Afghanistan

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas vwo | 957 woorden
  • 10 juni 2008
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat doet het Nederlandse leger aan sociale hulp in Afghanistan?

Het IDEA project
Het IDEA (‘Integrated Development of Entrepreneurial Activities' ) project; is een project wat is opgestart in Afghanistan, na het besluit de missie te verlengen. Het project is een standaard project wat vaak in conflict gebieden wordt ingezet. Het doel van het IDEA project is om locale ondernemers te steunen door lessen over bedrijfseconomie te geven. Helaas is 90% van de locale bevolking in Uruzgan analfabeet. Het project richt zich vooral op koopmannen en kleinen winkels, en een beetje op de landbouw sector. Een van de vele dingen die geleerd word is voorraad beheer, zodat ondernemers niet van dag tot dag leven, maar meer stabiliteit in hun inkomen hebben, en ook voor een betere uitstraling van je winkel, en een veiligere winkel.
Overigens is Tarin Kowt, de stad waar het IDEA project van Nederlandse militairen het meest actief is, een erg kleine stad met maar een stuk of 100 winkels en 7000 inwoners.

Het belangrijkste motto van IDEA medewerkers; waar gewerkt wordt, word niet gevochten.

Overige hulp
De Nederlandse militairen zitten vooral in kamp Holland, Tarin Knowt, Uruzgan. Omdat dit nog steeds een van de zwaarste conflict gebieden is, is sociale hulp erg moeilijk. Een groot probleem qua economie is bijvoorbeeld dat er maar een geasfalteerde weg gaat, naar Kandahar, en deze is nog deels in macht van de Taliban, omdat deze niet beschermd kan worden door de Nederlands wegens de bermbommen en zelfmoordaanslagen.

Wat voor regering heeft Afghanistan nu?

Regering nu
Momenteel heerst er een door de NAVO gesteund regime van president Karzai. Karzai (1957) was geboren als lid van de machtige, in zuid Afghanistan gevestigde, Pathaanse Popalzai-clan. Tijdens de aanval van de SU op Afghanistan is hij naar Pakistan gevlucht, en heeft de Taliban gesteund in de hoop dat ze een eind aan de bezetting van de SU en de stammen strijd in Afghanistan konden maken. Maar hij verloor de hoop.
Toen zijn vader, lijder van de Popalzai, was gedood door een aanslag van de Taliban, trok hij met een groep stamhoofden door Pakistan en Afghanistan, waarna, hij eindigde in Kandahar, en wapens inzamelde om samen met de Amerikaanse inval en de noordelijke alliantie de Taliban te verdrijven.

Problemen
De regering van Karzai heeft grote problemen. Ze zijn onder andere failliet, en er is een veel te groten vluchtelingen toestroom. In 2002 kwamen 2,3 miljoen vluchtelingen terug. Verder neemt Karzai`s gezag af, omdat de krijgsheren van verschillende stammen zich niet zo veel van zijn macht aantrekken, en veelal verstikt zijn in de illegale opium handel. Ook de Taliban heeft nog steeds veel aanhangers.

Grondwet
Aan het begin van 2004 is er in Afghanistan een nieuwe grondwet gekozen door de Loya Jirga.

De Loya Jirga is een bijeenkomst van 502 stamhoofden, die waarschijnlijk al 1000 jaar oud is. Alleen de officiële taal is een probleem. Er zijn namelijk twee talen aan gesteld als officiële taal, maar in vele gebieden zijn andere talen in de meerderheid.
Afghanistan is een islamitische republiek, de grondwet mag dus niet in strijd met de islam.

Het parlement
Het parlement bestaat uit twee huizen, het Huis van het Volk en het Huis van de Ouderlingen.
Het Huis van het bestaat uit 249 leden, die direct worden gekozen. 68 zetels zijn voorbehouden aan vrouwelijke kandidaten.
Het huis van de ouderlingen heeft vooral een adviserende rol, twee derde word gekozen door provinciale en districtraden, een derde wordt benoemd door de president.

Voorzieningen in Afghanistan

Infrastructuur
De infrastructuur in Afghanistan is erg slecht. In vele steden zijn er onverharde straten of hele oude opengebarsten geasfalteerde straten. En ook tussen steden zijn geen goede snelwegen, of zelfs die zijn onverhard. In de provincie Uruzgan, waar kamp Holland zich bevind, is bij de stad Tarin Kowt een vliegveld, maar zelfs die is niet verhard.
Alleen het vliegveld bij Kandahar, 450.300 inwoners en de op een na grootste stad van Afghanistan, is een goed vliegveld. Dit vliegveld wordt als de grootste gezien in centraal Azië.
De voornaamste redenen voor de slechte infrastructuur zijn de grote armoede, politieke instabiliteit, en de vele oorlogen. Ook is het een heel erg dun bevolkt land, met grote afstanden over bergen en door woestijnen, wat het wegen legt erg moeilijk maakt, en de nog niet opgegraven landmijnen speelt ook een groot gevaar. Door de bergen gaat nog steeds veel vervoer per ezel of paard. Twee van de vier grote rivieren staan te laag om bevaarbaar te zijn. En in 2000 waren er maar 1,2 telefoonlijnen per 1000 inwoners.


Water
Afghanistan heeft een heel erg droog klimaat, een continentaal steppeklimaat. In het zuiden en het zuidoosten van het land zijn grote woestijnen. Er zijn van nature weinig meren maar er zijn wel een paar stuwdammen, die naast irrigatie water ook stroom voor groten steden opleveren. Er zijn slechts vier grote rivieren waarvan twee heel erg laag door al het water wat er voor irrigatie aan wordt onttrokken.

Waarom is de Taliban verjaagd?

Amerikaanse redenen
De Amerikaanse president George W. Bush viel Afghanistan binnen onder de mom van “Oorlog tegen het terrorisme”, nadat de toenmalige Taliban regering niet aan het Amerikaanse ultimatum voldeed. Het belangrijkste punt van het ultimatum was de uitlevering van de Al Qaeda top, waaronder Osama Bin Laden. Al Qaeda, die de aanlagen op 11 september hebben opgeëist, zou zicht vooral huisvesten in Afghanistan en onderdak krijgen van de Taliban.

Binnenlandse redenen
Zowel uit het noorden als uit het aan het oosten grenzende Pakistan kwam opstand.
In het noorden zat de Noordelijke alliantie, onder leiding van Ahmed Sha Massoud, die tot het einde tegen de Taliban vocht. De Noordelijke Alliantie bestond vooral uit soldaten uit het noorden, vandaar de naam. Hij was erg verzwakt toen Massoud omkwam in 2001.
In Pakistan zat de gevluchte Karzai, die samen met andere stamhoofden terug keerde naar zuid Afghanistan en daar wapens kocht om tegen de Taliban te vechten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.