Eetstoornissen

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 909 woorden
  • 24 mei 2002
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Eetstoornissen
Wat zijn anorexia nervosa en boulimia nervosa en wat zijn de oorzaken.

Anorexia en boulimia nervosa komen voornamelijk bij vrouwen en meisjes voor. Ongeveer 5% van de patiënten is man. Genezen is vaak erg moeilijk omdat het een complexe ziekte is. Van alle gevallen geneest ongeveer 40% volledig, 40% herstelt gedeeltelijk, 20% herstelt niet en 10% overlijdt aan de gevolgen van deze ziektes. Maar wat houden deze ziektes eigenlijk in en wat zijn de oorzaken van deze ziektes. In dit stuk zal ik antwoord proberen te geven op deze vragen. Eerst zal ik vertellen wat anorexia en boulimia nervosa is en daarna zal ik wat over de oorzaken van deze ziektes vertellen.

Anorexia Nervosa
Anorexia nervosa betekent letterlijk “gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken”. Deze beschrijving is eigenlijk niet goed, want er is geen gebrek aan eetlust, de eetlust wordt onderdrukt. Iemand die hieraan lijdt is volkomen gefixeerd op eten en het vooral niet eten. Iemand die aan deze ziekte lijdt ziet zichzelf als dik (ook al is dit niet zo) en probeert af te vallen. Ze doen dit door bijvoorbeeld veel te sporten, weinig te eten, te braken of laxeertabletten te slikken.De lichamelijke gevolgen van anorexia nervosa zijn ernstig. Je kunt er onder andere onvruchtbaar door worden (omdat de menstruatie niet meer werkt). Je kunt hartproblemen krijgen, je haar kan uitvallen, je gebit wordt slecht en nog meer. Naast lichamelijke gevolgen zijn de sociale gevolgen van deze ziekte ernstig. Een anorexia patiënt stelt erg hoge eisen aan zichzelf. Door het voortdurend bezig zijn met eten (ze verliezen het contact met familie en vrienden) raken patiënten vaak geïsoleerd. Ze verzinnen ook vaak allerlei smoesjes om onder het eten uit te komen. Hierdoor worden ze vaak niet meer vertrouwd door hun omgeving en komen veel patiënten in een sociaal isolement.

Boulimia Nervosa
Boulimia nervosa betekent letterlijk “eten als een os door nerveuze oorzaken.” Iemand die aan anorexia lijdt is net als een boulimia patiënt erg gefixeerd op eten. Het is een vriend en een vijand tegelijk. Iemand die boulimia leeft heeft herhaaldelijk last van eetbuien, maar na deze eetbuien heeft deze patiënt spijt ervan en probeert het eten kwijt te raken door braken, laxeertabletten of door overmatig te sporten. Boulimiapatienten zijn vaak ex-anorexiapatienten. Door het strenge lijnen krijgt de patiënt eetbuien. De lichamelijke gevolgen van deze ziekte zijn ook niet mis. Door het veelvuldig braken raakt het glazuur van de tanden en de slokdarm door het zuur aangetast. Net als bij anorexia nervosa wordt de menstruatie verstoord door het onregelmatige eetpatroon. Het honger- en verzadigingsmechanisme wordt ook verstoord. Iemand die aan boulimia lijdt weet namelijk niet meer wanneer ze vol zit of honger heeft. Door het gebruik van laxeermiddelen en dergelijke wordt de vochthuishouding verstoord. Een van de gevolgen van deze verstoring is een lage bloeddruk. Er zitten ook nog andere gevolgen aan deze ziekte. Boulimia patiënten stellen net als anorexia patiënten hoge eisen aan zichzelf. Het feit dat ze hun eetgedrag niet in hun hand kunnen houden is daarom erg frustrerend. Ze voelen zich erg schuldig. Mensen met boulimia zijn er vaak erg goed in om hun ziekte geheim te houden. Je kunt het ook niet aan de buitenkant zien (in tegenstelling tot anorexia, iemand die hieraan lijdt wordt steeds magerder en dat valt op). Ze lijden vaak een dubbelleven waarbij zij de enige zijn die op de hoogte van hun ziekte is.

Oorzaken van anorexia en boulimia nervosa.

Het is erg moeilijk om de precieze oorzaak van deze ziektes aan te wijzen. Het is vaak een combinatie van verschillende oorzaken. Het begint vaak met een gebrek aan eigenwaarde. De patiënten vinden zichzelf niks waard, zijn verlegen en hebben weinig zelfvertrouwen. Ook het slankheidsideaal is een van de oorzaken van deze ziektes. In de westerse samenleving is slank zijn erg belangrijk. Fotomodellen, actrices en zangeressen zijn vaak heel erg dun. Hierdoor krijgen patiënten het idee dat ze alleen maar gelukkig kunnen zijn als ze ook zo dun worden . Dit kan zo doorslaan. Ook de gezinssituatie kan een oorzaak zijn voor deze ziektes. Mishandeling, verwaarlozing en dergelijke zijn erg ingrijpend voor kinderen. Er zijn nog vele andere oorzaken op te noemen voor deze ziektes maar dat lukt niet in 750 woorden. Er is geen bepaalde leeftijd voor deze ziektes. Ze kunnen op elke leeftijd voorkomen, maar voornamelijk bij jonge meisjes in de tienerjaren. Het is voor hen moeilijk om hun plek in de maatschappij te vinden en vinden in hun eetpatroon een zekerheid, iets dat ze kunnen beheersen. Het is erg moeilijk om te genezen van deze ziektes. Je moet als het ware een knopje in je hoofd omzetten en dat is erg moeilijk. Zoals al eerder gezegd, slechts 40% geneest volledig.

Anorexia en boulimia nervosa zijn twee ernstige ziektes. De lichamelijke gevolgen zijn ernstig. De patiënten komen ook vaak in een sociaal isolement. De weg naar genezing is erg zwaar en lang. Het is erg moeilijk om een precieze oorza(a)k(en) voor deze ziektes aan te wijzen. Het westerse slankheidsideaal is wel een oorzaak die een grote rol speelt. Het begint vaak met onschuldig lijnen, maar dit kan later heel wat minder onschuldig worden.

Boekenlijst

Boeken: 1. “Hier ben ik” geschreven door Teja Spanjers (anorexia en boulimia nervosa) 2. “Slank, slanker, slankst” geschreven door Jaap Spaans (anorexia)

Internetbronnen: www.scholieren.com bij werkstukken op het trefwoord eetstoornissen. Hier vond ik een stuk over anorexia nervosa en boulimia nervosa.

Aantal woorden: 855 woorden

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.