Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Hypnos

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas aso | 1262 woorden
  • 18 maart 2013
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

HYPNOSE  1. Hypnose


Dit is eigenlijk waarvoor hypnose wordt gebruikt: om je goed te doen voelen. Het woord “hypnose” komt uit het Grieks, wat “slaap” betekent. Hypnose is geen toestand van slaap, en ook geen bewusteloosheid. In hypnose is er een ‘veranderd’ bewustzijn waarbij u de aandacht naar binnen richt op innerlijke processen, beelden en ervaringen. Het is een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin men ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald voorwerp. Hypnose wordt voornamelijk gebruikt als  therapeutisch hulpmiddel, hypnotherapie genoemd. Soms en vooral vroeger werd het gebruikt om mensen te entertainen. Je kan iemand die in een hypnose zit namelijk allerlei grappige dingen laten doen, als ze dit zelf willen natuurlijk. Zo ontstonden er veel spectaculaire hypnoseshows maar die zijn ondertussen verboden geworden.  1. Hypnos


Voorstellen:


Het woord “hypnose” is afgeleid van de Griekse god van de slaap: Hypnos. Hij woont samen met zijn tweelingbroer Thanatos, de god van de dood, in de Onderwereld. Hun moeder is Nyx, de god van de nacht en zijn nakomelingen bestaan uit de Oneiroi. Zij stellen alle zaken voor die in dromen kunnen voorkomen. De Oneiroi bestond hoofdzakelijk uit: MorpheusPhobetorIkelos, en Phantasos. Vaak wordt Hypnos afgebeeld als een naakte jongeman, wiens vleugels aan zijn slaap (aan het hoofd) zijn vastgehecht, of als een bebaarde man met vleugels aan zijn schouders. Zijn attributen zijn een papaver die hij in zijn haar draagt en een kleine drinkhoorn in zijn hand waaruit hij de slaap doet druppelen. Hypnos zou zowel stervelingen als goden in slaap hebben gesust door met een tak water van de Lethe, een rivier in de onderwereld, over hun ogen te sprenkelen. Soms gebruikte hij ook wel zijn hoorn, waar hij dan sprankelende sappen in deed. Hij zou zelfs Endymion, een herder, hebben toegelaten om met zijn ogen open te slapen, zodat deze zijn geliefde kon blijven bekijken.


Naam:


Toch is de naam Hypnos niet zomaar gekozen. Er is een moment tijdens onze slaap, vlak voor het wakker worden, dat te vergelijken is met de toestand van trance in hypnose. Het is het moment enkele minuten of seconden voordat je wakker wordt, een moment dat soms maar heel kort duurt en waarin je je even helder iets herinnert of waarin je iets weet voor de komende dag.


Verhaal:


Lang voor de Trojaanse oorlog, was Hera kwaad op Heracles en ze overtuigde Hypnos om Zeus te laten slapen zodat zij haar plannetje kon uitvoeren. Wanneer Zeus wakker werd, was hij in een razende boosheid. Hij zocht overal voor Hypnos, en vond hem uiteindelijk in de armen van zijn moeder, Nyx. Zeus slikte zijn woede in en waarschuwde Hypnos het geen tweede maal te proberen.


Tijdens de Trojaanse oorlog, wou Hera Zeus afleiden van het slagveld, zodat zij de ACHAIANS kon assisteren, omdat zij de oorlog aan het verliezen waren… Ze wou dat Hypnos een spreuk van slaap uitsprak over Zeus, maar hij weigerde omdat Zeus hem de vorige keer al betrapt had. Hera bood hem een gouden troon aan, maar moest het aanbod verhogen toen Hypnos vroeg of ze nog herinnerde wat er voorheen gebeurd was. Hij ging akkoord om haar te helpen en Zeus te misleiden in ruil voor de hand van een van de GRACES, namelijk Aglia. Hij veranderde zichzelf in een vogel, en voor Zeus hem kon zien, verborg hij hem in de toppen van de bomen op berg IDA. Hij bleef verborgen zitten, tot Hera Zeus had verleid. Wanneer de vader van de goden, overspoelt werd met plezier en slaap, vloog Hypnos naar Poseidon (god van de zee) en drong hem aan, de ACHAIANS te helpen, omdat Zeus aan het slapen was. Hij hielp de soldaten, maar door luide lawaai werd Zeus weer wakker, maar in die korte tijd hadden de ACHAIANS de strijd omgekeerd, ten nadele van de Trojanen. Hera’s truc werkte. Zeus heeft nooit ontdekt, dat Hypnos hem opnieuw had bedrogen.


Hypnos in de kunst:


Ik vind hypnose opzicht eigenlijk al een kunst. Neem nu bijvoorbeeld de beroemde shows van Rasti Rostelli, …. Ik vind


dit zeer indrukwekkend. Spijtig genoeg zijn ze nu verboden.


In de 4e eeuw v. Chr. maakte een de beroemde Griekse beeldhouwer Scopas “het hoofd van Hypnos”. Het staat nu in Londen in het British museum. De kunststroming is de Hellenistische stijl. Ik vind het een zeer mooi beeldhouwwerk


omdat het een beetje langs de ruwere kant is en dat bevalt mij wel.


In de 19e eeuw maakte Fernand Khnopff, een Belgische kunstenaar,  een schilderij van Hypnos. Het schilderij noemt: “I lock the door upon myself”. Het is geïnspireerd op het beeldhouwwerk van Scopas. Fernand Khnopff maakte hierna nog een buste van Hypnos ter ere van Scopas in het brons. Dit werk noemt “Head for Hypnos” en het staat in “The British Museum” in Londen. Het schilderij vind ik niet zo mooi omdat het wat ouderwets is maar de buste vind ik wel mooi.


Er is ook nog een schilderij gemaakt in 515 v. Chr. waar Hypnos en Thanatos de hoofdrol in spelen namelijk  “Hypnos, Thanatos & the body of Sarpedon” door Euphronios waar Hypnos en Thanatos het lichaam van Sarpedon dragen naar het


graf. Het komt uit de archaïsche periode en ik vind het een mooi kunstwerk.


Hypnos wordt ook veel afgebeeld op vazen.


Bronnen:


Internet:


http://hypnosmorpheus.tripod.com/


http://www.hypnosis.nl/hypnos.html


http://www.scholieren.com/werkstukken/465


http://www.scholieren.com/werkstukken/10888


http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypnos


http://nl.wikipedia.org/wiki/Hypnose


http://www.levenslangleren.be/karakter.php/2006/12/01/hoe_leer_ik_hypnose


http://tieds.nl/de-hypnose-modules/?gclid=CO6Nw_S-3K0CFURN3godski4Ow


http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?grens=708


http://www.victorianweb.org/painting/khnopff/sculpture/7.html


http://nl.wikipedia.org/wiki/Skopas_van_Paros


http://www.usask.ca/antiquities/collection/classicalgreek/hypnos.html


http://www.theoi.com/Gallery/N12.1.html


http://www.britishmuseum.org/explore/highlights/highlight_objects/gr/b/bronze_head_of_hypnos.aspx


Boeken:


The Oxford


dictionary of classical myth and religion – Simon Price


Griekse mythen en sagen – Gustav Schwac


Griekse mythen – Imme Dros


HYPNOSE:


Wat? 
“verandert “ bewustzijn


Waarvoor? 
hypnotherapie en entertainen


HYPNOS:


Voorstellen:


Stamboom (tekenen) en  onderwereld


Afgebeeld en attributen


Endymion ogen open


Naam:


Hypnos = trance in slaap


Verhaal: (tekenen)


VOOR Trojaanse Oorlog …


TIJDENS Trojaanse Oorlog:
-Hera vraagt om gunst
 -Hypnos


= vogel


-slaapspreuk


over Zeus


-Poseidon


helpt Achaians in opdracht van Hypnos


-Zeus wakker, niets door


-Achaians staan voor id oorlog


Kunst:


Hypnose                 Rasti


Rostelli


Scopas                     “Hoofd van


Hypnos”, Hellenistisch, 4e eeuw v. Chr.


Fernand Khnopff:   “I lock the door


upon myself”, geïnspireerd op Scopas, 19e eeuw


                                 “Head for


Hypnos”, in British museum in Londen, 19e eeuw


Euphronios             “Hypnos, Thanatos


& the body of Sarpedon”, archaïsche periode,


515 v. Chr. Op vazen
REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.