Stonehenge

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1067 woorden
  • 3 februari 2004
  • 62 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
62 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Voorwoord: Mijn opstel gaat over Stonehenge omdat het mij zeer aansprak. Ik was op het internet aan het zoeken en toen vond ik het onderwerp Stonehenge,ik zag dat er veel plaatjes en informatie over was en leek het mij wel leuk om het dan over zo'n vreemd onderwerp te houden. In het eerste deel van mij opstel zal ik mezelf vragen stellen met antwoorden en dan zal ik in het 2de deel gaan beschrijven over een paar verhalen en fabels. in het 3de gedeelte zal ik een reconstructie plaatje laten zien hoe het er eerst uitzag. In het 4de deel ga ik vertellen hoe Stonehedge nu nog gebruikt word voor dingen. In het 5de deel me mening en hoe ik aan al deze informatie komt
Ik hoop dat u er net zoveel van zult leren zoals ik ga doen. Veel Succes.!!

Deel 1.vragen..!

Waar ligt Stonehenge?: In Groot-Brittannië in de plaats "Wiltshire"

Hoe oud is dit bouwwerk?: 5004/5504 jaar oud ongeveer het is niet zeker.

Van wat is het gemaakt?: Van steen.

Door wie is het gemaakt?: Is ook niet echt zeker,door Druïden,Grieken of Feniciërs.

Hoe is het ontstaan/gebouwt?: Het is begonnen met een ronde greppel en een aardhoop er om heen. Ook waren er 56 gaten in de grond waar de stenen in zouden komen. De eerste steen die is geplaatst is de "Heel Stone". Deze heeft een aparte plek en staat niet in de cirkel waar de andere stenen wel staan. 200 jaar later waren er 80 stenen vanuit een steenhoeve naar de plek waar Stonehenge staat vervoerd. Dit werd vooral gedaan daar de stenen op vloten langs de kust van Welsh
en op locale rivieren te vervoeren. Het laatste stuk werd zo over het land gesleept.

Hoe ken zo zware steen zo gesleept zijn?: Het is tot op de dag van vandaag nog steeds een raadsel hoe dat laatste is gedaan, de zwaarste stenen waren rond de 45 ton. Misschien hebben ze het laten rollen op grote boomstammen. Er moesten veel mensen aan te pas komen om de stenen op de goede plek te krijgen en vooral om ze recht op te krijgen.Dus niets is zeker niemand zal het ooit weten.

Waarom ontbreken er stenen?: Vele hebben geen antwoord op deze vraag somige zeggen omdat het verouderd is somige zeggen door een zware storm en andere zeggen dat het een vervloekte plaats was en vernield moest worden op deze vraag heb ik dus geen antwoord.

Waarom is het zo bijzonder?: Waarom nou Stonehenge zo bijzonder is, is ook niet helemaal zeker, rond de tijd dat Stonehenge is gebouwd zijn er nog veel meer bouwwerken gemaakt, maar die zijn veel minder bekend en/of minder speciaal. Maar volgens Christopher Witcombe, een professor aan de Sweet Briar College in Virginia kan het komen door de stand van de stenen. Hij vindt het een speciale en ‘knappe’ constructie en hij denkt zelfs dat het misschien wel door een architect uit die tijd gebouwd kan zijn.

Deel 2 Het gevoel van Stonehenge

Dit wil je ook lezen:

Veel mensen zeggen dat ze een vreemd gevoel krijgen als ze Stonehenge naderen en er rondlopen, er is iets magisch aan de hand zeggen ze dan. Er gaan verhalen dat Stonehenge door de druïden werd gebruikt om menselijke offers te brengen. Zo is er een graf gevonden van een (waarschijnlijk) 32 jaar oude vrouw 3 km ten noord-oosten van Stonehenge. Haar lichaam was ‘netjes’ in tweeën gespleten door een bijl. En ook het lichaam van een 14-jarige tiener, het lag in een grafheuvel in een nette rechte lijn met delen van Stonehenge. Een ander beroemd lichaam is de ‘Stonehenge moord’. In 1978 was het lichaam van een 27 jaar oude man gevonden in greppel van het bouwwerk. Hij had 3 koppen (punten) van pijlen in zijn lichaam, een in zijn borstbeen, en de andere in zijn ribben. Hij was van dichtbij neergeschoten. Stonehenge is voor druïden altijd al een bijzondere plek geweest, dit komt ook door deze verhalen over menselijke offers. Er wordt gesuggereerd dat Stonehenge een tempel voor druïden is. Sinds 1985 mochten de druïden geen ceremonies meer uitoefenen in Stonehenge. Dit was voor hun verschrikkelijk, maar sinds 21 Juni 1998 mag het weer. Ook denkt men dat Stonehenge een symbolische poort is voor de toegang naar het hiernamaals, de hemel. Of dat Stonehenge genezende krachten bezit. In de 17e eeuw werd gesuggereerd dat Stonehenge is gebouwd door druïden, maar later bleek dat Stonehenge al veel langer bestaat als de druïden, die ‘pas ontstonden’ in 600 voor Christus. Druïden, en ook andere mensen van deze tijd, zijn geïnteresseerd in Stonehenge omdat je op midzomerdag, 21 Juni, de zon ziet opkomen recht boven de Heel Stone. Ik zelf zou der ook wel heen willen maar niet in me eentje want na deze verhalen ga ik er niet graag heen.

Deel 3 Hele Stonehenge!

[ hier moet een plaatje komen van de stonehenge hoe hij gebouwd zou moeten zijn.dus een hele rondje met stenen erin. ] Wetenschappers gaan uit dat het zo had moeten worden een cirkel met in het midden een C de omgelegde stenen in de cirkel liggen er waarschijnlijk voor niets,maar niets is zeker.

Deel 4 Waar voor werd het gebruikt.?

Stonehenge werd door de Kelten gebruikt om de positie van de zon en de maan ten opzichte van de aarde te bepalen. Zo konden ze hun kalender en seizoenen bepalen. Dit deden ze door twee assen die loodrecht op elkaar stonden. Deze assen liepen van het NO tot het ZW van Stonehenge en van het NW naar het ZO. In het NO komt in de zomer de zon op, en aan de andere kant van de as, in het ZW gaat in de winter de zon onder. In het NW gaat de midzomerzon onder en in het ZO de midwinterzon op. In het heden kunnen we misschien met de Stonehenge zonsverduisteringen voorspellen.

Het opstel gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Stonehenge werd door de Kelten gebruikt om de positie van de zon en de maan ten opzichte van de aarde te bepalen. Zo konden ze hun kalender en seizoenen bepalen. Dit deden ze door twee assen die loodrecht op elkaar stonden. Deze assen liepen van het NO tot het ZW van Stonehenge en van het NW naar het ZO. In het NO komt in de zomer de zon op, en aan de andere kant van de as, in het ZW gaat in de winter de zon onder. In het NW gaat de midzomerzon onder en in het ZO de midwinterzon op. In het heden kunnen we misschien met de Stonehenge zonsverduisteringen voorspellen.

Deel 5 Conclusie en mening!

Ik vind dat ik er zeer van geleerd heb ik wist ook heel veel dingen nog niet dat ik nu wel weet,zoals hoe het gebouwd is en waarom wat er zo speciaal aan is, wat er allemaal in de buurt ervan is gevonden/gebeurt. Ik vond het dus ook wel een leuk onderwerp en ik ben blij dat ik het gemaakt heb. Alle informatie heb ik van het internet en ook uit 2 boeken van de bibliotheek. Ik heb er zeer veel van geleerd en ik hoop u ook.

REACTIES

M.

M.

heel erg bedankt voor het werkstuk ik heb er veel aan gehad ik kon weinig informatie vinden maar jij was mijn redding bedankt.

xx milou

18 jaar geleden

L.

L.

Ik denk niet dat het erg veel uitmaakt of je het hier neerzet of niet, want als je het op google intypt krijg je de site met info en het is bijna precies overgenomen. Dus veel zin heeft het niet lijkt mij....

18 jaar geleden

I.

I.

mooi stukkie text,,

17 jaar geleden

C.

C.

Hallo,
Wat is jou echte naam? Dat heb ik nodig voor mijn werkstuk.
Groetjes,
Charissa.

14 jaar geleden

L.

L.

Wat interressant! Ik heb deze informatie allemaal nodig voor een
'TOPklassers' project, en dit is precies wat ik zoek!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.