Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Aids

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 2165 woorden
  • 11 februari 2007
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
18 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen
Inleiding

“Ze lag in het ziekenhuis, en we hoopten allemaal dat ze terug zou komen, maar ze kwam niet terug en toen kwam er iemand om het ons te vertellen en we waren zo verdrietig."

Slindile is twaalf jaar en vertelt over het overlijden van haar moeder. Ze zorgt al vanaf haar negende voor haar vier jongere broertjes en zusjes. Ze woont samen met hen in Agape, een tehuis voor AIDS -wezen. Voordat haar moeder overleed, in 2000, stond ze voor de zware taak om niet alleen voor haar doodzieke moeder, maar ook voor haar broertje van negen maanden te zorgen.
Dit is een harde blik op de waarheid. Want meisjes zoals Slindile zijn er veel meer.
Een paar weken geleden is bericht dat er nog nooit zoveel AIDS/HIV patiënten zijn geweest, namelijk 40 miljoen. AIDS is in de wereld van nu een groot probleem, en er is nog geen oplossing voor gekomen.
Voor het PO hebben Jildou en ik dus voor het onderwerp AIDS gekozen. Het leek mij ook interessant om meer over AIDS te weten te komen na het AIDS -spel dat we een aantal weken geleden hebben gedaan. Zoals u hebt gemerkt had het overgrote deel van de klas een besmettelijke geslachtsziekte opgelopen.
Om voldoende informatie te krijgen voor ons essay hebben we ons zelf twee hoofdvragen gesteld: Wat is AIDS en welke gevolgen heeft het. De informatie hebben we van het Internet, foldertjes over AIDS en diverse boeken die u later in de bronvermelding terug kan vinden.
Ik wens u veel plezier bij het lezen van mijn essay en hoop u nog iets hierover te vertellen wat u nog niet wist.
Wat is AIDS?

AIDS een groot probleem in deze wereld. Iedereen kent het virus wel, terwijl het pas een jaar of 20 geleden is opgedoken. Aids is het eerste herkend in de Verenigde Staten in 1989. Datzelfde jaar werd ook in Nederland de eerste Aidsdiagnose gesteld. Inmiddels heeft aids/hiv zich over de hele wereld verspreid.

In 2004 zijn er 3,1 miljoen mensen overleden aan AIDS, waarvan een half miljoen aan kinderen. Op het moment zijn er wereldwijd 39 miljoen mensen met AIDS, en en 4,9 miljoen mensen met een hiv-infectie. Per dag komen er 14 000 mensen met een hiv-infectie bij. Dat is ongeveer 10 mensen per minuut. Vrijwel iedereen in Nederland (en west- Europa) is bekend met aids, maar in de wat minder ontwikkelde landen zijn de dodentallen veel groter (zie bijlage). Ondanks dat wij Nederlanders erg nuchter zijn op het gebied van geslachtsziektes als AIDS, toch weet niet iedereen precies wat het inhoudt. Want wat is AIDS nou precies?
AIDS is een afkorting voor Acquired Immune Definciency Syndrome
AIDS wordt veroorzaakt door een virus: hiv. Dit is een afkorting voor Humaan Immunodeficiëntie Virus. Als iemand besmet is met dit virus wordt hij seropositief genoemd. Iemand met dit virus kan de ziekte wel overdragen, maar het kan heel lang duren voordat hij ziek word, soms wel 10 jaar. Het virus hiv bevind zich in bloed, sperma, vaginaal vocht, voorvocht en moedermelk. Vandaar dat het virus ook wordt overgedragen via onveilig seksueel contact, gebruikte drugsspuiten, overdracht van seropositieve moeder aan kind en het gebruik van onveilige bloedproducten of bloedtransfusies met besmet bloed. Dit laatste, de kans om aids te krijgen door een bloedtransfusie, is in Nederland vrijwel uitgesloten. Sinds juli ’85 worden alle bloeddonaties gecontroleerd op antistoffen tegen hiv.
Wel is er een zogeheten beroepsrisico op hiv. Deze kans is uiterst gering, maar het kan komen dat een arts zichzelf per ongeluk injecteerd met een met hiv besmette naald.
Om erachter te komen of je besmet bent met het HIV- virus kun je een hiv test doen. De voordelen hiervan zijn, dat je er zo snel achter komt of je wel of niet besmet bent. Zo ja, dan kunnen de dokters je anti-hiv middelen voorschrijven. Hierdoor worden de ziekteverschijnselen uitgesteld.
Een nadeel van de hiv test, is dat het afwachten op de uitslag een spannende tijd is. Het wachten op de uitslag duurt ongeveer 10 dagen. Daar komt nog bij, hoe vertel je het aan de buitenwereld?
Er kan een acute situatie ontstaan waarbij je enorme kans loopt op een hiv- infectie. Bijvoorbeeld omdat het condoom is gescheurd van een hiv- positieve persoon (hiv- positief is dat je het virus wel hebt, hiv-negatief betekent dat het virus zich niet in het lichaam bevindt)of omdat je je per ongeluk aan een naald hebt gestoken. In dat geval kun je in aanmerking komen voor een PEP-behandeling. PEP staat voor Post- Exposure Prophylaxis. Deze behandeling duurt een maand en men is ervan overtuigd dat het een verspreiding van hiv kan voorkomen. Er is echter geen garantie, en de behandeling is erg belastend. Als je denkt dat je zo’n risico loopt moet je binnen 72 uur contact opnemen met een sociaal verpleegkundige of huisarts.
Maar wat gebeurt er nou precies als je het HIV virus hebt? Wat zijn de gevolgen?
Als je besmet bent met het hiv-virus, en later ook AIDS krijgt, is het vrijwel zeker dat je eraan sterft. In feite sterf je dan eigenlijk niet aan de ziekte zelf:
Als je ziek bent, maakt je lichaam automatisch antistoffen aan. Deze zorgen ervoor dat het virus uit je lichaam wordt verdreven. Het AIDS- Virus daarentegen is zo hardnekkig dat je lichaam er geen antistoffen voor aan kan maken. Als het virus eenmaal in je bloed zich, begint het rustig met totale vernietiging van het afweersysteem, waardoor je vatbaar wordt voor allerlei ziektes. Je lichaam kan dan geen antistoffen meer maken. Het gevolg hiervan is dat je ontzettend ziek wordt van iets waar je anders binnen een dag vanaf zou zijn. Als je eenmaal aids hebt, ben je helemaal nergens meer tegen bestand en kan je doodgaan aan een simpel griepje.
De ziekte bestaat uit drie stadia, stadium A, stadium B en stadium C.
Stadium A staat voor de primaire en asymptonische infectie. Als de het virus zich nog maar net in het lichaam bevindt, heeft deze nog geen antistoffen aangemaakt. Daardoor kan het virus zich ongebreideld verspreiden. Het aantal C4 cellen kan ook enorm gaan kelderen. Iemand kan dan bijvoorbeeld griep krijgen. Dit noemen we een primaire of acute infectie. Als de afweer op gang is gekomen, stijgt het aantal C4 cellen. Als er klachten waren, verdwijnen die. Dit noemen we een asymptonische infectie.
In Stadium B heeft iemand wel HIV- gerelateerde klachten, maar deze zijn nog niet zo ernstig dat de diagnose aids kan worden vastgesteld. Dit wordt symptomatische infectie genoemd en omvat in feite alles wat niet tot A en C behoort.
Stadium C: Als een HIV- positieve een van de opportunistische infecties krijgt die op de lijst staan, dan krijgt hij/zij de diagnose aids. Je komt echter pas in de gevaren zone als je aantal C4 cellen zijn gedaald tot onder de 200. Een voorbeeld van HIV- gerelateerde kanker is Kaposi Sarcoom, een vorm van huidkanker. Tegen een aantal opportunistische infecties bestaat een behandeling om te voorkomen dat je die infectie ook daadwerkelijk krijgt.
Categorie Klachten Aantal T-helper cellen
A1 Geen klachten Meer dan 500
A2 Geen klachten Tussen de 200 en 500
A3 Geen klachten Minder dan 200
B1 Wel klachten, geen indicatorziekten Meer dan 500
B2 Wel klachten, geen indicatorziekten Tussen de 200 en 500
B3 Wel klachten, geen indicatorziekten Minder dan 200
C1 Indicatorziekten Meer dan 500
C2 Indicatorziekten Tussen de 200 en 500
C3 Indicatorziekten Minder dan 200
In Europa heb je volgens de artsen alleen aids als je tot categorie C1, C2 of C3 hoort.
Welke gevolgen heeft Aids?

Aids heeft behoorlijk veel gevolgen, zowel maatschappelijk, godsdienstig, politiek als economisch:
Economische gevolgen: Het klinkt misschien vreemd dat Aids economische gevolgen heeft, maar niets is minder waar. Ten eerste zijn wetenschappers bezig met medicijnen tegen aids te ontwikkelen. Dat kost heel veel geld. Ten tweede moeten de anti-hiv middelen vergoed worden. Het kan zijn dat mensen moeite hebben met een verzekering af te sluiten, en dus draaien ze zelf voor de kosten op.
Ook strekt de overheid veel geld voor campagnes tegen aids. In ontwikkelingslanden hebben
veel mensen Aids of zijn ze besmet met het virus. Doordat aids in deze slecht ontwikkelde landen veel voorkomt, kunnen ze economisch niet vooruit. Veel van het –weinige- geld gaat uit naar campagnes en zorg voor het volk. Er zijn echter te veel zieke mensen. Daar komt nog bij, dat omdat ze zo ziek zijn, ze niet kunnen werken en er nog minder geld komt.
Godsdienstige gevolgen: Veel kerken zetten zich in om aids te bestrijden, en richten weeshuizen op voor de kinderen die hun ouders zijn verloren. De katholieke kerk verbiedt echter om condooms te gebruiken. Seks is alleen maar bedoeld om voor nageslacht te zorgen en men mag niet vreemdgaan. Door gebrek aan condooms is het aantal besmette mensen nog groter, want niet iedereen houdt zich aan de regels van het Vaticaan.

Politieke gevolgen: Het vinden van een vaccin tegen aids staat al op de politieke agenda. Er wordt veel geld in geïnvesteerd. Dat geld komt van de overheid. Er wordt ook veel geïnvesteerd in campagnes om (voornamelijk) jongeren erop te wijzen dat aids niet alleen een enge ziekte is die alleen in Afrika voorkomt, maar ook in Nederland. Op grote evenementen worden condooms uitgedeeld (bijvoorbeeld de Limburg Love Parade). Er is veel reclame van Durex (wat tevens ook de hoofdsponsor van aids is), zowel op tv als in tijdschriften en bushokjes.
Hier zijn een aantal organisaties die campagnes voeren tegen aids:
• Dance 4 Life -> organisatie waarbij jongeren het heft zelf in handen nemen. Zo worden bijvoorbeeld enorme dansevents gehouden, waar de jongeren 5 uur lang, in het wit gekleed, non-stop ‘voor het leven’ dansten.
• Stop Aids Now -> organisatie gericht op het steunen van mensen met aids. Ieder jaar (dit jaar op 26 november) zijn er zogeheten “artbags” verkrijgbaar. Dit zijn tassen, ontworpen door bekende Nederlanders. Een artbag kost 5 euro en die hele vijf euro’s worden besteed aan de eindeloze oorlog tegen aids.
• One.org -> (van de site)” ONE is a new effort by Americans to rally Americans - ONE by ONE - to fight the emergency of global AIDS and extreme poverty. The ONE Campaign is engaging Americans through a diverse coalition of faith-based and anti-poverty organizers to show the steps people can take, ONE by ONE, to fight global AIDS and poverty.” Waarschijnlijk kunt u zich live8 nog wel herinneren. Live 8 was een enorm concert met vele wereldbekende artiesten als Elton John and Bono van U2. Het doel was de leiders van G8 in te laten zien dat er ABSULUUT een einde moet komen aan aids en armoede.
Maatschappelijke gevolgen:
Maatschappelijk gezien heeft aids enorme gevolgen. Mensen worden niet altijd geaccepteerd, zelfs niet door hun vrienden. Ze kunnen hun baan verliezen, omdat de werkgevers zelf voor de ziektekosten opdraaien, problemen krijgen met het afsluiten van verzekeringen. Sommige mensen willen ze zelfs niet aanraken, omdat ze bang zijn voor besmetting. In Afrika zijn soms hele gezinnen besmet met het hiv virus, waardoor ze volledig in quarantaine gesteld kunnnen worden. Zo kunnen de ouders geen geld verdienen, en vaak is het dan zo, dat de jonge dochters in de prostitutie raken wat voor nog meer hiv-besmette mensen zorgt.
Gelukkig zijn er veel organisaties die het algemene beeld van de mensen over aids willen veranderen en mensen met aids willen helpen.
Een voorbeeld daarvan is Buddyzorg. Een buddy is iemand die sociaal- emotionele steun bied aan iemand met een ongeneeselijke- of chronische ziekte. Een buddy helpt de patiënt over zijn of haar problemen te praten, maar word ook een vriend van de zieke. Hij helpt zijn sociale netwerk uit te breiden en neemt hem mee op stap, zodat hij zijn zorgen even vergeet. Een buddy zorgt ervoor dat de patient zich weer gelijk gaat voelen aan andere mensen, ondanks zijn beperkingen. Daarom is het belangrijk dan de buddy niet mee opgaat in (zelf) medelijden. Buddy’s zijn vrijwilligers, maar ze moeten wel getraind zijn. Om de cliënt te steunen, moet een buddy minstens over de volgende vaardigheden beschikken:
• Hij/zij moet een stabiele persoonlijkheid hebben
• Hij/zij moet communicatief vaardig en betrouwbaar zijn
• Zijn/haar eigen motivatie kennen, zodat dit niet het contact met de client kan belasten
• Bereid zijn feedback te ontvangen over zijn of haar functioneren als buddy
Een patiënt en buddy worden aan elkaar gekoppeld via een in-take gesprek, mits het klikt. Een buddy is meestal een of twee dagen in de week actief en doet onbetaald werk. Wel worden de onkosten vergoed.
De overheid probeert ook de maatschappij te beinvloeden door middel van reclamecampagnes en het gratis verstrekken van condooms. Ook word de media beinvloed. Er worden films uitgebracht over aids-patienten (Philadelphia) en bekende sterren zoals Oprah Winfrey gebruiken het onderwerp als thema voor in hun tv-show.
Aids per regio

in leven met hiv eind 2004 overleden 2004
Oost-Azië: 1,1 miljoen 51.000
Zuid- en Zuid-Oost Azië: 7,1 miljoen 490.000
Australië en Stille Oceaan: 35.000 700
Afrika zuiden van Sahara: 25 miljoen 2,3 miljoen
Noord-Afrika en Mid.Oosten: 540.000 28.000
West-Europa: 610.000 6.500
Oost-Europa en Centraal-Azië: 1,4 miljoen 60.000
Noord-Amerika: 1 miljoen 16.000
Caribisch gebied: 440.000 36.000
Latijns Amerika: 1,7 miljoen 95.000
Totaal 39,4 miljoen 3,1 miljoen
Kinderen onder 15 jaar 2,2 miljoen 510.000
Bron: www.stopaidsnow.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.