ADVERTENTIE
Wil jij exposeren in het Rijks?

Heb jij een goed oog voor mooie beelden? Het Rijksmuseum zoekt jonge fotografen die hun talent durven laten zien. De prijzen: een tentoonstelling in het Rijksmuseum en je eerste betaalde foto-opdracht! Klik voor meer info over het thema en de wedstrijd.

Meer info

KENIA, EEN LAND MET GROTE TEGENSTRIJDIGHEDEN.Kenia is een land met een grote oppervlakte(+/- 582646 km2), de hoofdstad is Nairobi. Kenia heeft ongeveer 24675000 inwoners, de talen die veel gesproken worden zijn Swahili, Engels en andere Afrikaanse stamtalen. Verder is de nationale munteenheid is de Keniase shilling, en is het tijdsverschil tussen Nederland en Kenia is 2 uur:Als het in Nederland 12.00 uur is, is het in Kenia al 14.00 uur.Kenia is in het westen, zoals in Nederland, vooral bekent als vakantieland, maar buiten het mooie landschap en de warme zon zijn er ook hele zware regenperiodes die het land teisteren. Dat is dus de ‘keerzijde van de medaille’ die echter groter is dan de meeste mensen ook maar vermoeden.

Klimaat

Wat het klimaat erg beïnvloed is dat Kenia door de evenaar in ongeveer 2 gelijke delen wordt verdeeld.

In het noorden is het meestal wel lekker weer, dus in de vakantiefolders zie je meestal foto’s uit dat gedeelte van Kenia. Maar in het zuiden van Kenia is het niet altijd zulk lekker weer, sterker nog er zijn 2 regenseizoenen, de eerste van oktober tot december en de tweede van april tot juni. In deze periodes hebben de boeren een zeer grote kans dat hun oogst mislukt en dat betekent dus dat ze dan geen inkomsten hebben. Als ze geen inkomsten hebben kunnen ze ook geen zaad inkopen om het volgende seizoen weer te planten en dus komen deze boeren in een neergaande spiraal, waarin het financieel steeds slechter wordt.

Steeds minder opbrengst van het land en dus steeds meer geldnood en/ of schulden, plus de boeren kunnen geen zaad kopen voor een volgende oogst, die dan hopelijk beter zou worden.

Hier moet dus echt iets aan gedaan worden, met geld zouden deze boeren behoedt kunnen worden voor deze neergaande spiraal die hier beschreven werd. Met dat geld kunnen ze zaad kopen waardoor de oogst die zal volgen beter zal zijn dan een oogst zonder hulp van buitenaf.Onderwijs

Het onderwijs in Kenia is ook lang niet wat het zou moeten zijn. Daar zien we ook weer een negatieve spiraal, of liever gezegd een cirkel, want het wordt niet echt steeds slechter, maar er zit ook bijna geen verbetering in.

We hebben hier ook weer last van de klimaat verschillen, want in de grotere steden is het onderwijs wel iets beter dan op het platteland, maar het grote probleem daarbij is dat er zoveel platteland in Kenia is.Kenia is in de loop van de jaren gelukkig wel enorm vooruitgegaan, zoals de volgende tabel aangeeft (het zijn de niveaus die de geschoolde kenianen hadden in 1963 en 1994).1963 1994

‘Basisschool’

891.553 5,43 miljoen

‘middelbaar onderwijs’

31.120 0,52 miljoen

Hoger-/ universitair onderwijs

452 studenten 40.000 studenten

(Bron 5)Maar deze verbeteringen hebben niet zo’n heel grote uitwerking, doordat de bevolking in die zelfde tijd ook aanzienlijk gegroeid is.

Op het platteland zitten de klassen nog prop en prop vol. Wij zeuren al als er 30 leerlingen in een klas zitten, maar in Kenia is het niet heel erg vreemd als er meer dan 60 leerlingen bij elkaar zitten in een klas.Deze grote aantallen moeten zeker teruggedrongen worden en het onderwijs moet ook heel erg verbeteren wil Kenia ooit mee kunnen doen in de wereld economie, voor al die dingen is geld nodig…

Geld dat de Keniase regering niet heeft, maar de westerse regeringen hebben zelfs af en toe een begrotingsoverschot. Daarom verzoeken wij de westerse landen, die best iets kunnen missen, om de Afrikaanse landen die het erg moeilijk hebben, zoals Kenia, te helpen. Want deze landen verdienen ook een eerlijke kans om mee te gaan draaien in de wereld economie.

Verder vragen wij de particulieren om zoveel mogelijk of in elk geval zo goedmogelijk de verschillende hulp- organisaties te steunen, wij hebben het vergeleken met deze afrikanen nog helemaal niet zo slecht.Een bekende slogan vertelt ons:

‘Een beter milieu begint bij jezelf.’

Dat geldt ook voor een betere wereld…Als u nog meer te weten wilt komen over van alles en nog wat over Kenia kunt u de volgende bronnen eens bekijken:

1. Encarta encyclopedie(cd-rom) Zoekwoord: ‘Kenya’

2. T. Dietz e.a., Kenia, SDU Uitgeverij, 1988

3. Readers Diggest: Alle landen van de Wereld, blz. 380 t/m 382.

4. www.kenyapage.com

5. www.rcbowen.com/kenya/people/education.html

6. www.rcbowen.com/kenya/people/population.html


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.