Faces of Death

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 576 woorden
  • 15 maart 2001
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Uit een vorig jaar gehouden enquête bleek dat één op de drie Nederlandse jongeren wel eens een aflevering heeft gezien van de omstreden serie videofilms "Faces of Death". De banden zijn een aaneenschakeling van beelden van wrede of harde sterfgevallen. Zij laten onder andere executies, ongevallen en rampen zien. Sommige scènes zijn nagespeeld. De films zijn een kassucces in videotheken, maar staatssecretaris van Welzijn Erica Terpstra en verscheidene kamerleden spraken hun afschuw uit over de beelden. Van verschillende kanten kwam de suggestie om de verkoop en de verhuur van deze banden te verbieden vanwege de schadelijke uitwerking die de beelden op jongeren zouden kunnen hebben. Moet de serie videofilms "Faces of Death" nou wel of niet verboden worden?

Bloed, geschreeuw, krakende botten. Het zijn dingen die de hedendaagse jongeren prikkelen als irritatie, maar vaker als genoegen en vermaak. Ze zien de behoefte aan zulke geweldfilms als een compensatie voor het leven in saaie steden die van elke opwinding verstoken zijn. De video's werken behalve afschrikwekkend, de meest creatieve en brute moorden zijn op tape vastgelegd, ook polariserend; de films wekken hoe dan ook emotie op, en of dat nou van afschuw is, of van opwinding, dat verschilt per persoon.

Hoeveel mensen springen er wel niet overeind van verontwaardiging, als er iets gezegd wordt over "Faces of Death". Het is alsof autoriteiten terugschrikken van iets dat extreme emotie oproept. En in het geval van billboards, pamfletten of zelfs televisieprogramma's is het best voorspelbaar dat er ergens gezegd wordt: "Zo kan die wel weer, draai nu die knop maar eens om." Maar het is een volledig zelfgemaakte keuze, als iemand besluit de video te huren of te kopen en mee naar huis te nemen. Als autoriteiten verbieden een vrije keuze te maken, is het een ernstige zaak en kun je gaan twijfelen aan hoe vrij dit vrije Nederland dan wel is. Natuurlijk moet er ergens een grens getrokken worden, desnoods onder het mom "ter bescherming van het volk", maar "Faces of Death" hoort nu eenmaal aan de legale kant van deze grens.

Maar naast het argument vrijheid, is er ook nog het aspect dat de video behalve afschrikwekkend en gruwelijk, ook inspirerend zou kunnen zijn, voor onder andere depressieve jongeren. Die ene zelfmoordscène zou net de laatste druppel kunnen zijn en kunnen leiden tot de zelfmoord van depressieve jongeren. Van alle onderzoeken die er geweest zijn over de invloeden van beelden en geluiden op het gedrag van mensen, hebben voor het eerst enkele onderzoeken geconcludeerd dat de invloed aantoonbaar is. Stel dat het zo is dat de video aanstootgevend en inspirerend is, wat dus helemaal niet onomstotelijk vast staat, dan betekent dat dat mensen die de video bekijken, ook al hebben ze vrijwillig de video gehuurd, gedegradeerd worden tot een 'Gevaar voor de Samenleving'.

Hier conflicteert dus aan de ene kant de geestelijke vrijheid, die alle westerse grondwetten zo propaganderen, met aan de andere kant de invloed die dergelijke beelden kunnen hebben op het gedrag van de kijkers. "Faces of Death" kan verboden worden, maar dat zou alleen terecht zijn, als onomstotelijk vaststaat dat de verkeerde invloed van de beelden aanwezig is. Alle ethisch correcte films uit Hollywood, die de mensen compleet hersenspoelen, zouden net zo goed verboden moeten worden. Het gedrag van mensen is nu eenmaal afhankelijk van het milieu waarin ze leven en daarin heeft het 'corrigerende tikje' van ouders net zo goed een rol in als het bekijken van "Faces of Death".

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.