Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Aids

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1551 woorden
  • 13 april 2007
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Inhoud
1. Wat is AIDS?
2. Wat is HIV?
3. Hoe werkt het ziekteverloop van AIDS?
4. Wat doet het immuunsysteem tegen AIDS/HIV?
5. Hoe helpen medicijnen het verlangzamen van AIDS/HIV-virus?
6. Waarom is er geen medicijn dat het HIV-virus kan stoppen?
7. Soorten HIV-remmers en bijwerkingen
8. Weetjes over Aids

Wat is AIDS?
AIDS is een van de meest dodelijke infectieziektes ter wereld. Het kost vele mensen het leven, nadat ze eerst heel ziek zijn geweest. Na het moment van besmetting wordt het afweersystem van de besmette persoon aangetast, waardoor je lichaam uiteindelijk heel erg vatbaar is voor allerlei infecties. Zodra dit zover is, zal het lichaam dan ook besmet worden met ziektes waar het lichaam niets tegen kan doen, omdat het afweersysteem van het lichaam niet meer functioneert.
AIDS begint met het besmet raken met het HIV-virus.


Wat is het HIV?
HIV staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus.
Humaan omdat het alleen mensen kan infecteren en Immunodeficiëntie omdat het virus het afweersysteem van het lichaam aantast.
Het HIV-virus is een virus die een T-cel gebruikt als gastheer, wat een belangrijke cel is voor het afweersysteem. Het virus gebruikt deze cel voor het maken van kopieën van zichzelf. Enige tijd na de besmetting zal deze cel sterven of opgegeten worden door het afweersysteem. Op deze manier zullen alle T-cellen afsterven en het afweersysteem ernstig worden aangetast.
Het afweersysteem kan de besmette T-cellen opeten als ze de cellen herkent, maar het HIV-virus muteert snel waardoor nooit alle besmette T-cellen kunnen worden opgegeten. Zie ‘Wat doet het immuunsysteem tegen AIDS/het HIV-virus
Er zijn twee soorten HIV, HIV1 en HIV2. Over de hele wereld kom HIV1 voor, terwijl HIV2 vooral voorkomt in West-Afrikaanse landen.
Als je besmet bent met het HIV-virus ben je seropositief.

Hoe helpen medicijnen het verlangzamen van AIDS/HIV-virus?
HIV-remmers zijn geneesmiddelen die vermeningvuldiging van het virus kunnen afremmen. Ze kunnen het virus niet doden. HIV-remmers zijn verdeeld in verschillende klassen naar de wijze waarop ze het virus aangrijpen.


Een aantal soorten HIV-remmers zijn;
• Nucleoside Analoge Reverse Transciptase Remmers
• Niet-Nucleoside Analoge Revers Transciptase Remmers
• Proteaseremmers
• Fusieremmers

Sommige medicijnen kunnen het virus blokkeren, zodat het niet in de celkern terecht komt. Anderen kunnen verhinderen dat nieuwe virusdeeltjes de celkern verlaten, of verhinderen zelfs dat het virus helemaal een cel kunnen binnendringen.

Wat doet het immuunsysteem tegen AIDS/HIV?
Het immuunsysteem vecht tegen het HIV-virus, maar het is niet in staat het lichaam ervan te genezen omdat het immuunsysteem zelf wordt aangevallen door het HIV-virus. Als het virus in het lichaam komt wordt het door het immuunsysteem herkend aan zijn antigenen. Dit gebeurt door een fagocyt. Deze zal het herkende HIV-virus opeten en de antigenen van het HIV-virus op zijn celmembraan plaatsen. Een T-cel met de juiste proteïne zal zich daaraan vastmaken. De Fagocyt gaat vervolgens signaalstoffen sturen naar de T-cel. Hierna zal de T-cel zich gaan delen in geheugencellen en nieuwe T-cellen die vervolgens signaalstoffen sturen naar T-cellen die bij dat antigeen horen. Deze signaalstoffen geven de cellen opdracht om snel te gaan delen. Hierdoor kunnen alle HIV-virussen snel worden opgeruimd. Deze immuunreactie wordt verstoort door het HIV-virus zelf omdat deze de T-cellen kan infecteren, omdat deze T-cellen als gastheercel worden gebruikt. Als de T-cel is gebruikt sterft deze en omdat deze sterven kunnen ze geen signaalstoffen meer sturen naar de andere cellen. Deze zullen zich dus niet meer gaan delen en daardoor wordt de immuunreactie stilgelegd. Het immuunsysteem gaat dan antistoffen afgeven tegen het HIV-virus maar deze antistoffen helpen niet. Het HIV-virus zal het immuunsysteem steeds vergaan aantasten totdat uiteindelijk AIDS ontstaat.

Een aantal eigenschappen van het HIV-virus zijn:
Het muteert snel, hierdoor ontstaan er veel varianten van het HIV-virus. Dit betekent dat als het immuunsysteem een variant heeft herkend en er zijn nog veel meer in het lichaam, deze niet gelijk worden herkend. Het immuunsysteem werkt tegen het virus, maar tevergeefs. Elke keer als het een HIV-virus heeft herkend, zijn er alweer nieuwe varianten.
Het kan zich verbergen voor het immuunsysteem, want als het HIV-virus zich in een T-cel plaatst is deze onzichtbaar voor het immuunsysteem. De geïnfecteerde T-cel begint na enige tijd nieuwe kopieën van het virus in de bloedbaan af te geven en die kunnen dan weer nieuwe cellen besmetten. Het lichaam kan dus nooit met het immuunsysteem alle HIV-virussen vernietigen omdat het niet bij die virusdeeltjes in de T-cellen kan.

Waarom is er geen medicijn dat het HIV-virus kan stoppen?
Om AIDS te genezen moeten niet alleen de vele infecties gestopt worden, waarvan de meeste wel te genezen zijn bij een normaal werkend immuunsysteem, maar natuurlijk moet ook het HIV-virus moet vernietigd of gestopt worden.
Als het HIV-virus totaal vernietigd of gestopt kan worden zal het immuunsysteem weer normaal gaan werken waardoor die infecties weer veel minder kans maken. Waarom het virus dan niet gestopt kan worden staat in ‘Wat doet het immuunsysteem tegen het HIV-virus?’.

Bijna alle bacteriën kunnen bestreden worden door middel van antibiotica, maar voor virussen is geen vergelijkbare oplossing. Dit omdat een virus leeft in een cel. Het is heel moeilijk om een medicijn te ontwikkelen wat wel het virus aanvalt en de met het virus besmette cellen, maar die niet de gezonde cellen aanvalt. Normaal gesproken vecht het lichaam zelf tegen virussen, maar omdat het HIV-virus juist tegen het afweersysteem vecht verzwakt het afweersysteem.

Hoe werkt het ziekteverloop van AIDS?
Aids begint met het besmet raken van het lichaam met het HIV-virus. De persoon is dan seropositief. De meeste mensen ontwikkelen geen symptomen waardoor veel mensen niet eens merken dat ze besmet zijn geraakt met HIV.
Sommige mensen ontwikkelen wel symptomen en deze symptomen lijk meestal op die van de griep. Voorbeelden ervan zijn hoofdpijn, koorts, moeheid en opgezwollen klieren. Deze symptomen verdwijnen in een periode van een week tot een maand. De meeste mensen denken dan ook dat ze de griep hebben gehad en weten niet dat ze besmet zijn met het HIV. Na deze symptomen te hebben gehad voelt de persoon zich gewoon weer gezond. Hij is dus niet ziek, net zoals de mensen die geen symptomen hebben ontwikkeld. In deze periode waarin de mensen niet ziek zijn en zich gezond voelen is de ziekte erg besmettelijk. Deze periode kan jaren lang duren. Het virus is zich in het lichaam al snel aan het vermenigvuldigen door het overnemen van T-cellen. Het effect van het HIV-virus is te zien door de hoeveelheid aan CD4 + T-cellen in het bloed te meten. Deze zal steeds lager worden naarmate de tijd verder gaat. Op een gegeven moment heeft het HIV-virus het afweersysteem zo erg aangetast dat zich allerlei complicaties gaat vormen. De eerste aanwijzing dat ze besmet zijn met het HIV-virus is voor veel mensen het opzwellen van de klieren voor 3 maanden lang.
Andere symptomen in de jaren voordat AIDS ontstaat zijn:

Vermoeidheid
Gewichtsverlies
Vaak griep en zweten
Vlokkige huid
Vaak gist infecties (oraal of vaginaal)
Korte termijn geheigen verlies

In deze periode heeft de persoon nog geen AIDS. Als de geavanceerde stadia van de HIV-infectie begint heeft de persoon het wel.

Soorten hiv-remmers en bijwerkingen
De behandeling die levenslang duurt, is lichamelijk zwaar, dagelijks werk je veel chemicaliën naar binnen. Er zijn dan ook veel bijwerkingen. Meer dan 30% van de gebruikers krijgt klachten als misselijkheid, braken, diarree en huiduitslag en stopt om die reden binnen een jaar met de behandeling. Nog tussen de 10 en 20% geïnfecteerde mensen stopt met de behandeling omdat deze niet meer werkt of nooit heeft gewerkt. Op lange termijn kunnen ernstige bijwerkingen komen, maar hier is nog niet veel over bekend, omdat de HIV-remmers nog niet lang genoeg worden gebruikt. Een aantal bijwerking op lange termijn die wel bekend zijn:
- Lipodystrofie, dat zijn problemen met vetverdeling. Bij deze bijwerking kan lichaamsvet zich verplaatsen naar plekken waar normaal gesproken geen vet zit.
- Meer kans op hart- en vaatziekten.
- Problemen rond mitochondrien. Deze zorgen in alle cellen voor de productie van energie, waardoor ze de belangrijkste schakel in de stofwisseling van de cel vormen. Aantasting van deze stof betekent automatisch ernstige inbreuk op de stofwisseling.
- Osteoporose, dit betekent dat je meer kans hebt op botontkalking.
Omdat er zoveel bijwerkingen zijn met de huidige HIV-remmers zijn onderzoekers op zoek naar nieuwe HIV-remmers. Men kijkt ook naar de mogelijkheden van immuuntherapie, het stimuleren van de afweer van het menselijk lichaam.
Sinds 1996 zijn er nieuwe medicijnen beschikbaar, die in bepaalde combinaties de uitbreiding van HIV in je lichaam remmen. Daardoor kunnen met hiv geïnfecteerde mensen langer ziekte vrij blijven en langer leven. Het is een zware behandeling en mensen genezen niet, maar het is wel een vooruitgang.

Weetjes over AIDS

Vrouwen krijgen het hiv-virus gemiddeld 5 tot 10 jaar eerder dan mannen

95% van de mensen die het HIV-virus of AIDS hebben worden niet behandeld

Minder dan 5% van de HIV-geïnfecteerde kinderen krijgt medicijnen

Minder dan 10% van de zwangere HIV-besmette vrouwen krijgt medicijnen

In Afrika heeft 1 op de 12 mensen Aids

In de toekomst kunnen baby’s misschien tegen aids worden ingeent

Iedere 15 seconden wordt een kind wees door het AIDS-virus

Elke minuut sterft een kind aan de gevolgen van AIDS

Elke dag raken 6000 jongeren geïnfecteerd met het HIV/AIDS-virus

Men dacht dat het aidsvirus in het bloed rondzweefde, maar dat is niet zo. Slechts 2% van het AIDS-virus bevindt zich in het bloed, de overige 98% zit in de lymfeklieren

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.