Veilig uitgaan

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 534 woorden
  • 1 oktober 2001
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6
33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Veilig uitgaan

Iedere week trekken grote groepen jongeren naar de stad. Ze gaan daar naar de disco of naar een gezellige kroeg. Aan het begin van de avond is het heel gezellig. Dan wordt het later. De jongeren hebben meer alcohol op en worden agressiever. Om een uur of vier sluiten de cafés en de disco's. De jongeren moeten naar huis. Onderweg wordt geschreeuwd en tegen lantarenpalen geschopt. Pas de volgende dag wordt de schade echt duidelijk: vernielde lantarenpalen, afgeschopte autospiegels en otto's die omver zijn geschopt. Het resultaat van een gezellig avondje uit…

De voorzitter van de raad van Hoofdcommissarissen vroeg laatst om versoepeling van de regels op videoregistratie. Totnogtoe kunnen er in het centrum geen camera's opgehangen worden, omdat de wet op privacy niet toestaat dat iemand op straat door camera's wordt gefilmd. Een andere mogelijkheid om het geweld op straat te beperken is meer agenten op straat laten lopen of meer controle op alcoholgebruik. Dit laatste wordt wel moeilijk, omdat het niet verboden is om dronken te worden, mits je daarna niet in een auto stapt. Het is ook zo goed als onmogelijk om de eigenaars van een café of disco verantwoordelijk te stellen, want de jongeren drinken al voordat ze naar de stad gaan en als een ze in de disco of het café geen drank meer krijgen, laten ze het wel door een vriend of vriendin halen. Een maatregel die wel nut kan hebben is dat cafés eerder sluiten of dat de zogenaamde "happy hours" afgeschaft worden. Tijdens deze "happy hours" is de drank goedkoper en wordt dus veel meer gedronken. Veel jongeren die in kansarme wijken zijn opgegroeid zijn gewend aan geweld als oplossing voor problemen. Ze gaan in het weekend naar het centrum. Daar drinken ze veel alcoholische dranken. Meestal gaan deze jongeren in groepen uit. Later op de avond zorgen ze voor overlast door agressie, lawaai, vandalisme en wildplassen. Vaak krijgen deze jongeren in hun thuisomgeving niet genoeg begeleiding. Veel jongeren die te veel drinken weten niks van de gevolgen van drankmisbruik af. Het kan je lever aantasten, vernietigt hersencellen en je zit de volgende dag met een slecht gevoel. Alleen dit laatste is bij de meeste jongeren wel bekend. Uiteindelijk ligt de verantwoording echter toch bij de jongeren zelf, want zij zijn degenen die de problemen veroorzaken en niemand dwingt hen om te veel te drinken.

Er ontstaan dus elk weekend weer veel problemen met uitgaande jongeren die te veel drank ophebben. Deze problemen zouden voorkomen kunnen worden als jongeren zelf meer verantwoording nemen. Of door cafés eerder te laten sluiten, de "happy hours" af te schaffen, meer politie op straat te laten rondlopen, voorlichting over de gevolgen van alcohol te geven en videocamera's in de stad op te hangen. Hiermee worden echter alleen de symptomen opgelost, het werkelijke probleem zit veel dieper. In onze samenleving is het tegenwoordig heel gewoon dat kinderen van twaalf of dertien jaar alcohol drinken. Dit doen ze niet met volwassenen in de buurt, maar als ze samen zijn met vrienden. Ze drinken om stoer te zijn en blijven dit patroon ook vasthouden. Pas als er iets aan deze mentaliteit veranderd wordt, zullen de problemen echt ophouden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.