Patroniemen

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 257 woorden
  • 3 februari 2002
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Patroniem

Uit een patroonriem, ook wel vadersnaam genoemd, zijn veel familienamen afgeleid. Die namen verwijzen naar een voornaam, zo kan je laten zien van welke familie je bent. Als vaders voornaam, Pieter is, dan is het patroonriem daarvan Pieterszoon, en Pietersdochter het patroonriem van zijn dochter. Het kwam ook voor dat een kleinkind het patroonriem van zijn vader overnam: Pieter Jansz. Hendriks. De familierelatie werd zo binnen een naam tot drie generaties uitgebreid: zoon, vader, grootvader. Het achtervoegsel -zoon of -dochter werd afgekort: Pietersz., Pietersen, Pietersdr. Of het werd weggelaten. Van de middeleeuwen tot de invoering van de burgelijke stand werd het patroonriem bij persoonsregistratie gebruikt. De enige achternaam die je toen kon hebben was een patroonriem en hij kon van generatie op generatie veranderen, maar het patroonriem kon ook door een familie naam worden gevolgd

De eigenlijke functie van het patroonriem verdween bij de invoering van de burgelijke stand in de 19e eeuw. De persoonsregistratie bij de burgerlijke stand wordt beperkt tot het noteren van voornamen en een familienaam, die definitief in vaststaande spellingsvorm van ouder op kind wordt doorgegeven. Veel Patroniemen zijn bij de invoering van de burgelijke stand veranderd in een familienaam. Veel namen kan je niet meer herkennen, die zijn in de loop van tijd zo veranderd en omdat de namen die als basis een patroniem hebben niet meer bestaan. In Friesland maakte men familienamen uit patroniemen met behulp van het achtervoegsel -ma of men paste andere naamvormingsmechanismen toe: Johannes Sytses nam de familienaam Siedsma aan; Sjoerd Alberts nam de familienaam Alberda aan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.