Anti-rooktechnieken

Beoordeling 4.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 2430 woorden
  • 19 september 2003
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 4.2
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inleiding 1) Rookverslaving
2) De kleine hulpmiddeltjes
3) De ingrijpende behandelingen
4) De softlasertherapie
Slot

Inleiding Mijn verslag gaat over behandelingen om te stoppen met roken. In mijn eerste hoofdstuk leg ik kort uit waarom roken zo verslavend is. Als ik deze informatie had weggelaten dan zouden misschien sommige mensen niet inzien waarom er zoveel methodes zijn ontwikkeld. In de volgende twee hoofdstukken maak ik onderscheid tussen de ‘kleine’ hulpmiddeltjes en de grote ingrijpende behandelingen. In mijn laatste hoofdstuk besteed ik aandacht aan de softlasertechniek. En mijn verslag zou niet volledig zijn als ik er geen eind aan zou breien, dus tenslotte nog een slot. Toen ik in de les een blad voor me kreeg voor een praktische opdracht wist ik meteen dat ik het over roken wilde doen, maar toen bleek dat ik niet zomaar een onderwerp mocht kiezen. Het moest over technische ontwikkelingen gaan. Op het blad stonden een aantal voorbeelden, ik heb ze wel bekeken, maar ik vond dat er geen interessant onderwerp tussen zat. Ik heb aan mijn leraar gevraagd of ik het toch niet over roken mocht doen. Hij zei dat dat wel mocht, maar ik moest wel duidelijk technische ontwikkelingen in mijn verslag naar voren brengen. Ik wist niet hoe ik dat voor mekaar zou krijgen. Een vriendin van me zei dat ik het over pleisters en dergelijke kon doen. Dit zou een hele andere draai aan m’n verslag geven, het zou over stoppen met roken gaan. Dit vond ik een perfect onderwerp! Mijn vader rookt ook en daar irriteer ik me mateloos aan. Vroeger rookte hij niet zoveel. Maar het afgelopen jaar heb ik hem veel te vaak met een sigaret betrapt en een paar maanden geleden heeft hij eindelijk bekend dat hij ook echt verslaafd is. Ik heb hem vaak genoeg gevraagd of hij niet wilde stoppen, hij zegt dat hij dat geprobeerd heeft, maar ik geloof er niets van. Ik hoop dat hij mijn verslag wil lezen en de plaatjes goed wil bekijken. Ik denk niet dat hij zo’n zware ingreep zal ondernemen, maar misschien is een kauwgompje of een tabletje wel iets voor hem.

Voor de meeste rokers is roken een vorm van verslaving. Roken heeft alle kenmerken van een verslaving:  De roker is gewend geraakt aan de verslavende stof nicotine.  Door de gewenning heeft de roker aanvankelijk een steeds grotere dosis nicotine nodig om hetzelfde effect te bereiken. Later stabiliseert zich dat op een bepaald niveau: de gemiddelde roker rookt een pakje per dag.  De roker heeft een sterke drang tot roken  Deze drang wordt deels veroorzaakt door de behoefte aan nicotine; door het nicotineniveau op peil te houden voorkomt de roker dat hij zich onplezierig gaat voelen.  Een ander deel van de behoefte om te roken ontstaat doordat de roker zichzelf heeft aangeleerd in allerlei situaties te roken; roken heeft daardoor verscheidene functies gekregen (spanning verminderen, met emoties omgaan, een houding geven, het gezellig maken, etc.)  Stoppen met een verslaving is vaak niet eenvoudig: er kunnen ontwenningsverschijnselen optreden en de kans op terugval is groot. De terugval bij roken kent hetzelfde patroon als bij alcohol- en heroïneverslaving: 60% valt binnen 3 maanden terug, 20% valt nog binnen een jaar terug en de andere 20% rookt na een jaar nog steeds niet.

Het doorbreken van een verslaving vindt in een aantal fasen plaats. In deze cirkel is de gang van zaken goed te zien:

Bij een op de twee stoppers treden binnen 24 uur vier of meer ontwenningsverschijnselen op:  rookbehoefte  prikkelbaarheid  gespannenheid  concentratieproblemen  rusteloosheid  toegenomen eetlust  ongeduld  somatische klachten: hoofdpijn, duizeligheid, rillingen, maag- en darmstoornissen  slaapstoornissen

Om deze ontwenningsverschijnselen draaglijker te maken zijn er eenvoudige hulpmiddelen: het nemen van lichaamsbeweging bij prikkelbaarheid en spanningen, het zoeken van afleiding bij rookbehoefte, het eten van vezelrijke voeding bij obstipatie, het nemen van pauzes bij concentratiestoornissen, het eten van caloriearme tussendoortjes bij een toegenomen eetlust, etc. Nu zijn dit eenvoudige hulpmiddelen die ook echt kunnen helpen, maar het is alleen van toepassing op doorzetters. Deze oplossingen moeten individueel verricht worden, er is geen hulp van anderen. En dat is nu juist het probleem van mensen die willen stoppen met roken: men heeft hulp nodig.

Nicotinesubstitutie is een hulpmiddel bij het stoppen met roken dat veel wordt gebruikt. Het toedienen van nicotine na het stoppen helpt een deel van de ontwenningsverschijnselen te voorkomen. De nicotineontwenning wordt op deze wijze uitgesteld, zodat er eerst gelegenheid is de gewoonte om in allerlei situaties te roken, af te leren. Vervolgens wordt de nicotinegewenning vaak bijna automatisch en zonder al te veel problemen afgebouwd. Deze therapie kan worden overwogen bij rokers die afhankelijk zijn van de nicotine en bij wie de kans op sterke ontwenningsverschijnselen wat groter is. Het gebruik van nicotinehoudende middelen moet bij voorkeur plaatsvinden onder begeleiding omdat het effect dan het grootst is. Want een rookverslaving bestaat niet alleen uit een lichamelijke nicotineverslaving/behoefte maar bestaat ook uit een psychisch-sociale component. Nicotinesubstitutie is dan ook geen wondermiddel, wel een hulpmiddel. Ik zal nu een aantal hulpmiddeltjes opnoemen en de werking ervan uitleggen:

 Placebo
Placebo is een onschuldig middel waarvan de bestanddelen geen enkele rechtstreekse invloed hebben op het rookgedrag. Het effect bestaat erin dat sommige rokers geloven dat het hen helpt te stoppen met roken. Het middel is van vorm, kleur en smaak niet te onderscheiden van de echt werkende middelen. De verbetering zal dus uitsluitend psychisch voorkomen. Hetzelfde geldt voor bijverschijnselen.

 Tabletten
Er bestaan diverse tabletten, meestal op basis van plantaardige bestanddelen, vrij verkrijgbaar in de apotheek. Het resultaat is gelijkwaardig met dat van de placebo. De microtab is een klein tabletje dat 2 mg nicotine bevat. Het tabletje moet onder de tong worden gelegd. Het lost daar in ongeveer 30 minuten op. De nicotine wordt via het mondslijmvlies in het bloed opgenomen en is genoeg om de behoefte aan roken te verminderen. Het tabletje bemoeilijkt het praten niet of nauwelijks. Voor de meest mensen zijn 8-12 tabletjes per dag voldoende. Maximaal mogen 16-24 tabletjes per dag gebruikt worden. De meest voorkomende bijwerking is irritatie van mond en keel. Bij de meeste mensen went dit na een paar dagen. De microtab is een actief en gelijk ook discrete manier om te stoppen.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

 Nicotinekauwgom
Dit middel is bedoeld voor nicotineafhankelijke rokers. Ze is in staat de behoefte aan nicotine te neutraliseren. De kauwgom heeft evenwel geen invloed op de psychische verslaving aan de sigaret. Mits goed gebruikt kan de nicotinekauwgom helpen bij het ontwenningsproces. Het voordeel van de kauwgom is dat de mond in beweging blijft zodat de aandacht afgeleid wordt van het ‘moeten’ roken. Twee- tot driemaal kauwen geeft reeds een gelijkaardige hoeveelheid nicotinetoevoer als een sigaret. De nicotine komt via de maag in de bloedbaan en wordt zo naar de hersenen vervoerd. Er zijn twee sterktes; 2 en 4 mg. De 4 mg is voor de zwaardere roker. De hoeveelheid per dag die maximaal gebruikt mag worden hangt af van de dosis van het merk. Het is belangrijk de kauwinstructies goed te volgen. Een veel gemaakte fout is dat men op de kauwgom net als bij de gewone kauwgom voortdurend kauwt. Dit levert veel speeksel op dat men, met daarin de nicotine, doorslikt. Vervelende bijwerkingen als een zere keel, maagklachten en de hik kunnen het gevolg zijn. De kauwgom is verkrijgbaar in drie smaken: Classic, Mint en Citrus.

 Nicotineklever
Dit is een pleister die op de huid dient aangebracht te worden, waarlangs dan de nicotine aan het lichaam wordt afgegeven. Zo komt de nicotine op voortdurende wijze in het bloed terecht en dit vanaf het moment dat men de klever aanbrengt. De ontwenningsverschijnselen nemen af, maar de psychische verslaving blijft. De pleisters zijn er in verschillende sterktes. Een kuur begint met de pleister in de hoogste dosis tenzij de roker een lichte roker was. Na een aantal weken wordt overgestapt naar een lichtere pleister. De pleisters die nu nog op de markt zijn, hebben drie verschillende sterktes. De ene is een 16 uurs-pleister en de andere een 24 uurs-pleister. De meest voorkomende bijwerking is huidirritatie. Soms komen ook slaapstoornissen voor. In dat geval kan beter de 16 uurs-pleister gebruikt worden.

 Nicotine-inhaler
Bij de inhaler wordt de nicotine via het mondslijmvlies opgenomen. Wanneer behoefte bestaat aan nicotine wordt de inhaler aan de mond geplaatst en tegelijk met de opgezogen lucht wordt de nicotinedamp ingeademd. De hoeveelheid nicotine die uit de inhaler vrijkomt varieert met de temperatuur waarin het gebruikt wordt. Bij een hogere temperatuur komt er meer nicotine vrij. Beneden de 15 graden moet de inhaler niet gebruikt worden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoesten en irritatie van mond en keel.

Sommige mensen hebben er baat bij een bepaalde methode te volgen. De ingrijpende methodes proberen de ontwenningsverschijnselen weg te nemen, terwijl andere zorgen voor begeleiding tijdens het stoppen met roken. Hier volgen een paar methodes met uitleg:

 Hypnose
Hypnose is een vaak met slaap vergeleken toestand van veranderd bewustzijn. Een hypnotiseur kan de patiënt bepaalde feiten laten oproepen, instructies opleggen of de patiënt zelfhypnose aanleren om de spanning en de ontwenningsverschijnselen te verzachten. De resultaten van de diverse soorten hypnose en hypnotiseurs verschillen sterk.

 Psychologische begeleiding
Bij een psychologische behandeling wordt er nagegaan hoe het rookgedrag in elkaar zit en hoe het niet-roken kan worden aangeleerd. Deze begeleiding kan zowel individueel als in groep gebeuren. De behandeling vindt plaats in een rustige omgeving en in een ongedwongen sfeer. Eerst vindt er een intake-gesprek plaats, waarbij er geïnformeerd wordt naar de gezondheid en het rookgedrag. De patiënt wordt voorgelicht en op zijn gemak gesteld.

 Vijfdagenplan
Deze niet-commerciële groepsmethode heeft haar nut in binnen- en buitenland reeds voldoende bewezen. Vijf avonden van 1,5 uur cursus met enkele na-bijeenkomsten brengen de deelnemers in een groepsdynamiek, waardoor de motivatie en bijgevolg het resultaat van de rookstop sterk verhogen (onmiddellijk na cursus: 70%, na 2 maanden 50%, na 1 jaar 30 à 35%)

 Acupunctuur
Acupunctuur is een oude behandelmethode waarbij gebruik wordt gemaakt van dunne naalden die op zorgvuldig gekozen plaatsen op het lichaam worden ingebracht. Over dit onderwerp is veel te vertellen. Acupunctuur is oorspronkelijk een onderdeel van de oosterse geneeskunde, met name een Chinese proefondervindelijke methode. Door het inbrengen van een naald kan men volgens de Chinese theorie de energiestroom beïnvloeden en het evenwicht tussen yin en yang herstellen. De lengte van de naalden varieert van 1 cm tot 40 cm. Ook is het mogelijk op de naalden brandende propjes moxa te plaatsen. Deze behandeling heet moxatie.

 Softlasertherapie
Over dit onderwerp is veel te vertellen. Daarom zal ik er een heel hoofdstuk aan wijden.

Softlasertherapie richt zich op de meridianen, die door het hele lichaam lopen. Dit zijn energiebanen die ervoor zorgen dat het lichaam in balans blijft. Met de laserpen worden minimaal 50 punten op de energiebanen behandeld. Hierdoor worden de lichte lagen van verschillende stoffen (nicotine, teer en nog meer 3000 andere stoffen!) rondom de organen, geproduceerd door de verbranding van de tabak, verschrompeld en verpulverd. Bij de behandeling wordt de stofwisseling gestimuleerd, waardoor gewichtstoename beperkt of geheel uit blijft. Het stofwisselingssysteem zorgt er namelijk voor dat de stoffen via de urine en ontlasting worden uitgescheiden. Door de behandeling wordt het verlangen naar roken onderdrukt. Daarnaast worden de zo gevreesde ontwenningsverschijnselen (met name snoeplust en prikkelbaarheid) bestreden. Dit kan met behulp van homeopathische middelen. De kruiden ondersteunen en bevorderen het ontgiftingsproces van het lichaam. Een behandeling van circa 20 minuten is in de meeste gevallen voldoende om voor altijd van het roken af te komen. Men moet zich wel realiseren dat het noodzakelijk is gedurende de ontgiftingsperiode veel water te drinken. Het wordt aangeraden elk uur 1 groot glas bronwater te drinken. Daarbij zouden lichaamsbeweging, volwaardig eten en voedingssupplementen een leefgewoonte worden. De kosten van zo’n complete behandeling is zijn per persoon 129,- Euro. De voordelen van een behandeling met softlasertherapie zijn:  ± 90% van de behandelde mensen stopt met roken  de lichamelijke behoefte aan nicotine verdwijnt  softlasertherapie is pijnloos, snel en er bestaat geen infectiegevaar  de ontwenningsverschijnselen worden tot een minimum beperkt  de behandeling is volstrekt onschadelijk voor het lichaam  de behandeling wordt verzorgd door deskundige therapeuten

Bij de softlaserbehandeling zijn er meestal verschillende fases, verdeeld in programma’s:  een anti-rookprogramma  een programma om de stofwisseling te activeren  een anti-stressprogramma  een reinigingsprogramma

Bij de softlaserbehandeling zijn er meestal verschillende fases, verdeeld in programma’s:  een anti-rookprogramma  een programma om de stofwisseling te activeren  een anti-stressprogramma  een reinigingsprogramma

In Nederland zijn er vier vestingen die gespecialiseerd zijn in deze lasertechniek:  Leeuwarden  Gorredijk  Groningen  Alkmaar

Zucht, zucht! Eindelijk is het af! Er leek geen eind aan te komen! Niet dat ik het niet met plezier gemaakt heb, want dat is absoluut niet zo, maar 3 hele dagen achter de computer zitten is geen pretje. Ik ben wel tevreden, het was een heel gedoe om de plaatjes mooi in de tekst te laten passen en met het zoeken naar informatie ging ook het een en ander mis, maar al met al vind ik dat ik een mooi verslag heb gemaakt. Ik heb nooit geweten dat men zo bezig was met lasertechnieken en dergelijke, ik wist niet eens dat er tabletten, pleisters, kauwgom enzovoort tegen roken bestonden. Zelf rook ik niet, ik ben het ook niet van plan. Vroeger, toen ik nog op de basisschool zat, heb ik het wel eens geprobeerd. Ik ging stiekem met een vriendinnetje in het bos roken. Veel klasgenootjes van ons rookten, wij vonden het maar aanstellerij, maar toch waren we benieuwd hoe het ‘smaakte’. We hebben samen anderhalf pakje opgerookt. Ik vond het heel vies, maar ik voelde me wel stoer met een sigaret in m’n hand. Toen de sigaretten op waren, hebben we aan elkaar beloofd om nooit te gaan roken. Nu heb ik geen contact meer met haam, maar ik kom haar nog wel eens tegen. We zijn allebei totaal andere wegen uitgegaan, maar toch zeggen we nog altijd van: “Weet je nog die keren in het bos, dat we toen gingen roken?” We roken nu allebei nog steeds niet, ik hoop dat we dat zo volhouden. Ik kan wel snappen waarom mensen gaan roken, maar de stomme reden om het te gaan doen om erbij te horen of zo, vind ik belachelijk, je kan toch zeker wel een eigen mening hebben! Maar het ergst van alles vind ik dat sommige mensen niet kunnen stoppen. Enkelingen proberen het niet eens! Bovendien vind ik rokers ook asociaal. Als iemand de hele tijd van die vieze sigarettenrook in m’n gezicht zit te blazen, dan kan ik heel boos worden. En al gebeurt het niet met opzet, de rook verspreidt zich en komt vanzelf wel in mijn longen terecht. Ik kan me best inleven in de situatie van het niet kunnen stoppen, maar er zijn nu zoveel methodes dat het wel op een of andere manier moet kunnen lukken!

Bronvermelding Internet → www.stivoro.nl www.lasercentrum.nl www.natarella.nl www.softlaserpraktijk.nl www.niet-roken.nl www.nicorette.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.