2084
INHOUD:
1 INLEIDING
1.1 GESCHIEDENIS VAN HET VOORSPELLEN
1.2 METHODES OM TE VOORSPELLEN
1.3 MODELLEREN
1.4 SCENARIO´S
2 KENMERKENDE ASPECTEN VOOR HET TOEKOMSTSCENARIO
2.1 ECONOMIE
2.2 BEVOLKING
2.2.1 Demografische ontwikkelingen
2.2.2 Sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen
2.3 ONDERWIJS
2.4 NATUURWETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE
2.4.1 Biotechnologie
2.4.2 Computertechnologie
2.4.3 Transport
2.5 ENERGIE EN MILIEU
2.5.1 Broeikaseffect
2.5.2 Energie
2.5.2.1 Kernfusie
2.5.2.2 Brandstofcellen
2.6 INCIDENTELE FACTOREN
3 BESCHRIJVING VAN TOEKOMSTSCENARIO´S
3.1 SCENARIO 1: GROEISCENARIO BINNEN DE RANDVOORWAARDE VAN DUURZAAMHEID
3.2 SCENARIO 2: RAMPSCENARIO ZONDER BELEID VAN DUURZAAMHEID
4 BESCHOUWING EN SLOTCONCLUSIE
5 BRONVERMELDING
1 Inleiding
1.1 Geschiedenis van het voorspellen Sinds mensenheugenis probeert men voorspellingen te doen voor de toekomst. Zelfs in de steentijd probeerden medicijnenmannen met behulp van aura´s voorspellingen te doen. Profeten deden(en doen nog steeds) vaak voorspellingen door middel van astrologie, magie of spiritualisme.
Voorspellingen zijn in de loop van tijd steeds beter en complexer geworden. Nostradamus bijvoorbeeld is iemand wiens voorspellingen al meer dan 300 jaar vaak kloppen. Hij vond een verband in de machtsverhoudingen binnen en tussen volkeren en kon daardoor de voorgeschiedenis van deze volkeren extrapoleren, met verrassende resultaten. Zo kon hij bijvoorbeeld de komst van de anti-Christus voorspellen. Deze zou eeuwen later de vorm aannemen van Hitler.
Dit is een deductieve manier van voorspellen. Nadat de mensheid langzamerhand afstapte van de diverse bijgeloven (zoals astrologie, kristallen bollen etc.), is het extrapoleren van de voorgeschiedenis van een bepaald aspect of patroon een lange tijd de manier van voorspellen geweest.
1.2 Methodes om te voorspellen Het simpelweg extrapoleren van waarnemingen bleek echter zeer beperkte waarde te hebben.
Met de opkomst van de Franse filosofen, zoals Diderot, Voltaire en Rousseau, en daarna de natuurwetenschappen is ook de manier van voorspellen veranderd. Deze huidige manier van voorspellen heet modelleren. Dit bestaat uit de volgende stappen:
- 1e stap is het noteren van waarnemingen uit het verleden, - 2e stap is een trendanalyse doen (een constante ontwikkeling in de waarnemingen vinden), - 3e stap is het begrijpen van het tot nu toe opgestelde model (waarom gedraagt het zich zo als functie van bepaalde variabelen?), en de - 4e stap is het model calibreren (de uit stap 1 bevonden waarnemingen simuleren en reproduceren).
1.3 Modelleren Een reden om modellen te herzien is dat er vaak een trendbreuk blijkt op te treden: blijkbaar was er in het model geen rekening gehouden met een of meer belangrijke variabelen.
Als er meerdere mogelijke trendbreuken zijn gebleken uit de geschiedenis kun je hier weer een trendanalyse van doen, zodat er een zelfs een z.g. “hypermodel” kan ontstaan. Van verschillende hypermodellen kunnen ook weer trendanalyses gedaan worden...enz. Bijvoorbeeld zou kunnen worden gemodelleerd wat nieuwe technologie aan verbetering van de rekencapaciteit van processorchips op termijn kan toevoegen.
1.4 Scenario´s Op deze manier ontstaat er een model dat bruikbaar is om – binnen de aanames van het model - betrouwbare voorspellingen te doen. Hiermee kunnen scenario´s worden berekend (een scenario is een toekomstbeeld van samenhangende aspecten).
In dit werkstuk ga ik niet modelleren, maar met eigen bedachte aspecten een toekomstbeeld samenstellen voor het jaar 2084. Een deel hiervan is heel reeël en een deel is onzeker, maar goed mogelijk. De betrouwbaarheid van deze voorspelling valt niet te toetsen bij gebrek aan een model, dus dat zien we wel over 83 jaar.
Het doel van scenario´s is niet zozeer om goed te kunnen voorspellen, alswel om tijdig bedacht te zijn op mogelijke ontwikkelingen en niet plotseling geconfronteerd te worden met (onaangename) verrassingen, zoals een verslechterde concurrentiepositie.
Scenario´s zijn handige hulpmiddelen om de lange termijn strategie van een bedrijf of een regering vroegtijdig te kunnen uitstippelen.
2 Kenmerkende aspecten voor het toekomstscenario
In dit hoofdstuk zal ik enkele aspecten benoemen die mogelijk van belang zijn voor de samenleving in het jaar 2084. Dit zal een nogal willekeurige greep zijn, aangezien het aantal aspecten die een samenleving kenmerken vrijwel oneindig is. Ik zal proberen hier enige groepering in aan te brengen.
Van belang is in te zien dat alle aspecten uiteindelijk bepaald worden door begrippen als duurzaamheid, en politieke beperkingen.
2.1 Economie De economie is meer een gevolg van de andere aspecten die verder behandeld worden. De economie zal steeds meer bepaald worden door bedrijven, en minder door de politiek. De politiek zal zich steeds meer opstellen als stimulator van het bedrijfsleven, maar wel binnen bepaalde randvoorwaarden. De bedrijven zullen steeds transparanter moeten worden, en ook moeten voldoen aan onafhankelijk verifieerbare lange-termijn doelstellingen van duurzaamheid. Bedrijven zullen zich steeds meer moeten opstellen in de rol van verantwoordelijk wereldburger.
2.2 Bevolking
2.2.1 Demografische ontwikkelingen
Van groot belang zal blijken te zijn hoe de huidige demografische opbouw van de samenleving zal veranderen als gevolg van geboorte- en sterftecijfers van de verschillende bevolkingsgroepen (autochtonen, allochtonen, enz.), en als gevolg van migratie. Migratie zal weer sterk afhangen van de economische voorspoed in achtergebleven gebieden. Mogelijk hebben de rijkere landen dus een groot belang in het stimuleren van de economie van de armere landen, om op termijn een betere demografische opbouw te verkrijgen met zo min mogelijk interne spanningen.
2.2.2 Sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen De grote tegenpolen in sociaal-maatschappelijke samenlevingen zijn de collectivistische maatschappij en de individualistische maatschappij. Het Verre Oosten is toch vooral gekenmerkt door een collectivistische samenleving, terwijl het Westen zich veel meer als individualistische samenleving kenmerkt. Dit kan grote gevolgen hebben hoe uiteindelijk het Oosten en het Westen zich gezamenlijk zullen ontwikkelen, binnen de eindige grenzen van grondstoffen enz. Ook zal de politiek er sterk door bepaald worden: een collectivistische samenleving zal eerder geneigd zijn de Grote Leider te volgen, terwijl individualistische samenleving meer democratisch zal zijn. Dat kan een nadeel betekenen voor de individualistische samenlevingen, omdat ze moeilijker tot besluiten komen.
2.3 Onderwijs Onderwijs bepaalt voor een groot deel of de toekomstige generatie goed is uitgerust om de toekomstige uitdagingen aan te kunnen. Aangezien er vele uitdagingen zullen zijn (met name om onder de voorwaarde van duurzaamheid vreedzaam met alle landen om te gaan), is goed onderwijs dus zeer bepalend voor toekomstig succes.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden