Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Robinson door Doeschka Meijsing

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
Boekcover Robinson
Shadow
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 402 woorden
  • 23 mei 2001
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
69 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1976
Pagina's
123
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5

Boekcover Robinson
Shadow

Het boek Robinson gaat over een zeventienjarige scholiere. De verhuizing van haar moeder, een kapiteinsvrouw, doet Robinson op een nieuwe school belanden. Tussen de personen om Robinson heen: haar grillige vriend Daniël, neef van de rector, haar alomtegenwoordige moeder, haar zorgeloze vader, de rector en een lerares van wie voor Robinson een grote fascinatie uit…

Het boek Robinson gaat over een zeventienjarige scholiere. De verhuizing van haar moeder, een kapiteinsvrouw, doet Robinson op een nieuwe school belanden. Tussen de personen om Rob…

Het boek Robinson gaat over een zeventienjarige scholiere. De verhuizing van haar moeder, een kapiteinsvrouw, doet Robinson op een nieuwe school belanden. Tussen de personen om Robinson heen: haar grillige vriend Daniël, neef van de rector, haar alomtegenwoordige moeder, haar zorgeloze vader, de rector en een lerares van wie voor Robinson een grote fascinatie uitgaat, ontwikkelt zich een intrige waar Robinson part noch deel aan heeft. Aan het eind van het boek blijkt Robinson geïsoleerd te staan. De neerslag van dit proces van isolering: het groeiend verdriet en de uitkristallisering daarvan in het gevoel van absolute eenzaamheid, vormt het hoofdbestanddeel van dit boek.

Robinson door Doeschka Meijsing
Shadow

I Verhaalfabel -------------- Robinson verhuist met haar moeder naar een stad aan zee. Haar vader is zeeman en is zelden thuis. De feiten gebeuren in de zomer (augustus).

school: Er is een ontmoeting met Daniel Bierwolf. Hij is de enige vriend van Robinson. ze voelt zich eigenlijk wat tot hem aangetrokken omdat hij eveneens een buitenbeentje is. Er is ook een ontmoeting met de leerkrachte Duits waarvoor Robinson ook veel belangstelling toont. Dit door het feit dat de leerkrachte zich anarchistisch gedraagt tegenover de rector. De rector neemt aanstoot aan het optreden van Daniel. Hij speelde een travestierol en de rector vond dat dit niet pastte. Daardoor ondermijnt Daniel ook het gezag van zijn oom, de rector.

kerstvakantie: Er is een ontmoeting van de belangrijke mensen op de ijsbaan.

paasvakantie: Er is een boottochtje op het Yselmeer. De storm barst daar figuurlijk los.

In de loop van het boek wordt Johanna Freida, de leerkrachte Duits, ontslagen door toedoen van Daniel. Hij had uit jaloezie de rector en Robinsons moeder ingelicht over de geheime relatie tussen Johanna Freida en Robinsons vader.

slot: Het is weer augustus en Robinson heeft 2 herexamens. Ze weet al op voorhand dat ze hiervoor niet zal slagen. Daniel en Johanna zijn allebei van school weg. Ook Robinsons vader is weer naar zee vertrokken. Hierdoor is Robinson weer alleen en begint het verhaal opnieuw.

De vertelde tijd is 1 jaar (van augustus tot augustus). Dit noemen we een cyclische structuur en tijdsbeleving.

II Personages en thematiek -------------------------- Robinson: De naam Robinson is voor een jongen, want haar vader had een jongen gewild. Robinson voelt zich daarom schuldig om haar bestaan(p.55). De verwijzing in haar naam is naar Robinson Crusoe en slaat ook op het isolement en de eenzaamheid van het hoofdpersonage. Denk eens aan Robinson Crusoe die op een eiland terecht kwam en die ook helemaal van de beschaving werd geisoleerd.

Tussen Roinson en haar moeder zijn er voortdurend misverstanden. Robinson voldoet niet aan de verwachtingen die haar door de school en haar moeder worden opgelegd. Uiteindelijk vervreemdt Robinson van haar moeder. Ze gelooft nu in zwijgen en doen alsof. Toch zoekt Robinson medestanders die haar uit haar geisoleerde positie kunnen halen. Haar vader ziet ze eerder als een heldhaftige zeerover. Wellicht omdat ze gelooft dat hij haar van haar onbewoond eiland kan halen. Hij staat voor de vrijheid, het ongebonden leven. Hij is letterlijk de man van haar dromen.

REACTIES

R.

R.

heey! gelukkig een verslagje gevonden hihi.
dankjuwel..

19 jaar geleden

J.

J.

eej bedankt ik heb heel veel aan je verslag gehad. Heb je misschien nog meer voor mij?

kus Patrick

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Robinson door Doeschka Meijsing"