Lingua franca

Beoordeling 1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 6e klas vwo | 375 woorden
  • 24 maart 2009
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 1
2 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ingezonden stuk ‘Lingua Franca’


Onbegrensde communicatie?

Met de euro is Europa hard op weg om een eenheid te worden. Landen sluiten verdragen, de grenzen gaan open. Europa lijkt een groot land te worden. Een groot land waarin de inwoners allemaal een verschillende taal spreken en waarin veel mensen niet goed met elkaar kunnen communiceren.
Veel kinderen in Nederland leren vanaf de eerste klas van de middelbare school Duits, engels en Frans. Veelal worden de woorden uit de verschillende talen door elkaar gehaald, en echt vloeiend leren ze een vreemde taal niet spreken. Daarvoor is in hun middelbare schoolcarrière simpelweg te weinig tijd.
Engels heeft zich inmiddels al opgeworpen op een wijdverbreide, veelgesproken taal door heel Europa. Hoe zouden wij met elkaar kunnen communiceren als elke Europeaan vanaf jonge leeftijd al engels als een tweede taal hadden geleerd? Als elke Europeaan tijdens zijn middelbare schooltijd niet voor 3 verschillende talen woordjes en grammatica hadden moeten stampen? Ik denk dat de wegen van de communicatie dan een stuk makkelijker begaanbaar zouden zijn.

Rene Appel stelt dat leraren in het basisonderwijs niet voldoende gekwalificeerd zijn om de leerlingen engels bij te brengen. Ook zouden er geen competente methodes hiervoor zijn. Ik stel natuurlijk niet dat deze competenties en methodes per direct ingevoerd moeten worden, laten we ze voldoende tijd geven om zich te ontwikkelen. Kinderen zullen er op de lange termijn zeker bij gebaat zijn dat ze vanaf een jonge leeftijd al een lingua franca leren spreken. Als volwassenen zullen ze deze dan (bijna) vloeiend kunnen spreken, en als dit in heel Europa doorgevoerd zou worden, zouden er weinig communicatieproblemen meer ontstaan!
Ook is Rene bang voor de ondergang van de Nederlandse taal. Maar ook door Engels niet als een lingua franca in te voeren, kan niemand het steeds vaker voorkomende gebruik van engelse woorden in de Nederlandse taal voorkomen. De Nederlandse taal, net zoals de voertaal in andere Europese landen, zal heus niet ten onder gaan door een lingua franca in te voeren, net zoals dat deze nu nog niet ten onder is gegaan door de verschillende Nederlandse accenten en engelse leenwoorden.
Voor een goede toekomst van ons nageslacht is een goede communicatie nodig, en deze communicatie houdt niet op bij de grenzen van ons land.

(375 woorden)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.