namelijk traangas. De politie gebruikt dit gas tegen oproerkraaiers en om mee te oefenen. De tweede word eigenlijk niet meer toegestaan maar de mariniers en andere special forces trainen er nog wel mee (voor oefening op een chemische of biologische aanval) De laatste is het minst bekend onder de bevolking namelijk de hallucinerende stoffen, hieronder valt BZ-15. Dit zijn eigenlijk een beetje de meest bekende chemische wapens.

Nu de biologische wapens en het verschil ertussen. Er zijn drie hoofdgroepen namelijk de: Bacteriën, Virussen en toxines
Iedereen kent wel de bacteriën en virussen (we zijn er ook mee in aanraking gekomen)(vaak als kleinkind) Bacteriën: hieronder verstaan we Miltvuur, pest en botulisme. Virussen: hieronder verstaan we pokken, waterpokken, mazelen, bof, herpes etc. etc. Toxines: na de tweede wereld oorlog zijn weinig mensen met toxines in aanraking gekomen. Namelijk maar rond de 10. Nu hebben wetenschappers van één toxine (namelijk botuline toxine) een medisch middel gemaakt, dit word in ziekenhuizen en klinieken gebruikt. Vaak verschilt het qua virus en bacterie want als men miltvuur via de longen binnenkrijgt sterft meer dan 90 % van de gevallen maar met de pest ongeveer 30 % en met besmet voedsel nog minder (van miltvuur). Maar bacteriën kunnen langer overleven dan virussen, dit waren een paar verschillen onderling van biologische wapens.

Het verschil tussen chemisch en biologische wapens is best wel groot. Het zijn vaak hele andere stoffen en de chemische kwamen niet zomaar in de natuur voor, maar ze zijn gevormd door mens. En de biologische kwamen wel al in de natuur voor (zoals de pest) Het is vaak makkelijker om chemische wapens te maken dan biologische en soms ook omgekeerd
De overeenkomsten tussen chemische en biologische wapens: Ze zijn makkelijk te maken, Ze zijn makkelijk te vervoeren, Ze zijn eigenlijk heel de tijd onzichtbaar, Ze slaan hard toe, Hun doel is de vijand zodanig verzwakken dat het heel erg makkelijk is om de strijd te winnen.

Is ook wel bekend als de Biological Weapons Convention. Het verdrag is ontstaan in 1972. In 1928 was er ook een soort BTWC verdrag, waaraan 128 landen er aan mee doen. Maar de regels waren zo vaag dat het uiteindelijk er niks van kwam. Later in 1969 gaf president Nixon de opdracht om alle voorraden te vernietigen wat te maken heeft van biologische wapens. Die opdracht en het eerdere verdrag in 1928 was de basis van het sluiten van de BTWC-verdrag. Het verdrag werd in 1972 gesloten en daaraan doet 152 landen eraan mee doen. De bedoeling is om de ontwikkeling van de biologische en chemische wapens tegen te gaan, de biologische en chemische wapens ontwikkelen zich snel en worden dus steeds gevaarlijker. Maar eigenlijk is deze verdrag niet veel beter dan het eerste verdrag in 1928, omdat er niet specifieke stoffen worden genoemd, kun je die makkelijk ontduiken, dat is ook de reden waarom Bush aan dat verdrag niet meer wil gaan meewerken. Om dat tegen te gaan moeten landen protocollen gemaakt, om het verdrag effectiever te maken. Maar er wordt nu geprobeerd om een nieuwe protocol gemaakt dat ontduiken van het verdrag moeilijker maakt.

Een zo’n protocol in de maak is: welke wapens zijn verboden en op welk termijn het afgelopen moet zijn met de opslag. Maar Bush wilde het niet ondertekenen, waardoor een effectiever werking van de BTWC-verdrag vast en zeker een vertraging oploopt.

Er kan worden gezegd dat de toetsingsconferenties de BTWC-verdrag hebben versterkt, maar doordat er geen effectieve verificatieregime en geen juridisch bindend waarde en normen voor CBMs, is dat de zwakte van de BTWC-verdrag. Waardoor ontduiking moeilijk is vast te stellen en dus moeilijk strafmaatregelen kan worden gegeven tegen lidstaten die niet aan de BTWC-verdrag zich houden. Daarom hebben zij 9 protocollen gemaakt om de BTWC-verdrag te versterken.

Voordat ik ga uitleggen welke protocollen dat zijn ga ik eerst uitleggen wat de verificatieregime en wat CBM is. Verificatieregime is dat de staten verplicht worden om gedetailleerde informatie uit te wisselen over biologische research programma’s en dat het mogelijk is om verrassingsinspecties uit te voeren. CBM is Confidence Building Measures, dat houdt in dat er door de conventie vertrouwenwekkende maatregelen nemen. Deze 9 protocollen moeten volgens de Conventie leiden tot een effectievere verdrag tegen de wapens.

1. Er moeten zoveel mogelijke landen toetreden bij de Conventie, zodat de samenwerking op biologisch gebied en daaraan de technologie moeten worden voorbehouden aan de lidstaten. 2. Er zou een regelmatig aan te vullen lijst moeten komen van biologische agentia en toxines die als strijdmiddelen zouden kunnen worden gebruikt. Een lijst zou ook de daaraan gekoppelde technologie moeten bevatten en zou up-to-date moeten worden gehouden door een in te stellen expertgroep. 3. Het aan de Conventie gekoppelde CBM regime zou niet alleen politiek bindend moeten zijn, maar een juridisch bindend karakter moeten krijgen. 4. Voor een systematische controle op de naleving van de CBMs in de periodes tussen toetsingsconferenties, zouden lidstaten een comité van onafhankelijke deskundigen moeten instellen dat de aanpassing van de inhoud van de CBMs verder kan controleren. 5. De instelling van een Biologische Wapens-verificatieregime is een belangrijke voorziening voor controle op de naleving. Nagegaan zou moeten worden in hoeverre dit zou kunnen samengaan met het Haagse verificatieagentschap voor chemische wapens. 6. Exporten van bepaalde biologische agentia, toxines en biotechnologie mogen niet plaatsvinden zonder bindende afspraken over het eindgebruik en de controle hierop. 7. Sluitende regelingen moeten worden overeengekomen voor de implementatie (iets nieuws introduceren) van het BW bepalingen in nationale wetgevingen. 8. Een sluitend systeem van reacties en sancties op ontduikingen moet worden overeengekomen. 9. Tenslotte zou voor lidstaten internationale vormen van samenwerking op het gebied van de biowetenschap moeten worden georganiseerd. Hierbij valt te denken aan training van wetenschappelijk personeel, kennis en technologieoverdracht, internationale centra voor onderzoek, ontwikkeling en productie van bijvoorbeeld vaccins enz.

Hoewel er nog tegenstribbeling zijn van een paar landen hebben de meeste goede hoop dat de BTWC verdrag uiteindelijk tot een goede effect in de 20ste eeuw zal uitlopen.

Er ligt in Nederland sinds kort een pokkenvaccin voor iedereen, in snel klaar te kunnen inenten waarneer het nodig mocht zijn. Maar de overheid heeft besloten de bevolking nog niet preventief in te enten. De overheid heeft besloten om niet preventief te gaan inenten. Voordat ik ga antwoorden waarom de overheid heeft besloten, wil ik het eerst iets anders uitleggen wat natuurlijk te maken heeft met de pokken en de vaccinatie van pokken. Waarom word er opeens pokkenvaccin gemaakt?

De overheid was bang dat er terreurorganisaties de pokken in hun handen hebben. Die zouden een biologische wapens van pokken maken. Na de terroristische aanslag op 11 september is de angst toegenomen. Vroeger had het veel mensen gekost, maar nadat er massaal werd gevaccineerd, was de pokken uitgestorven, alleen in een paar laboratorium, zijn daar nog pokken. Mensen die voor 1976 geboren zijn, zijn tegen de pokken al ingeënt. In hetzelfde jaar werd het verplicht pokkenvaccin afgeschaft. Dus iedereen die na 1976 zijn geboren zijn niet ingeënt tegen die pokken. Wat is pokken precies?

Pokken is een ernstige besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het pokken virus. De infectie gaat samen met een typische huiduitslag. Dat begint in de mond, daarna je hele gezicht, daarna de armen en benen. De geschiedenis van pokken is dat het eeuwenlang voor epidemieën en doden heeft gezorgd. Sinds de uitvinding van de vaccinatie was de wereld in 1980 pokken vrij. Maar sinds de aanslag is de vrees op pokken besmetting weer opgelaaid.

Waarom heeft de overheid besloten om niet preventief te gaan inenten?

Het is in iedere geval niet zo dat de overheid niet genoeg vaccins zou hebben voor de mensen in Nederland. Het inenten van pokken kent ernstige en zelfs levensbedreigende bijwerkingen. Hoewel in Amerika al preventief is ingeënt acht Nederland nog niet te doen, omdat zij achten dat bij Amerika de kans is groter, na aanval op Saddam Hussein en Osama Bin Laden, dat zij door een biologische of chemische wapens te doelwit zijn. Nederland vindt niet dat zij nu de risico waard vinden om de voordelen te wegen tegen de nadelen van vaccineren van pokken.

Hoe veilig is het vaccin dan wel?

Het vaccin is gemaakt van een pokkensoort die bij koeien, de koepokvirus, voorkomt. Maar een van de symptomen bij de pokken is dat er blaasjes zich vormen in het lichaam. De koepokvirus kan in enkele gevallen blaasjes vormen in het lichaam. Zolang iemand blaasjes heeft na de vaccinatie dan kan hij of zij andere mensen besmetten met het koepokkenvirus. Dat kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen die een verzwakte afweersysteem heeft. De andere bijwerkingen van de vaccin zijn uitslag, koorts, hoofdpijn en pijn over het hele lichaam. Ze schatten dat als je per 1 miljoen mensen gaat vaccineren, dat zij er ongeveer er 50 zeer ernstige bijwerkingen zullen krijgen. Ongeveer 4 tot 6 mensen zullen mogelijk sterven aan de gevolgen van de vaccinatie. Eigen mening van Frank Groeneweg

Mijn mening over het preventief inenten in Nederland is: Waarom wil men het in de eerste plaats, is de dreiging dan zo groot van terroristen, de pokken zijn al enige tijd niet meer in de wereld, alleen In Amerika en Rusland hebben ze wat pokken om een nieuw vaccin tegen te maken, als het weer eens opduikt. Nu heeft een grappig persoon gezegd dat terroristen misschien de pokken in handen hebben, dus daarom heeft de Nederlandse staat 13,5 miljoen vaccinaties tegen pokken klaar liggen, maar omdat de dreiging niet groot genoeg is doen ze het niet, ik geef ze groot gelijk. Als je de vaccinaties verplicht stelt denkt (bijna) iedereen gelijk dat de Terroristen het op ons land hebben voorzien. Dat is niet zo want Nederland doet niet mee in Irak en helpt alleen de vrede te bewaren in Afghanistan mee. Als de terroristen de bacterie in handen zouden hebben, zouden ze het allang bekent hebben gemaakt en misschien al er mee hebben geëxperimenteerd in een land. Dat is niet zo, dus waarom maken we ons druk? Als men zich happy voelt bij de gedachte dat hij/zij is ingeënt tegen pokken, mag hij/zij zich laten inenten, maar Als men grootschalig gaat inenten zullen max. 70 doden op 1 miljoen mensen zijn dus zullen er in totaal 1100 doden vallen onder de bevolking alleen al van de bijwerkingen en omdat dit virus toch al 25 jaar niet meer in Nederland voorkomt is het onwaarschijnlijk dat de regering het inenten verplicht stelt. Vaak heeft dat geen effect omdat ze de bacterie tegen allerlei vaccins resistent maken. Dus mijn eindconclusie is dat het: Niet nodig is om preventief te inenten, omdat de dreiging niet groot genoeg is, Nederland is met in geen enkel land in oorlog of in oorlog met de Islam en het maakt de mensen alleen maar banger, want in de rest van de wereld hoor je toch ook geen verhalen over inentingen?

Eigen mening van Donny Tan

Ik moet eerst zeggen toen ik deze PO in mijn handen kreeg en de opdrachten las en dat één van de opdrachten was dat je ook een eigen mening moest geven, wat je ervan vind dat Nederland niet wil preventief wil gaan inenten. Dacht ik meteen waarom, voorkomen is beter dan wachten totdat iemand is besmet en dan pas inenten. Ik dacht toen dan is het misschien wel te laat en zijn er wel paar honderd mensen al besmet en gaan ze steeds meer besmetten en vinden meer mensen de dood. Maar nadat ik deze site had doorgelezen: www.minvws.nl/zoeken.html?folder=455&envelope=1220§ion=10#1
Ben ik meteen van gedachten veranderd, ik ben nu meer voor, het wachten van het inenten tegen pokken omdat, ik had gelezen dat er ook mensen konden sterven na de vaccinatie. Die bijwerkingen van de pokken is niet echt wat je fijn vind en hoewel het om ongeveer 4 tot 6 gevallen is, is het niet nodig om meteen te gaan vaccineren. De dreiging dat er een chemische of een biologische wapens op Nederland word losgelaten is erg klein, daarentegen in Amerika is die kans wel wat groter, daar word het ook gevaccineerd. Dus waarom alvast eerder inenten als de dreiging niet groot is en als er slachtoffers kunnen vallen? De overheid heeft een moeilijke beslissing genomen en naar mijn mening is dat ze het goed hebben over nagedacht en de juiste beslissing hebben genomen.

Donny’s mening:

Ik vind van niet, omdat het teveel mensenleven kan kosten en dat het ook ernstige gevolgen heeft bij chemische wapens, voor de nakomelingen (Tsjernobyl, Nagasaki en Hiroshima) Tegenwoordig kunnen technicie de zogenaamde slimme bommen maken, wat duid dat de kennis over allerlei wapens steeds meer toeneemt. De wapens worden steeds gevaarlijker en slimmer. Hoewel er bommen worden gemaakt die slim zijn (gat pas ontploffen op de plaats van zijn doel), geld dat niet voor de chemische en biologische wapens, allebei zijn gemaakt op het zoveel mogelijk mensen te doden. Ik vind dat ze moeten stoppen met het ontwikkelen van nieuwe en betere chemische en biologische wapens, als er een 3de wereldoorlog zal komen en dat word gebruikt met chemische en biologische oorlog, dan zal heel aarde vervuild raken met doden en geen leven meer van mensen, dieren en planten. Nu in deze oorlog kun je je vijanden zien, maar als er gebruikt worden van de biologische en chemische wapens worden gebruikt, dan kun je je vijanden niet zien. De techniek in oorlog is sterk verbeterd, kun je vroeger in de Vietnam oorlog de kogels horen, nu van deze tijd weet je niet of er iemand op jou richt. De technische ontwikkeling in wapens gaan zo snel, dat als er een nieuwe wereldoorlog komt, in de allerergst doemscenario, de aarde zal gaan vergaan. Dat is eigenlijk best wel erg als eigenlijk de mensheid tegen elkaar opnemen. Ik vind ook in de tijd van oorlog, dat je ook geen chemische en biologische wapens mag gebruiken, er zijn daar onschuldige mensen, het is niet nodig om onschuldige slachtoffers te maken. Als de tegenstander dat op jou biologische wapens of chemische wapens, moeten ze dat alles op alles zetten dat ie niet afgaat. Misschien moeten ze wel ook zo’n wapen gooien, mar dat is in de allerergste geval. Mijn conclusie is dat je de chemische en biologische wapens in geen van de gevallen die er mogelijk zijn te gebruiken. Franks mening:

Mijn eigen mening daarover is dat het goed is dat men door gaat met het ontwikkelen van biologische wapens en chemische wapens. U denkt dan meteen huh? Ik zal het uitleggen, als de mens zijn ontwikkelingen stopt zal er op een gegeven moment geen vaccin meer bestaan. De terroristen proberen de biologische wapens tegen zoveel mogelijk dingen resistent te maken, en we komen er alleen maar achter wat voor medicijnen we kunnen gebruiken als ze doorgaan met het ontwikkelen van deze wapens
Ten tweede hoe vaak is het wel niet in de geschiedenis geweest dat men 'per ongeluk' achter iets kwamen waarvan ze helemaal niks wisten. Op een dag zal heus wel iemand zijn die dan per ongeluk een vaccin uitvind tegen Aids of andere virussen zoals Herpes en voor de medische kant is het goed, om maar een voorbeeld te noemen: botuline toxine: was vroeger een biologische wapen maar nu gebruiken ze het in de medische wereld als medicijn en in de klinieken om er weer jonger uit te zien. Dus ik vind het belangrijk dat de mens niet zijn ontwikkelingen staakt vanwege iets. Vroeger stierven stammen uit door het pokken virus, maar dankzij een doktor is de wereld nu pokkenvrij.

De conclusie van Frank: Wat heb ik geleerd van deze po: Ik wist aan het begin niet dat biologische en chemische wapens er in zulke aantallen waren
en dat ze ook zo grof waren gebruikt door Japan en Duitsland
Wel wist ik veel van de situatie in Amerika dus dat was het makkelijkste stukje van de hele po
Wat me echt tegenviel was toch eigenlijk wel de informatie die er was, bijv. de geschiedenis van de chemische wapens was heel erg weinig, maar wel weer was het veel over miltvuur en de pokken.

Mijn eindconclusie: Ik heb met plezier aan deze po gewerkt en weet nu nuttige informatie over deze wapens, waarom ze werden gebruikt enzo. dus ik hoop dat u het met genoegen heeft gelezen. De conclusie van Donny:

Ik heb voornamelijk de maatschappelijke aspecten gedaan, maar ik heb wel wat deel aan meegedaan met de wetenschappelijke aspecten. Ik dacht dat het wel makkelijk is deze onderwerp te maken, maar dat viel erg tegen. Ik dacht omdat nu de biologische en chemische wapens actueel (vanwege de, nu aflopende, oorlog in Irak), maar als je iets wil zoeken dan vind je voornamelijk alleen over de kwestie Irak, maar uiteindelijk is het Frank en ik wel gelukt.

Op zich vind ik deze PO maar zozo, het moeilijkst van de maatschappelijke aspect was: de BTWC-verdrag, omdat ik echt heel weinig informatie kon vinden, als ik in google in typte BTWC-verdrag dan had ik ook maar één site die echt nuttig was, maar ik kwam later uit dat ik niet BTWC-verdrag moest intypen, maar Biologic Weapon Convention. maar dan nog vond ik het moeilijk, omdat de tekst erg zwaar is, allemaal moeilijke worden, in de protocollen waarin zij de gedachte hadden om de verdrag effectiever te maken, stond veel moeilijke woorden, waarvan ik constant in mijn woordenboek moest kijken, woordjes zoals implementaties. Maar ik moest ook het kunnen begrijpen waarom die protocollen de verdrag effectiever zou gaan werken, op zich begreep ik wel, maar je moet wel in je eigen woorden gebruiken, door veel moeilijk taal gebruik, waardoor ik vaak in de woordenboek moest kijken, is mijn woordenschat wel toegenomen J. Door zo ook in je eigen woorden te zetten, leer je meer.

De makkelijkste vond ik de vraag over de pokken het makkelijkst, maar zoals u in mijn mening had gelezen, had ik duidelijk er wat van geleerd, door mijn mening te veranderen.

Het zelf verzinnen van de vraag, was eigenlijk moeilijker dan gedacht om een goede vraag te vinden, maar eenmaal je die vraag al hebt kun je al snel je gedachtes (mening) in woorden typen. Kortom ik heb aan deze PO veel geleerd.

Bronvermelding

De bronnen die we hebben gebruikt zijn: http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=f05479fd27cc45ae8b548bde02ff9e23&lat=1050324439&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2enjha%2ecom%2fnjresponse%2fpresentation%2fUSAMRICD%2fsld001%2ehtm
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=0596badd10f511016dc6728b6ff5c070&lat=1050324527&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eallhandsconsulting%2ecom%2ftoolbox%2fvictimsflowchart%2egif
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=0c9315fa8d60026bdaa51e6672d92a63&lat=1050324580&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2esangam%2eorg%2fFB_PHOTOGENOCIDE%2fThree%2ehtm
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=43a7e009447f8402f8c77790c026b2c8&lat=1050324640&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eminvws%2enl%2fzoeken%2ehtml%3ffolder%3d466
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=79785ec1d7697af7f1df85e50e0fc8e0&lat=1050324640&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eminvws%2enl%2fdocuments%2finspect%2fNota%2fIGZ%2dcir%2dbioterror%2epdf
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=7ea44b07d69307b4fba9d15b69e53c5d&lat=1050324640&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eminvws%2enl%2fdocument%2ehtml%3ffolder%3d393%26page%3d16523
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=0d79d14ed1a2528d70069882c347eba3&lat=1050324683&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eparool%2enl%2f1002519706951%2ehtml
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=4e65b555ec7fbb9549f930c8a8470c28&lat=1050324718&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2ewerkstuknetwerk%2enl%2fcgi%2dbin%2fexternelink%2ecgi%3fdelink%3
dhttp%3a%2f%2fwww%2envmm%2enl%2fopen%2fdocuments%2fbioterrorisme141201%2epdf
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=4a122b853dedc4a186fd137ee3b5eb98&lat=1050324718&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2ewerkstuknetwerk%2enl%2frug%2ffwn%2fbiol%2f185%2fdocumentatie%2ehtml
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=cce6d7f294cbd3bd05f1d86ed05bd37c&lat=1050324772&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2envmm%2enl%2fopen%2fdocuments%2fbioterrorisme141201%2epdf
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=04d087e343c34b1e28b3c324e2cbc0ab&lat=1050324772&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eantenna%2enl%2fnvmp%2f200105%2ehtm
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=8403bbb3384cf64af0cc22553dfd364e&lat=1050324772&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2etue%2enl%2fvredescentrum%2fONDERWIJ%2fGraaf4b%2ehtm
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=0f11b9422a580031837e7f2d92e97d50&lat=1050324772&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2ewerkstuknetwerk%2enl%2frug%2ffwn%2fbiol%2f185%2fthema%2ehtml
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=cce6d7f294cbd3bd05f1d86ed05bd37c&lat=1050324772&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2envmm%2enl%2fopen%2fdocuments%2fbioterrorisme141201%2epdf
www.scholieren.com
http://www.iraqwatch.org/wmd/chemical.html
http://www.njha.com/njresponse/presentation/USAMRICD/sld007.htm
http://www.operations.mod.uk/fingal/photo_gallery_engr_group.htm
http://www.minvws.nl/zoeken.html?folder=455&envelope=1220§ion=10#1
http://www.hetnet.nl/netarchief/artikelcontent/actualiteit/archiefc20030_1.htm
http://www.ortec-online.com/images/Pins-Front.jpg
http://www.csepp.net/smartweapons.html

De bronnen die we hebben gebruikt zijn: http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=f05479fd27cc45ae8b548bde02ff9e23&lat=1050324439&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2enjha%2ecom%2fnjresponse%2fpresentation%2fUSAMRICD%2fsld001%2ehtm
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=0596badd10f511016dc6728b6ff5c070&lat=1050324527&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eallhandsconsulting%2ecom%2ftoolbox%2fvictimsflowchart%2egif
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=0c9315fa8d60026bdaa51e6672d92a63&lat=1050324580&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2esangam%2eorg%2fFB_PHOTOGENOCIDE%2fThree%2ehtm
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=43a7e009447f8402f8c77790c026b2c8&lat=1050324640&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eminvws%2enl%2fzoeken%2ehtml%3ffolder%3d466
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=79785ec1d7697af7f1df85e50e0fc8e0&lat=1050324640&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eminvws%2enl%2fdocuments%2finspect%2fNota%2fIGZ%2dcir%2dbioterror%2epdf
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=7ea44b07d69307b4fba9d15b69e53c5d&lat=1050324640&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eminvws%2enl%2fdocument%2ehtml%3ffolder%3d393%26page%3d16523
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=0d79d14ed1a2528d70069882c347eba3&lat=1050324683&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eparool%2enl%2f1002519706951%2ehtml
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=4e65b555ec7fbb9549f930c8a8470c28&lat=1050324718&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2ewerkstuknetwerk%2enl%2fcgi%2dbin%2fexternelink%2ecgi%3fdelink%3
dhttp%3a%2f%2fwww%2envmm%2enl%2fopen%2fdocuments%2fbioterrorisme141201%2epdf
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=4a122b853dedc4a186fd137ee3b5eb98&lat=1050324718&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2ewerkstuknetwerk%2enl%2frug%2ffwn%2fbiol%2f185%2fdocumentatie%2ehtml
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=cce6d7f294cbd3bd05f1d86ed05bd37c&lat=1050324772&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2envmm%2enl%2fopen%2fdocuments%2fbioterrorisme141201%2epdf
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=04d087e343c34b1e28b3c324e2cbc0ab&lat=1050324772&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2eantenna%2enl%2fnvmp%2f200105%2ehtm
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=8403bbb3384cf64af0cc22553dfd364e&lat=1050324772&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2etue%2enl%2fvredescentrum%2fONDERWIJ%2fGraaf4b%2ehtm
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=0f11b9422a580031837e7f2d92e97d50&lat=1050324772&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2ewerkstuknetwerk%2enl%2frug%2ffwn%2fbiol%2f185%2fthema%2ehtml
http://64.4.30.250/cgi-bin/linkrd?_lang=NL&lah=cce6d7f294cbd3bd05f1d86ed05bd37c&lat=1050324772&hm___action =http%3a%2f%2fwww%2envmm%2enl%2fopen%2fdocuments%2fbioterrorisme141201%2epdf
www.scholieren.com
http://www.iraqwatch.org/wmd/chemical.html
http://www.njha.com/njresponse/presentation/USAMRICD/sld007.htm
http://www.operations.mod.uk/fingal/photo_gallery_engr_group.htm
http://www.minvws.nl/zoeken.html?folder=455&envelope=1220§ion=10#1
http://www.hetnet.nl/netarchief/artikelcontent/actualiteit/archiefc20030_1.htm
http://www.ortec-online.com/images/Pins-Front.jpg
http://www.csepp.net/smartweapons.html

REACTIES

J.

J.

mooi stuk over biochemische wapens..
Zijn er geen alternatieven voor bescherming behalve zo'n pak ?

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.