Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Doping

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas vwo | 683 woorden
  • 15 februari 2009
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 5
5 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Doping
De schade die doping kan aanbrengen.

Inleiding
Je hebt vast wel eens gehoord over een sporter die een Gouden medaille wint op de Olympische Spelen, maar hem een paar dagen later weer moet inleveren omdat hij doping heeft gebruikt. De sporter heeft valsgespeeld en de rest van zijn carrière is nu gegarandeerd naar de knoppen.

Wat is nou eigenlijk doping?
In de Van Dale wordt het zo vermeld: ‘’doping, het toedienen van stimulerende middelen die de sportprestaties oneerlijk beïnvloeden.’’
Er zijn veel verschillende soorten doping. Iedere sport heeft wel zijn eigen middeltje. Zo worden bij ‘’concentratiesporten’’ als darten en biljarten betáblokkers gebruikt. Dit is een middel dat de hartslag omlaag brengt. Bij kracht- en vechtsporten worden weer anabole sterïoden gebruikt om de spiermassa te vergroten en diuretica (zogenaamde plaspillen) om gewicht te verliezen en zo in een lagere gewichtsklasse mee te kunnen doen.


Hoe haalt iemand het in z’n hoofd om doping te gebruiken?
Vooral de laatste 30 jaar is topsport een belangrijk stuk entertainment voor veel mensen. Alle grote sporters krijgen veel aandacht en als je de top wil halen moet je ook dáár tegen kunnen. Maar we beseffen niet dat daardoor de topsporters onder grote druk staan. Ze willen allemaal presteren voor het oog van de camera en als dat niet lukt is het verleidelijk om naar de verboden middelen te grijpen. Het gebruik van doping is natuurlijk nooit goed te praten, maar als je heel erg tot wanhoop wordt gedreven kun je rare dingen doen.

Wordt doping bewust gebruikt?
In de meeste gevallen wel. Maar het kan ook per ongeluk gebeuren dat een verboden stof in iemands bloed of urine terecht komt.
Een goed voorbeeld is de ‘nandrolon-rel’ in 2001 rond de drie Nederlandse stervoetballers Frank de Boer, Edgar Davids en Jaap Stam. Alledrie werden positief bevonden op nandrolon (ook een soort van anabole sterïoden). Toen bekend werd dat nandrolon in bepaalde voedingssupplementen kan zitten zonder dat dat op het etiket vermeld staat, kwam dat bericht als een geschenk uit de hemel vallen voor het drietal.
Maar wat echt schandalig was, was hoe het eraan toeging in de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR).
De regering vond sport erg belangrijk, het was op de scholen een hoofdvak. Het werd ook gebruikt om het ‘verfoeide’ West-Duitsland een hak te zetten.
De DDR was in de jaren ’70 en ’80 enorm succesvol. Bij de Olympische Spelen eindigden ze altijd in de top-drie van de medaillespiegel.
Het is tot op de dag van vandaag nog steeds het meest succesvolle land als je kijkt naar het aantal behaalde medailles.
Dit wekte natuurlijk veel argwaan. De DDR was tot de jaren ’70 als sportnatie nog te vergelijken met Nederland, maar daarna steeg het naar de eenzame top.
Na de val van de Berlijnse Muur kwam de aap uit de mouw. De Oost-Duitse regering verstrekte systematisch doping aan sporters. Zelfs al aan kinderen van 10 jaar! Ze werden wijsgemaakt dat het vitaminepreparaten waren.


Wat kunnen de gevolgen zijn van dopinggebruik?
Behalve de ‘gewenste’ resultaten door de gebruikers kan het ook andere effecten veroorzaken. Vooral bij testostoron.
Dit kunnen een aantal effecten zijn bij mannen:
· Remming van de zaadproductie
· Verkleining van de zaadballen
· Vergroting van de penis
· Vergroting van de prostaat
· Agressie
· Borstvorming
Bij vrouwen:
· Lagere stem
· Baardgroei
· Haaruitval
Dit zijn een aantal dingen waar dus de sporters van toen, van de DDR mee te maken hebben of zelfs aan overleden zijn.

Wat wordt er gedaan om dopinggebruik tegen te gaan?
Er worden natuurlijk veel dopingcontroles gedaan na en voor wedstrijden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft een lijst opgesteld waar alle verboden middelen opstaan. Iemand die betrapt wordt met één van deze stoffen in z’n bloed op urine moet zijn eventuele medaille inleveren en kan rekenen op een schorsing. Een controle kan voor of na trainingen en wedstrijden plaatsvinden, maar ook bij iemand thuis.

Slot
Ieder ‘normaal’ mens mag doping gebruiken, het is dus niet illegaal zoals bij bijv oorbeeld hard-drugs. Alleen een topsporter moet er vanaf blijven. Iedereen vindt het mooi voor een sporter al hij goede prestaties behaalt, maar het moet wel op een eerlijke manier gebeuren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.