Aanleiding: De Zuidas was oorspronkelijk het onderwerp voor mijn profielwerkstuk, maar om twee vliegen in een klap te vangen, heb ik besloten om het ook te gebruiken als onderwerp voor de praktische opdracht voor het vak aardrijkskunde. De Zuidas heeft net als andere projecten, waar de gemeente Amsterdam veel mee te maken heeft, invloed op de ruimtelijk inrichting waar veel Nederlanders in de toekomst mee te maken zullen krijgen. Persoonlijk wist ik niet van het bestaan van de Zuidas, daarom was ik nieuwsgierig en besloot dit onderwerp te kiezen.
INLEIDING: Deze praktische zal ik beschouwen als deel 1 van mijn profielwerkstuk, hier zal ik vooral aandacht schenken aan het theoretische gedeelte van de Zuidas, hierbij komen aspecten als Voordelen/Nadelen, Externe/Interne invloeden en het doel van de Zuidas bij kijken. In deel 2 zal ik meer het praktische gedeelte van de Zuidas uitwerken, de nadruk zal vooral worden gelegd op de ruimtelijke veranderingen die zullen plaatsvinden dankzij de Zuidas, daarbij zal ik de huidige situatie en de toekomstige situatie beschrijven en aan de hand van een maquette bespreken. Deel 1 is in drie hoofd stukken verdeeld, elk bespreekt een deel van de Zuidas aan de hand van de deel vragen.
Hoofdstuk1: -Wat is de Zuidas? -Welke partijen zijn er bij betrokken? -Wat zijn de argumenten voor de ontwikkeling Zuidas? -Wat zijn de uitgangspunten voor de Zuidas?
Hoofdstuk2: -Wat betekent de Zuidas internationaal gezien? -Wat betekent de Zuidas nationaal gezien? -Wat zijn de eisen aan de toplocatie Zuidas?
Hoofdstuk3: -Hoe wordt het infrastructuur geregeld? -Wat zal er gebeuren met het station Zuid / WTC?
Mijn uiteindelijke doel is met behulp van de bovenstaande deelvragen een concluderend antwoord te krijgen op mijn hoofvraag voor deel 1: Wat betekent de zuidas voor Amsterdam?
HOOFDSTUK 1:
WAT IS DE ZUIDAS? De zuidas is het gebied tussen de schinkel, Zuid, de Amstel en Buitenveldert. (zie bijlage1) De zuidas was en is nog steeds een overgangszone in de stad. In het algemeen uitbreidingsplan 1934 werd het gebied bestemd voor infrastructuur en groen. Tegenwoordig loopt hier de brede dijk met daarop de A10, de metro en de spoorwegen. De aanleiding van de Zuidas was de grote vraag en behoefte aan een strategische locatie voor onder anderen het bouwen van kantoren. De gemeente Amsterdam werd steeds positief geadviseerd om de Zuidas project te steunen, omdat anders kansen voor de stad verloren dreigden te gaan. Het accent ligt op het realiseren van een gemengd woon-werkgebied, hierbij word gedacht aan de vestiging van instellingen, bedrijven, voorzieningen voor: wetenschap, toerisme, handel, cultuur en media.
WELKE PARTIJEN ZIJN HIER BIJ BETROKKEN? Om een programma akkoord te realiseren is gekozen voor overheden en overige direct belanghebbende in de publieke en in de private sector.
De zuidascoalitie is gevormd door:
- De wethouders voor Ruimtelijke Ordening en Economische zaken
van de gemeente Amsterdam.
- De portefeuillehouders wonen /werken van de stadsdelen Rivierenbuurt, Zuid en Buitenveldert.
Overige coalitiepartners: - Rijkswaterstaat, NS, RAI, WTC, VU en het ABN AMRO BANK
WAT ZIJN DE ARGUMENTEN VOOR DE ONTWIKELLING ZUIDAS? De Amsterdamse bevolking groeit structureel in aantal. Ook de participatie aan het arbeidsproces groeit sterk. Daarom moeten er steeds meer nieuwe banen in Amsterdam bijkomen. Daarnaast moeten werklozen aan een baan worden geholpen. De gemeente Amsterdam heeft op veel niveaus in verschillende sectoren geïnvesteerd om deze doelstelling te bereiken, een voorbeeld daarvan is de deelname aan Masterplan schiphol, Masterplan zeehaven en de toeristische sector. Het enige wat nog ontbreekt is de kantoorhoudende sector, en omdat de dienst verlening zich vooral concentreert in Randstad, heeft Amsterdam daarmee een voordeel en speelt daarom een dominante rol. Een van de belangrijkste kantoorhoudende plaatsen: Zuid / WTC
Deelname aan Masterplan Zuidas betekent voor Amsterdam: - Een betere internationale positie wat betreft de dienstverlenende sector. - Het vergroten van marktpositie op de Europese kantorenmarkt. - Directe arbeidsplaatsen op het gebied van dienstverlenende en ondersteunende functies: bewaking, schoonmaak, catering en grafische industrie. - De infrastructurele voorzieningen: lokaal (metro), nationaal (NS), internationaal (schiphol) beter en intensiever benutten. - Stedenbouwkundige structuur van het gebied verbeteren.
De voordelen van Amsterdam hierbij zijn: - Het bedrijfsleven een volledig pakket van economische voorzieningen kunnen bieden in een relatief klein gebied, profiteren van de nabijheid luchthaven schiphol en zeehaven. - Amsterdam is het centrum voor internationale financiën voor: zaken, distributie, media opleidingen cultuur en toerisme. - Amsterdam heeft rijk geschakeerde beroepsbevolking.
WAT ZIJN DE UITGANGSPUNTEN VOOR DE ZUIDAS?
De zuidas wordt algemeen beschouwd als een gebied met een zeer hoog ontwikkelingspotentieel voor kantoren, woningen en voorzieningen. De ontwikkelingen wordeen opgevat als een totaalproject van algemeen maatschappelijk belang, voor publieke en private sector. Overigens moet de Zuidas niet ten koste gaan van de binnen stad van Amsterdam.
Bij de ontwikkelingen van de Zuidas gelden een aantal uitgangspunten zoals:
- Het slechten van de barrierewerking van de ring
- Het voorkomen van motofunctionaliteit
- Het helen van het verstoorde stedelijk weefsel tussen de stadsdelen Zuid, rivierenbuurt en Buitenveldert
- Het creëren van een samenhangende openbare ruimte
Het zuidas project ondervindt op deze manier een enorme kwaliteitsverbetering, dit laatste komt vooral ook door het principe van het dokmodel, dat betekent al het infrastructuur ondergronds.
De economische uitgangspunten luiden als volgt:
Dit geldt voor een periode van 20 jaar.
- Een realisatie van circa 650.000m2 kantoorvloer.
- Een realisatie van ten minste 6.500 m2
- Een realisatie van circa 1.500 woningen waarvan: 30% sociale woningbouw en 70% vrije sector
Tenslotte passen de Zuidas ontwinkelingen uitstekend in de gedachte van de compacte stad en van zuinig en meervoudig grondgebruik.
HOOFDSTUK 2:
WAT BETEKENT DE ZUIDAS INTERNATIONAAL GEZIEN? Het belang van nationale grenzen vervaagt steeds meer, dat komt door de voortgaande Europese intergratie. De internationale concurrentiekracht van regio’s speelt daarom een hele grote rol. De komst van de Zuidas, de versterking van ruimtelijke, economische en maatschappelijke positie is dus zeer noodzakelijk. Grootstedelijke regio’s bijvoorbeeld Amsterdam, zijn door investeringen belangrijke bronnen voor het maatschappelijke rendement geworden. Nationale en Internationale bedrijven vinden daarom ook dat de locaties een grote uitstraling moeten hebben en goed bereikbaar moeten zijn. In het geval van de zuidas zal op het station van WTC/ ZUID in 2003, de hogesnelheidslijn uit het zuiden (Brussel, Parijs) het station aandoen ook zal hier de hogesnelheidslijn uit Duitsland stoppen. Door deze ontwikkelingen zal het station, samen met het regionale en locale vervoer uitgroeien tot een van de belangrijkste knooppunten. Naast de goede uitstraling en de goede bereikbaarheid speelt de aanwezigheid van de volgende aspecten ook een belangrijk rol: Sociale en culturele voorzieningen zoals commerciële voorzieningen, het groen in de directe omgeving, goede kwaliteit woonmilieu. Deze zullen verderop uitvoerig besproken worden. Als er aan deze voorwaarde wordt gehouden, dan zal de Zuidas uitgroeien tot de Internationale toplocatie van Nederland.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden