AIDS

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1511 woorden
  • 30 november 2001
  • 249 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
249 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Onze Praktische Opdracht gaat over Aids, omdat we dat een interessant onderwerp vinden en omdat we er wel eens wat meer van wouden weten. Onze onderzoeksvraag is dan ook:

Wat is aids, wat doe je er tegen en hoe beinvloed je de wereld?

Inleiding

Aids is een afkorting voor ‘Acquired Immune Defciency Syndrome’. Dat betekent: een verworven stoornis in het immuunsysteem. Aids is een stoornis in het afweersysteem (immuunsysteem) van het lichaam. Het ontstaat na een infectie met het HIV-virus (Humaan Immunodeficiente Virus.) HIV tast het immuunsysteem aan. Het virus kan worden overgedragen door:

 Onveilig seksueel contact  Spuiten met eerder gebruikte naalden bij drugsgebruik  Via een seropositieve moeder op haar kind tijdens zwangerschap, bevalling of de borst voeding  Het gebruik van onveilige bloedproducten of bloedtransfusie met besmet bloed

Je kunt met het HIV besmet zonder het te weten en het via seksueel verkeer overbrengen op anderen. Geïnfecteerd zijn met het HIV-virus is niet hetzelfde als aids hebben. Heel veel mensen die geïnfecteerd zijn met het virus leven nog jaren lang een gewoon, gezond leven. Ze kunnen echter op een gegeven ogenblik een of enkele ernstige ziektes krijgen. Pas als dat gebeurd kun je zeggen dat ze Aids hebben. Artsen hebben een lijst met ziektes die erop duiden dat iemand Aids heeft. Het is haast wel zeker dat iemand met het HIV-virus later Aids krijgt. Er bestaan verschillende vormen HIV sommige zijn agressiever en sneller dan anderen.

Verloop van 'n HIV-infectie

Een HIV infectie verloopt in vier stadia. In het vierde stadium kan aids optreden. Per land verschillende afspraken over wanneer er sprake is van HIV en wanneer men al over aids spreekt. Een HIV geïnfecteerd persoon heeft aids als er sprake is van de twee volgende verschijnselen:

- Constitutionele klachten
Bijvoorbeeld langdurig koorts diarree en flink gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak.

- Een of meer opportunistische infecties. Veelvoorkomend zijn de klachten van de luchtwegen, zoals hoesten, benauwdheid, tuberculose en de opportunistische luchtweginfectie PCP.

- Bepaalde vormen van kanker
Met name het Kaposi-sarcoom en enkele kwaadaardige tumoren van het zenuwstelsel, lymfomen. Vrouwen met aids hebben verhoogde kans op baarmoederhalskanker.

- Ziekten van het zenuwstelsel
Bijvoorbeeld hersen- of hersenvliesontsteking, motorische stoornissen of aids-dementie.

Mensen met aids krijgen normaal gesproken niet alle bovengenoemde verschijnselen. Sommige klachten komen slechts zelden voor (zoals aids-dementie.)

Het aids virus

Het aids virus is een van de gevaarlijkste ziektes ter wereld, maar ook een van de jongste. Het aids virus is pas 20-jaar gelden voor het eerst geconstateerd bij een paar jonge homoseksuele mannen uit New York. Deze jongens kregen een zeldzame soort van longontsteking die niet met de gebruikelijke medicijnen te behandelen was. Na een paar weken overleden ze hieraan, daarvoor waren deze jonge mannen nog goed gezond. Dit is het begin van het aids-tijdperk, van dat moment werd erbij steeds meer mensen aids geconstateerd. Maar er zijn meerdere symptomen voor aids, het was niet alleen maar de longontsteking.

Een vaak gemaakte fout is dat mensen denken dat besmet zijn met HIV en aids hebben hetzelfde is. Maar dat klopt niet het heeft wel met elkaar te maken maar het is niet hetzelfde. Als je besmet bent met het HIV virus dan kan je aids krijgen. Bij een HIV besmetting wordt je afweersysteem aangetast, het virus dringt een cel binnen en geeft de cel de opdracht zich te vermenigvuldigen. Je lichaam is dan niet goed meer in staat om zich te weren tegen ziekte kiemen.

Dit wil je ook lezen:

Bij een eerste besmetting met HIV, worden mensen meestal alleen heel licht ziek en voelen ze zich gewoon niet lekker. Dan kunnen de klachten verdwijnen en blijven de mensen heel lang (soms 10 jaar) gezond. In die periode kunnen ze wel andere mensen besmetten met het virus. Dit heet seropositief zijn, dit betekent dat het virus in hun bloed en sperma of vaginale vochten zit. Pas na een paar jaar beginnen seropositieve mensen steeds vaker ziek te worden. Dan is het afweersysteem zo beschadigd dat zij extra vatbaar zijn voor ziekten zoals: longontsteking, tuberculose en vaginale infecties. Als men op den duur zoveel symptomen heeft dan spreken we van aids. Medicijnen tegen aids zijn er nog niet, alleen tegen het beter kunnen verdragen van bepaalde ziektes. Maar in ontwikkelingslanden zijn er maar weinig medicijnen beschikbaar en als ze er zijn dan zijn ze veel te duur voor de bevolking.

Aids in ontwikkelingslanden

Aids is in veel ontwikkelingslanden een groot probleem. Zoals we al hadden verteld kan aids op een paar verschillende manieren worden overgedragen. Één daarvan in door seksueel contact. In ontwikkelingslanden wordt veel aan seksueel contact gedaan, daar is niks mis mee alleen wordt het vaak onveilig gedaan. En zo kan het virus zich makkelijk verspreiden in zo’n land. Ook een groot probleem was dat veel van die landen katholiek zijn en voor een paar jaar terug verbood de paus om condooms te gebruiken. Beneden de Sahara zijn net zoveel vrouwen als mannen besmet met HIV. Dit betekent dat de meeste kinderen met AIDS in Afrika geboren worden.

Een andere manier van het krijgen van aids is doormiddel van bloedtransfusie. Als een ziekenhuis of een bloedbank geen tests heeft om gedoneerd bloed op HIV te testen en een seropositieve persoon geeft bloed, kan iemand anders dat besmet bloed ontvangen. Of als iemand een prik krijgt en dezelfde vuile naald wordt gebruikt om een ander te prikken, kan het besmet bloed ook overgedragen worden. Dit is vooral een groot probleem in Azië. Op dit moment zijn er over de hele wereld 36,1 miljoen mensen met aids of HIV besmet, per dag komen daar 15.000 HIV-infecties bij. Er zijn al 21,8 miljoen overleden aan aids sinds het begin van de epidemie.

Als iemand in een ontwikkelingsland aids krijgt dan is dit zware last voor de familie. Als een vader of moeder ziek wordt, betekent dit dat de familie inkomsten verliest omdat ze niet meer kunnen werken. Bovendien kost de ziekte erg veel, omdat er veel extra uitgaven zijn zoals medicijnen, reiskosten om naar het ziekenhuis te gaan enz. Vaak gaan hele families kapot aan deze ziekte, zowel lichamelijk als geestelijk.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Als iemand in een ontwikkelingsland aids krijgt dan is dit zware last voor de familie. Als een vader of moeder ziek wordt, betekent dit dat de familie inkomsten verliest omdat ze niet meer kunnen werken. Bovendien kost de ziekte erg veel, omdat er veel extra uitgaven zijn zoals medicijnen, reiskosten om naar het ziekenhuis te gaan enz. Vaak gaan hele families kapot aan deze ziekte, zowel lichamelijk als geestelijk.

De meeste mensen die met HIV besmet raken en aan aids overlijden zijn tussen de 15 en 45 jaar. In gebieden waar veel mensen besmet zijn is er een groot verlies aan mankracht. In deze arme landen is dit catastrofaal, de landbouwproductie wordt soms aangetast. Steeds minder mensen kunnen op het land werken, omdat of zelf ziek zijn of ze moeten voor een ziek familielid zorgen. Daardoor zal er steeds minder voedsel beschikbaar zijn voor de steden en de export. Ontwikkelingslanden verkopen veel voedsel, ook aan rijke landen, voor grotere inkomsten. Dan moet het land dus importeren, waardoor ze minder geld hebben voor andere zaken, zoals voor onderwijs.

Is aids te genezen?

Tot nu toe is Aids niet te genezen, maar dankzij een combinatie van nieuwe medicijnen lijken de symptomen van de ziekte beter te bestrijden. De medicatie bestaat uit een cocktail van medicijnen die het virus te lijf gaan. Hierdoor vermindert het de hoeveelheid virus in het bloed. Soms is er door de medicatie zelfs geen spoor van het virus meer in het bloed te vinden.

Nadelen van de medicatie zijn: · de bijverschijnselen, soms is dit zelfs een reden voor mensen om te stoppen met de therapie · de hoeveelheid pillen die per dag moet worden ingenomen kan variëren van 20 tot 30 per dag

Er bestaan ook immuunstimulatoren. Dit zijn geneesmiddelen die het immuunsysteem stimuleren voor de aanmaal van nieuwe afweercellen. Deze geneesmiddelen zijn niet geschikt voor bestrijding van het HIV-virus zelf. Ook bestaat er de PEP cocktail ( Post Expositie Profylaxe.) Die kan van belang zijn na infectie met het HIV-virus door bijvoorbeeld ongelukken in de beroepssfeer, gezondheidswerkers, politie, e.d. Denk hierbij bijvoorbeeld aan prik -en steekongelukken. Maar ook bij seksueel ongelukken, bijvoorbeeld bij een gescheurd condoom van een HIV -positieve partner/

De behandeling met PEP moet binnen 48 uur worden gestart en duurt 4 weken. Er is weinig bekend over het werkelijk effect en de bijwerkingen van PEP.

Aids in de Toekomst Wetenschappers en artsen over de hele wereld werken er hard aan om manieren te vinden om mensen met HIV te genezen en de verspreiding van het virus te stoppen. De best manier om het virus te stoppen zou een vaccin zijn. Dat is een inentingsstof die je beschermt tegen ziekmakende bacteriën en virussen en dit geval zal dat een vaccin tegen het HIV zijn, maar daar zijn de wetenschappers nog niet in geslaagd.

Sommige vaccins die al gevonden zijn van het HIV-virus zijn beter dan andere en sommige kunnen alleen kopiëren van het virus afremmen. Maar er is nog geen medicijn waarmee je het HIV-virus kwijt raakt of dat je het HIV-virus weerhoudt het afweersysteem te beschadigen.

Het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en vaccins kost heel veel tijd, dus zelfs als een arts vandaag de oplossing zou vinden zou het nog een hele tijd duren voor het geneesmiddel of het vaccin voor iedereen beschikbaar was. In de tussentijd is het enige wat je kan doen is mensen voor lichten over het bestaan van aids en hoe ze zich moeten beschermen tegen het virus.

REACTIES

A.

A.

beste ...,

ik vind dit een erg mooi werkstuk en kan het zelf ook zeer goed gebruiken maar ik moet bij mijn werkstuk neerzetten van welke site ik de informatie heb en ik kan dus niet neerzetten dat ik het van www.scholieren.com heb dus ik vraag jou heel vriendelijk of je me een mail zou willen sturen en daarin zou willen zetten waar je je informatie vandaan had gehaald?!

groetjes attje

21 jaar geleden

P.

P.

slecht

20 jaar geleden

S.

S.

lekker bezig jongen(of meisje)enne......hou et rustig....

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.