Tv-geweld

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas havo | 752 woorden
  • 13 maart 2002
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
42 keer beoordeeld

Vechtlustige kinderhelden schadelijk? Een hoop strijdkreten komen er uit de huiskamer als mijn zusje van zeven naar de Power Rangers kijkt. Heel wat geweld voor zo’n klein meisje zou je zeggen. Maar niets is minder waar. Kinderen, voor wie de buitenwereld vaak nog een grote chaos en verwarring is, spelen graag heldje! Het helden-gevoel stelt hun even in staat buiten hun eigen beperkingen te treden. Een kind heeft helden dus nodig! Is de geweldchip nodig? Minister Sorgdrager van Justitie denkt hier anders over. Volgens haar vinden kinderen het maar moeilijk om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden en zouden ouders een steuntje in de rug nodig hebben. Daarom wil ze dat er televisietoestellen worden uitgerust met een zogenaamde geweldchip. Deze chip zou kinderen moeten beschermen tegen de vechtpartijen van hun helden... het geeft een zwart beeld zodra er geweld op tv wordt vertoond. Ik vind dit grote onzin. Door de eeuwen heen heeft de mens al superhelden gecreëerd, zo ook kinderhelden. Kennelijk hebben we ze nodig om grip te houden op de vaak harde werkelijkheid. Ik ben het eens met de Amerikaanse kinderpsycholoog B. Bettelheim. In zijn boek ‘het nut van sprookjes’ maakt hij duidelijk dat kinderen wel degelijk hun vechtlustige helden nodig hebben. Kinderen moeten ook geconfronteerd worden met de duistere kant van de mens. Hij geeft terecht kritiek op de moderne neiging van volwassenen om kinderhelden en verhalen te censureren. Hoe veilig zijn nou ‘veilige verhalen’? Elke held kan op een of andere manier wel bekritiseerd worden! Een geweldchip in de televisie heeft dus geen nut.
Het nut van de Power Rangers Kindernet heeft toegezegd de Power Rangers niet te zullen uitzenden vanwege de overdosis karate. Conflicten in de serie zouden alleen op een gewelddadige manier worden opgelost. Ook hier staan dus weer bezorgde ouders en opvoeders met een opgeheven vingertje aan de kant. Men waarschuwt voor het negatieve effect van de jeugdhelden, hoewel ze het Goede verpersoonlijken en buitengewoon politiek correct zijn! Zo bestaat het vijftal uit verschillende nationaliteiten en beide seksen zijn vertegenwoordigd. Ook dragen ze een antidrugsboodschap uit en vertegenwoordigen de familiewaarden. Waarom proberen volwassenen toch steeds de kinderheld naar zich toe te trekken en te manipuleren in hun pogingen de jeugd te modeleren tot deugdzame burgers? Waarom kijken ze niet naar de positieve uitwerkingen van de helden op kinderen? Als men een beetje verder denkt valt toch ook wel te begrijpen dat helden hun conflicten niet oplossen door eindeloos geklets? Met het kwaad zoals vierdemensionale monsters waartegen ze strijden valt ook moeilijk compromissen te sluiten! Het aler-ego van de held is ook belangrijk. De alledaagse eigenschappen maken identificatie met de held makkelijker. Daarnaast beschikt de held over bovennatuurlijke krachten die juist een geruststellende werking geven: de held kan niets overkomen. Ook dit gegeven is weer belangrijk voor kinderen: het
superpower-spel stelt hen even in staat buiten de talloze regels die ze door volwassenen worden opgelegd te treden en hun frustraties weg te fantaseren. De Power Rangers zijn wel degelijk nuttig! Verantwoordlijkheid Verder hebben ambtenaren van Justitie, Welzijn en Cultuur onderzocht hoe kan worden vermeden dat jongeren in aanraking komen met gewelddadige films, video’s en andere media. Zelfs een algeheel verbod op gewelddadige films op televisie is onderzocht! Dan kun je dus bijna alle films en series behalve de Teletubbies van televisie halen omdat er iets van geweld in voorkomt. Erg overdreven, want welke Nederlandse omroep zendt nou geweld alleen om het geweld uit? En waar zijn al deze verdere maatregelen eigenlijk voor nodig? Er zijn er al genoeg! Zo zijn de uitzendtijden van gewelddadige series en films al verplaatst naar een later tijdstip; negen uur ‘s avonds. Films voor boven de zestien zouden zelfs pas na tien uur worden uitgezonden. Er ligt ook genoeg verantwoordelijkheid bij de videobranche: zij houden toezicht over de verkoop en uitleen van gewelddadige films aan jongeren onder de zestien. Worden er alsnog regels overtreden dan zijn daar genoeg strafrechtelijke maatregelen voor zoals boetes! En er wordt bij alle films en series tegenwoordig een kijkwijzer geplaatst: symbolen geven aan voor welke leeftijd de film of serie geschikt is en wat er zoal in voorkomt. Dit moet ook voor ouders voldoende het ‘steuntje in de rug’zijn. Ze zijn er zelf verantwoordelijk voor of hun kind naar een bepaalde serie mag kijken of niet. Ik laat mijn zusje in ieder geval lekker door de kamer kongfu-en als ze naar de Power Rangers kijkt! Het nadoen van haar helden en het uiten van haar fantasie is goed voor haar ontwikkeling!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.