AIDS

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1633 woorden
  • 30 mei 2002
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Voorwoord Wij hebben deze onderwerp gekozen, omdat we het een interessant onderwerp vinden. We hopen dat we er wat van kunnen leren. We horen wel dingen over aids, maar we weten er nog niet veel over. Je hoort dat het een gevaarlijke zieke is, maar dat wat de precies inhoud dat weten we nog niet. We hadden eerst voor pijnstillers gekozen, omdat het niet voldoende was mochten we onze P.O. opnieuw maken. Daarom hebben we ook voor aids gekozen. Nu we al een paar P.O`s al hebben gemaakt weten we nu hoe we een P.O. moeten maken. Onze eerste P.O. was helemaal mislukt, omdat we nog niet wisten wat een P.O. inhield maar nu wel.

Wat is aids? Aids is een vrij jonge ziekte. Hij is pas een paar jaar geleden in 1981 herkend in de Verenigde Staten. Aids is een soort longontsteking dat alleen voorkomt bij mensen met een verzwakte afweer. Aids kwam opeens voor bij jonge homoseksuele mannen, die altijd al gezond waren geweest. Er werd ook opgemerkt dat die mensen huidkanker kregen. Maar op dat moment kwam die huidkanker alleen voor bij oudere mannen. Er was dus sprake van een nieuwe ziekte en dat kreeg de naam aids.

De naam aids staat eigenlijk voor Acquired Immune Deficiency Syndrome. In het Nederlands noemen ze dat Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom. Dit betekent dat het afweersysteem van de mens niet meer goed functioneert. Als het afweersysteem geen afwijkingen bevat, houdt het infecties tegen. Maar wanneer iemand besmet is met een hiv-virus, vermindert het afweersysteem steeds meer. Hiv is het afgekorte van Humaan Immunodeficiёntie Virus, maar het wordt ook wel de aids-virus genoemd. Als iemand met het hiv geïnfecteerd is, gaat het lichaam antistoffen maken. Deze antistoffen zorgen ervoor dat het proces langzamer verloopt, maar ze kunnen er niet voor zorgen dat het virus vernietigd wordt. Het virus zorgt ervoor dat het afweersysteem afgebroken wordt. Het lichaam wordt daardoor vatbaar voor allerlei aandoeningen, waartegen het normaal wel bestand zou zijn geweest, bijv. een bepaalde type longontsteking.

Als je een aids-test gaat doen kan je erachter komen of je antistoffen tegen het Aids-virus hebt in je bloed. Deze persoon is dan HIV-geïnfecteerde. Als die persoon HIV-geïnfecteerde is noem je hem seropositief. Maar een persoon die seropositief is hoeft nog niet ziek te zijn. Daarom merken de mensen niet dat iemand besmet is. Pas als het afweersysteem aangetast wordt en er ziekteverschijnselen optreden, kan de dokter bepalen of iemand aids heeft.

Hoe wordt aids verspreid? De aids virus zit in je lichaamsvochten en in je bloed. Dus bijvoorbeeld in sperma van een man, de vaginaal vocht en de bloed van een man of vrouw. Dit virus wordt overgedragen als je in aanmerking komt met het lichaamsvochten van iemand die aids heeft. Door de volgende manieren wordt aids verspreid. Door onveilig vrijen, lenen van eerder gebruikte naalden, overdrachten van moeder en baby door zwangerschap en het gebruiken van bloedproducten of transfusie met besmet bloed.

Bij iemand die besmet is zit vooral in het sperma en het bloed hoge concentraties aids. In de voorvocht zit wel een lagere concentratie, maar je kan dan als nog het overdragen aan iemand anders. In andere lichaamsvochten is het virus er wel, maar is het concentratie zo laag dat je het niet kan over dragen. Bijvoorbeeld in zweet en speeksel en tranen daar zit het virus ook in, maar ze zijn niet besmettelijk. Dus als je met mensen om gaat die seropositief zijn loop je geen gevaar om besmet te worden. Alleen als je in aanraking komt met lichaamsvochten.

Veilig vrijen Als je vrijt zonder voorzorgsmaatregelen te gebruiken zoals condoom kan je besmet worden door het HIV virus. Door de vochten van de persoon die het HIV virus heeft kan je besmet worden. In de voorvochten zitten een hoge concentratie van het virus. Door onveilig te vrijen kan je de ziekte overdragen.

Het verlenen van eerder gebruikte naalden. Als iemand die HIV virus heeft een spuit gebruikt blijft er altijd bloed restjes achter op de naald. Als je het gebruikte betekend dus dat je het bloed van die persoon in je bloed baan krijgt. Dan bestaat er een grote kans dat je besmet wordt door het virus.

Van moeder naar kind. Als de moeder het HIV virus heeft en ze is zwanger dan krijgt het kind het ook. De moeder deelt haar bloedbaan met haar kind dus draagt ze het over aan haar kind. Er is ook een kans dat bij de bevallig het kind wordt besmet. Of na de bevallig met bost voeding kan ze het ook overdragen aan het kind. Er bestaat dus een hele grote kans dat het kind besmet wordt.

Onveilig bloedproducten of bloedtransfusie met besmet bloed. Zoals wij al eerder al hebben gezegd kan je door besmet bloed geïnfecteerd worden. Als je met besmet bloed in aanraking komt word je dus ook seropositief. De kans is erg groot om seropositief te worden op dat moment.

Het belangrijkste om te weten is dat alleen een virusdrager kan alleen het virus doorgeven. het virus kan alleen overgedragen worden als jou bloedstroom in contact komt met bloed, sperma of vaginaal vocht van een virus drager.

Hoe kan iemand voorkomen dat hij aids krijgt? Voor Aids bestaat helaas nog steeds geen goede behandelingsmethode. Daarom is het aan ons de taak om het te voorkomen, anders is het virus nooit meer te stoppen. Veel mensen hebben onveilige seksuele contacten en lopen daarbij een grote kans op om geïnfecteerd te worden. Als je partner en jezelf nog nooit met iemand seksueel contact heeft gehad is er geen probleem. Beiden zijn dan waarschijnlijk niet geïnfecteerd. Toch zijn er ook nog andere manieren waarop je partner besmet kan raken, bijvoorbeeld drugs spuiten en bloedtransfusies. Dit kun je allemaal nooit helemaal nagaan. Maar dan is er nog altijd de oplossing van veilig vrijen. Door veilig te vrijen help je jezelf en je partner. Vooral bij nieuwe relaties moet je erg oppassen dat je wel veilig vrijt omdat je nog maar heel weinig weet van je partner.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Hoe kan iemand voorkomen dat hij aids krijgt? Voor Aids bestaat helaas nog steeds geen goede behandelingsmethode. Daarom is het aan ons de taak om het te voorkomen, anders is het virus nooit meer te stoppen. Veel mensen hebben onveilige seksuele contacten en lopen daarbij een grote kans op om geïnfecteerd te worden. Als je partner en jezelf nog nooit met iemand seksueel contact heeft gehad is er geen probleem. Beiden zijn dan waarschijnlijk niet geïnfecteerd. Toch zijn er ook nog andere manieren waarop je partner besmet kan raken, bijvoorbeeld drugs spuiten en bloedtransfusies. Dit kun je allemaal nooit helemaal nagaan. Maar dan is er nog altijd de oplossing van veilig vrijen. Door veilig te vrijen help je jezelf en je partner. Vooral bij nieuwe relaties moet je erg oppassen dat je wel veilig vrijt omdat je nog maar heel weinig weet van je partner.

Voor veilig vrijen zijn verschillende mogelijkheden. De meest bekendste en ook wel de meest gebruikte is het condoom voor de man. Toch moet je nog wel uitkijken dat het condoom niet scheurt want dan heb je eventueel alsnog een probleem. Daarvoor is nog een oplossing die op TV veel wordt gepromoot, gewoon twee condooms meenemen. Dan is de kans wel heel klein dat er iets gebeurt. Er zijn dus een paar mogelijkheden om besmetting te voorkomen. Ook nog een goede bij een vaste relatie is om je te laten testen op HIV. Dan kan er al helemaal niks gebeuren. Toch is de beste manier nog altijd om van geslachtsgemeenschap af te zien. Dit zal natuurlijk bij een vaste relatie niet gebeuren.

Dit wil je ook lezen:

Hoe wordt aids bestreden? Er is op dit moment geen medicijnen tegen aids en ook geen vaccin. Men denk het ook niet te vinden. Ziekte verschijnselen van aids kan wel bestreden worden zoals longontstekingen dat gebeurd door antibiotica. Aids heeft veel verschijnselen. Tegenwoordig is er alleen medicijnen om aids-patiënten langer in leven te houden en er is niet een medicijn die tegen de ziekte is. Veel wetenschappers en artsen in de wereld zijn hard bezig met zoeken om manieren te vinden om mensen met HIV te genezen en de verspreiding van het virus te stoppen. De beste manier om het virus te stoppen zou een vaccin zijn. Dat is een inentingsstof die je beschermt tegen ziekmakende bacteriën en virussen in dit geval zal een vaccin tegen het HIV virus zijn, maar daar zijn wetenschappers en artsen niet in geslaagd.

Er zijn op dit moment twee ziekteremmende middelen in onderzoek. Antivirale en AZT middelen. Antivirale middelen: dit middel bestrijdt virussen en remmen de ontwikkeling van het virus, maar er zijn geen duidelijke resultaten erover. De beste die tot nu toe goed werkt is zidovudine de (AZT) AZT middel: dit remt de vermeerdering van het virus. Het helpt wel, maar de verbetering is van korte duur. Naast deze middelen zijn er ook middel tegen de verschijnselen van aids. Voorlopig zijn er nog middelen die minder bijwerkingen vertonen, maar die moeten nog uitgetest worden.

Het zoeken naar medicijnen en vaccins tegen aids kost veel tijd. Als een arts vandaag een middel vindt tegen aids dan zou het nog een hele tijd duren voor het geneesmiddel of het vaccin voor iedereen beschikbaar is. In de tussentijd is het enige wat je kunt doen is de verspreiding van HIV te stoppen door de mensen voor te lichten over het bestaan van aids en de manier waarop zij zich tegen besmetting kunnen beschermen.

Afsluiting We hebben deze praktische opdracht gemaakt met twee doelen: een goed cijfer halen en meer leren over aids. Dat laatste is zeker uitgekomen. we weten nu veel meer over Aids dan ervoor. We hebben onszelf als het ware voorgelicht. Ook hebben we meer geleerd over de grote omvang van het probleem en ook dat in Afrika dik de meerderheid aan patiënten leeft. Ook weten we nu meer over de behandelingprojecten die er lopen en de behandelingen die op dit moment beschikbaar zijn. Over het algemeen een zeer leerzaam werkstuk. Nu hopen we alleen nog dat er een goed cijfer uit komt.

Nawoord Wij vonden het erg leuk om dit werkstuk te maken. We vonden het eigenlijk best wel leerzaam. We hebben wel veel gehoord over aids maar we wisten niet precies wat het inhield en we weten nu wel ongeveer wat het is en waardoor het ontstaat. Wij hebben samen veel werkstukken gemaakt dus wat betreft de samenwerking hebben we geen problemen gehad. De taakverdeling was ook eerlijk als de ene een keer wat meer deed dan deed de andere de volgende keer wat meer.

REACTIES

?.

?.

Leer Nederlands!!!!!!!!!!!!

20 jaar geleden

S.

S.

jullie hebben er moeite voor gedaan, maar het is heel slecht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.