Kindsoldaten

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas vwo | 599 woorden
  • 17 mei 2002
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Kindsoldaten? Ze mogen niet worden toegelaten!

“In het kamp gingen we op zoek naar water en hout. We leerden marcheren, lopen en wapens onderhouden. Ik ben blij dat ik naar school kan. Ik ga kennis opdoen en daarna ga ik terug naar het leger om de dood van mijn ouders te wreken.” Dit zijn de woorden van de twaalfjarige Bak Turjong uit Soedan. Hij werd gerekruteerd door de SPLA. Hij was niet de enige die als kind heeft gevochten; er vechten op dit moment nog zo’n 300.000 kinderen in oorlogen. Hier moet onmiddellijk een eind aan komen!

Kinderen vanaf zes jaar worden opgeleid om te vechten in het leger. Zowel jongens als meisjes. De meeste jongens worden soldaat als ze hun ouders hebben verloren door de oorlog en hun ouders’ dood willen wreken, net als Bak Turjong. De kinderen melden zich dan bij een groep rebellen zoals de SPLA en worden dan opgeleid, als dat nodig is. Zo’n rebellengroep is voor die kinderen vaak de enige uitweg. Ze kunnen nergens anders heen. In het leger krijgen ze tenminste nog voedsel, kleding en aandacht. Ook zijn ze verbitterd over de dood van hun ouders. Zelfs in zo’n geval is het niet toegestaan dat kinderen gaan vechten in een leger. Stel dat ze gaan vechten én in het minst slechte geval ook nog de oorlog overleven. Dan zitten ze de rest van hun leven met een trauma. Ze hebben hun ouders verloren, ze hebben andere soldaten, van hun eigen leeftijd, zien sterven, ze hebben zelf leeftijdsgenoten doodgeschoten. Ze kunnen nooit meer een normaal leven lijden. Ze zullen voor de rest van hun leven met nachtmerries blijven leven en zullen sociaal worden uitgestoten; wie wil er nou omgaan met een moordenaar?

Maar de kinderen gaan niet alleen vrijwillig in het leger. In Sierra Leone worden kinderen gedwongen om mee te vechten. Kinderen vanaf zeven jaar. Zij hebben hun hele jeugd nog voor zich, maar die wordt op zo’n manier kapot gemaakt. Ze worden gebrandmerkt en opgeleid om andere mensen te doden. Het is niet in te beelden dat ze dat zelf graag willen. Ze worden beroofd van hun vrijheid.

Een andere reden waarom kinderen soldaat worden, is omdat ze worden gedwongen door hun ouders. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Intifada’, de zogenaamde Palestijnse oorlog. Ouders besluiten voor hun kinderen of ze meedoen aan deze oorlog. In veel gevallen is de haat tegen de Israëliërs er met de paplepel ingegoten. De kinderen weten niet beter dan dat de Israëliërs misdadigers zijn en dat zij alleen maar onvrede stichten. Dit is iets wat te danken is aan hun ouders. Als hun ouders dan zo nodig die oorlog willen voeren, laat dan in ieder geval kinderen erbuiten. Het is toch haast niet voor te stellen dat ouders hun kinderen bevelen een ander, misschien wel een leeftijdgenoot, te doden.

Als er elk jaar 140.000 kinderen worden gerekruteerd, houdt dit drama nooit op. Dat is iets dat wel moet gebeuren. Anders zullen duizenden kinderen voor de rest van hun leven geteisterd worden door nare herinneringen. Ook moeten de volwassen Israëliërs en Palestijnen proberen de wederzijdse vooroordelen uit hun geheugen te bannen. Ze moeten in ieder geval proberen verstandig met elkaar te praten, en laat dan in godsnaam die kinderen erbuiten. Alleen dan kan de strijd tegen kinderoorlog gewonnen worden!

Referenties: Anonymus (2002), Een essay schrijven, Internetsite van Rijks Universiteit Groningen (RUG): http://www.biol.rug.nl/WenS/CursusW&S/VaardigheidEssay.html
Anonymus (2002), Help de kindsoldaten van Soedan, Internetsite van Unicef: http://www.unicef.be/unicef/nl/edevmenu/6-7.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.