Toekomst van de landbouw- hoe kunnen we 10 miljard mensen voeden in 2050?

Beoordeling 7.5
Foto van Lina
Cijfer 7.5
2 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding

Voor het vak aardrijkskunde dien ik een onderzoek te schrijven. dit onderzoek gaat over de toekomst van de tuinbouw, met als kernvraag: "Hoe kunnen we 10 milard mensen voeden in 2050?". Ik heb gekozen voor de scenario "duurzaam en lokaal". Met deze scenario ga ik onderzoek doen naar de toekomst van de tuinbouw. Je hebt verschillende soorten tuinbouwen: vollegrondstuinbouw, verticale tuinbouw en glastuinbouw. Ik ga me vooral richten op het onderdeel glastuinbouw. Ook ga ik de voor- en nadelen van een kas toelichten. En natuurlijk niet te vergeten, zoek ik uit waar we het best voedsel kunnen produceren.

Probleemstelling

In 2050 zijn er ruim 3 miljard mensen extra op aarde. Dat betekent dat er tegen die tijd zo´n 10 miljard mensen leven op aarde. Als de ontwikkeling doorgaat zoals het nu is, een snel groeiende en welvarendere werelbevolking, lopen we het risico niet alle monden te kunnen voeden. Doordat mensen welvarender worden, eten ze meer vlees, met als gevolg een slechter en vervuilde milieu. Één kilo rundvlees staat namelijk qua broeikasgas-uistoot gelijk aan 180 kilometer autorijden. Maar hoe zorgen we ervoor dat dit juist niet gebeurd en we toch wel alle 10 miljard mensen kunnen voeden? We zouden bijvoorbeeld minder kunnen eten, maar is dit wel realistisch? Een ander manier is om een gezondere leefstijl na te leven door bijvoorbeeld over te stappen op een vegetarische dieet. Een ander idee zou kunnen zijn, oude gebouwen renoveren en dat opknappen tot een nieuwe soort tuinbouw. Op deze manier kunnen we op deze plekken eten duurzaam produceren voor onze toekomstige vegetarische dieet. Maar de vraag is, op welke plekken kunnen we het best voedsel produceren en op welke soorten duurzaam kunnen we het best voedsel produceren?

Wat is tuinbouw?

Tuinbouw of horticultuur is het telen van groenen, paddenstoelen, bloemen, bomen, planten, zaden of bollen in de volle grond en in de glastuinbouw. Mensen die werkzaam zijn in de tuinbouw worden tuinders genoemd.

Tuinbouw in Nederland

Nederlandse tuinders produceren veel voor de export. Nederland produceerde voor 16,5 miljard euro tuinbouwproducten in 2012. De productie in Nederland wordt geschat op 7,9 miljard euro, waarbij de grotere export te danken is aan 9,4 geïmporteerde producten die wereldwijd worden verkocht via de Nederlandse veiling- en verkooporganisatie.

Welke soorten tuinbouw zijn er?

Vollegrondstuinbouw

Bij vollegrondstuinbouw worden tuinbouwgewassen buiten gekweekt. Dit kunnen groenten (groenteteelt) en snijbloemen zijn. Andere buitenteelten zijn bijvoorbeeld boomkwekerij, fruitteelt of bloembollenteelt.

Glastuinbouw

Glastuinbouw (ook wel kas tuinieren genoemd) is een vorm van beschermde teelt waarbij glas wordt gebruikt om een bezwaar te creëren tussen de buitenlucht en de ongecontroleerde lucht in het gebouw. Hierdoor kunnen bloemen en groenten groeien in omstandigheden die gunstig zijn voor deze planten. Glas wordt gebruikt, omdat het zonlicht doorlaat, wat vervolgens essentieel is voor de plantengroei.

Verticale landbouwen

Verticale landbouw is een vorm van landbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van gestapelde landbouwlagen in farbriekshallen, kantoren of winkels.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kas?

Voordelen:

-De buitenlucht vormt een barrière voor de binnenlucht. Dit noemt men ook wel controleerbare lucht. Dit is belangrijk voor kwekers, omdat ze de tempratuur van de binnenlucht kunnen controleren. Zo creëren ze een ideale teeltomgeving, waarin bloemen, planten, groenten en fruit het beste kunnen groeien. Bij de glastuinbouw bestaat zoals aangegeven de kas uit glas, omdat het zonlicht doorlaat. Dit kan van belang zijn voor het telen van bepaalde gewassen.

-De mogelijkheden zijn eindeloos! Naast fruit, groenten en bloemen kun je in een kas ook exotische planten kweken. Kassen zijn geschikt voor het kweken van diverse tropische planten. Je kan bijvoorbeeld een speciale kachel in de kas plaatsen voor gebruik in de winter.

-De tempreatuur in de klas is hoger dan de buitentemperatuur (zoals ik heb toegelicht in de eerste voordeel). Hierdoor kun je al vroeg in het voorjaar beginnen met het telen van je favoriete gewassen. Je bent dus niet afhankelijk van het klimaat.

Nadelen

-De glastuinbouw is een grootverbuiker van fossiele energie en gaat gepaard met een grote uitstoot van kooldioxide. Glastuinbouw is zich hiervan bewust en heeft samen met overheden geïnvesteerd om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen.

Waar kan je het best voedsel produceren?

Manier 1: De gemiddelde oppervlakte is: 1.737.200 km2. Hiervan is zo'n 5% buiten gebruik, dus dat is 360.000,00 vierkante kilometer waar niets mee gedaan wordt. Dit is zonde van de grond. Hier kunnen wij beter kassen op bouwen waar we vervolgens planten op kunnen produceren.

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Manier 1: De gemiddelde oppervlakte is: 1.737.200 km2. Hiervan is zo'n 5% buiten gebruik, dus dat is 360.000,00 vierkante kilometer waar niets mee gedaan wordt. Dit is zonde van de grond. Hier kunnen wij beter kassen op bouwen waar we vervolgens planten op kunnen produceren.

Manier 2: Bouwkassen op de daken van grote bedrijfsterreinen plaatsen. Groningen heeft bijvoorbeeld genoeg bedrijfsterreinen. Hier kunnen we voedsel op verbouwen. Omdat kassen veel energie vergen, bedacht ik een oplossing, namelijk deze kassen in de zomer gebruiken, door middel van zonlicht. op deze manier is er geen lichtvervuiling en verbruiken de kasten bijna geen energie.

Manier 3: In veel steden staat een groot deel aan bedrijfds- en kantoorpanden leeg. Door deze gebouwen te combineren met verticale landbouw, onstaat een veilige, gezonde en duurzame route om een groeiend aantal stedelingen te voorzien van vers en lokaal geproduceerd voedsel. Dit zou veel voordelen kunnen bieden. Door bijvoorbeeld laag voor laag gewassen te telen in een leegstaand kantoorpand, kan duurzaam en volledig controleerbaar worden geplant. Dit zou dan weer kunnen zorgen voor minder of geen uitstoot van nutriën en bestrijdsmiddelen.

Conclusie

Om 10 miljard mensen te kunnen voeden in 2050 moeten we overstappen op een vegetarische dieet. Dit doen we aan de hand van duurzaam voedsel produceren in de tuinbouw. We gaan 2 soorten tuinbouwen gebruiken, namelijk de verticale landbouw en de kassen. Bij het produceren van voedsel maken we gebruik van ongebruikt grond of ongebruikte plekken, zo zorgen we ervoor dat ongebruikte plekken/grond toch nuttig gebruikt kan worden. Plekken die ongebruikt worden waar we het best voedsel kunnen produceren, zijn plekken zoals op daken van bedrijfsterreinen, in oude kantoren en op ongebruikt grond. Op daken van bedrijfskantoren en op ongebruikt grond kunnen we kassen plaatsen en in lege kantoren kunnen we het best gebruik maken van verticale landbouw. Hierdoor zorgen we ervoor dat ongebruikt grond toch wel op een nuttige manier gebruikt kan worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.