Spijt! door Carry Slee

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover Spijt!
Shadow
 • Opstel door een scholier
 • vmbo/havo | 1721 woorden
 • 17 maart 2018
 • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
19 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1996
Pagina's
144
Verfilmd als
Prijzen
Kinderjury 10-12jaar (1997 Genomineerd) , Kinderjury 13-16jaar (1997 Winnaar) , Jonge Jury (1998 Winnaar)

Boekcover Spijt!
Shadow

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldi…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets a…

Jochem voelt zich niet erg gelukkig in de tweede klas. Hij is het mikpunt van getreiter. David doet er niet aan mee, maar hij durft er niks van te zeggen. Jochem lijkt zich niets aan te trekken van de pesterijen, die elke dag erger worden. Maar op een ochtend krijgen ze van de rector te horen dat Jochem na de klassenavond niet is thuisgekomen. David voelt zich schuldig. Waarom heeft hij zijn mond nooit opengedaan? Samen met een vriendin gaat hij Jochem zoeken om te zeggen dat het hem spijt. Dan vinden ze Jochems tas in het meer.

Misschien is het al te laat...

Spijt! door Carry Slee
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Boekverslag.

 Spijt van Carry Slee

Uitgever: van holkema & warendorf.

Door: Jouw naam XD

Voor: mevr. Jouw docent

Inhoudsopgave:

 • Eerste persoonlijke reactie.
 • Samenvatting van de inhoud.
 • Lees ervaring beschrijven.
 • Verwerkingsopdracht.
 • Informatie over de auteur.
 • Bron vermelding.

Eerste persoonlijke reactie:

Ik heb dit boek gekozen , omdat Ik het een zeer leuk boek vind om te lezen , omdat het heel spannend is , en ik heb een vriend die zelf ook is gepest. Ik kan me erg inleven in het verhaal.  Er komen veel dingen in voor die op sommige scholen in het echt ook gebeuren (non-fictie) zoals: kleine , maar ook grote pesterijen. Ik vind het alleen niet zo leuk dat het boek zo triest eindigt. Drie op vallende fragmenten:
 

 1. Het moment dat Jochem zich aan het omkleden is en dat ze tegen hem zeggen dat hij borsten heeft en hem een BH aan doen. Uiteindelijk zijn ze klaar met sporten en gaat Jochem aan het douchen is en dat de pestkoppen zijn kleren weg halen.

Dit vond ik een zeer mooi moment , omdat ik me erg in kan leven hoe hij zich voelde.

 1. Ik vind het moment waarop Jochem een hond vind ook erg leuk , omdat dat het enigste moment in heel het boek is waar hij vrolijk is. Wat over het algemeen erg triest is.
 1. Het moment waarop Jochem besluit zelfmoord te plegen , en in het meer springt met een rugzak op zijn rug vol met stenen zodat er geen terugkeren is. Ik vind het een zeer triest stuk uit het boek , omdat ik het persoonlijk niet aan zag komen.

Samenvatting inhoud:                                                                                            

David zit in de 2e klas van het voortgezet onderwijs. Hij heeft het best wel naar zijn zin. Ze klas is best gezellig. Alleen vindt hij het pesten niet leuk. Jochem een jongen die nogal dik is wordt altijd gepest op school, eigenlijk door iedereen, nou ja, er zijn er een paar die echt pesten, dat zijn: Sanne, Remco en Justin, maar de rest doet er niets aan, en Jochem zelf ook niet. Hij komt niet voor zichzelf op. Hij laat een beetje met zich sollen. Wat ze ook met hem doen, hij doet nooit iets terug. Iedereen vindt eigenlijk dat zij te ver gaan, maar ondertussen gebeurt er niets anders. David is er daar ook een van, die vind dat ze te ver gaan, maar hij durft er niets van te zeggen. David fiets normaal gesproken altijd met Niels (z’n beste vriend) naar school, maar omdat hij vandaag weer eens te laat is, moet hij alleen fietsen, en ze hebben ook nog eens gym, dus nou moet ie helemaal hard fietsen. Hij komt hijgend maar nog net op tijd bij de gymzaal. Als hij binnenkomt ziet hij dat Jochem er nog niet is. Hij hoopt eigenlijk voor Jochem dat hij vandaag zo verstandig is geweest om thuis te blijven, want vandaag wordt de klassenfoto gemaakt. En Sanne, Remco en Justin waren vast niet van plan om met Jochem op de foto te gaan. Op het laatste moment komt Jochem nog binnen. Meteen lopen Sanne, Remco en Justin naar de jongenskleedkamer, waar Jochem net uit kwam zetten, ze pakken al zijn kleren en hangen die buiten in de boom, met de mededeling dat hij ze weer terug zou krijgen, ná de klassenfoto.

Als Jochem dus na het gymen onder de douche vandaan komt, ziet hij dat zijn kleren zijn verdwenen. Maar als hij uit het raam kijkt ziet hij ze hangen. Als hij dan de wc in gaan, sluiten ze hem op. Na een poosje komt de leraar controleren of iedereen al weg is, maar hij controleert de wc niet, waar Jochem nog in zit.

Jochem staat dus niet op de klassenfoto. Ze verbazen zich er wel over, als Jochem even later wel in de les Frans zit. David merkt dat ie zijn boek is vergeten, Sanne ziet dat en die grijpt het boek van Jochem onder zijn neus weg en geeft die aan David. David wil hem terug geven, maar hij durft niet, omdat hij bang is dat ie uitgelachen wordt.

’s Avonds merkt David dat hij Jochem’s boek nog heeft en besluit het terug te brengen, op aandringen van zijn moeder.

Als hij bij jochem aankomt zet zijn moeder chips op tafel met wat drinken. Hij komt er achter dat Jochem’s ouders niets van het gepest weten. Jochem vertelt David dat hij een hele goeie vriendin heeft: Nienke.

David heeft medelijden en zegt dat Jochem bij hem moet komen als hij hulp nodig heeft. Ook merkt David dat Jochem kranten loopt voor Remco. Jochem vertelt dat dat na de avond van het klassenfeest is afgelopen. En David heeft hem zijn woord gegeven, dat hij hem zou helpen, als ie hulp nodig zou hebben.

Eindelijk is het zover, het is de avond van het klassenfeest. David weet nu zeker dat hij verkering gaat vragen aan Vera en zoekt haar op. Als David in de gang komt ziet hij Vera zoenen met Youssef. David kan het niet geloven. Ondertussen dwingen Sanne, Justin en Remco, Jochem met een spelletje likeur te drinken. Als hij dat niet doet gieten ze hem in zijn mond, zodat hij moet kotsen. Daar komen Sanne, Justin en Remco alweer en willen hem in zijn eigen kots rollen. Jochem roept David om hulp maar die roept: ‘Rot op!’ Die is te druk met zijn eigen verdriet. En heeft dus even geen oog voor de situatie waarin Jochem zich bevindt.

Het opstel gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Eindelijk is het zover, het is de avond van het klassenfeest. David weet nu zeker dat hij verkering gaat vragen aan Vera en zoekt haar op. Als David in de gang komt ziet hij Vera zoenen met Youssef. David kan het niet geloven. Ondertussen dwingen Sanne, Justin en Remco, Jochem met een spelletje likeur te drinken. Als hij dat niet doet gieten ze hem in zijn mond, zodat hij moet kotsen. Daar komen Sanne, Justin en Remco alweer en willen hem in zijn eigen kots rollen. Jochem roept David om hulp maar die roept: ‘Rot op!’ Die is te druk met zijn eigen verdriet. En heeft dus even geen oog voor de situatie waarin Jochem zich bevindt.

De volgende dag heeft hij zo’n spijt van wat hij heeft gezegd hij was alleen maar met zijn eigen verdriet bezig. Die dag vertelt de rector ook dat Jochem niet thuisgekomen is. Nu heeft hij nog meer spijt en hij meldt zich ziek. Hij gaat op zoek naar hem. Samen met die hele goeie vriendin van Jochem, Nienke. Hij weet haar nummer te achterhalen en haar te bereiken. Als Nienke van de situatie hoort komt ze meteen naar David toe, om samen te gaan zoeken. David pikt haar op van het station. En samen fietsen ze naar de camping net buiten het dorp waar Jochem nog wel eens heen ging, als hij er niet meer tegen kon.

Dit wil je ook lezen:

Toen zij daar aankwamen, en de caravan binnendrongen, zagen ze tot hun verbazing geen enkel spoor van de aanwezigheid van Jochem. David raakt al een beetje in paniek. Maar Nienke zegt dat er nog een plek kan zijn waar ie kan zijn. Ze fietsen verder naar een meertje, niet ver van de camping af. Daar aangekomen schrikken ze enorm. Nienke ziet de tas van Jochem. Samen gaan ze terug om iedereen te informeren. ’s Avonds wordt Jochem opgedoken door duikers. Iedereen is erbij. De hele klas, alle leraren, de ouders, iedereen. Maar Jochem is dood. Niemand kan het geloven. David neemt nog vaak afscheid. De redactie van de schoolkrant waar hij in zit hebben een pestlijn opgericht. Om te zorgen dat zoiets niet nog een keer gebeurt.

Als David iemand moet helpen met liefdesproblemen vindt hij dat niet leuk Eerst zou Niels dat doen, maar die kan niet meer, dus gaat hij maar. Daar aangekomen blijkt Vera het meisje met liefdesproblemen te zijn en ze krijgen verkering.

Lees ervaring beschrijven:

het onderwerp van het boek spreekt me heel erg aan , omdat er in mijn omgeving ook zoiets is gebeurt , Maar dat is gelukkig goed afgelopen. In het boek loopt het heel anders af ik vind dat de auteur dat heel goed heeft gedaan omdat de pestkoppen dan zien wat ze kunnen aanrichten met hun voortdurende gepest. Ik had persoonlijk niet zo heel veel verwacht van het boek en ik wou het eerst ook niet lezen , maar vrienden hebben mij weten over te halen om het wel te lezen wat ik hun erg dank baar ben ,  want het bleek een erg leuk boek te zijn wat spannend maar oom verdrietig is.

Verwerkingsopdracht:

ik heb gekozen voor het kiezen van 4 andere titels.

 1. eeuwige schuld. ik kan me erg goed voorstellen dat de Pesters naar zijn zelfmoord hun heel hun leven schuldig hebben gevoeld.
 1. Pesters. Omdat het de verhaal makers zijn zonder hun zou het boek de boodschap niet overbrengen aan mij.
 1. Jochem. Omdat hij de hoofd persoon is en zonder hem zou het verhaal geen boodschap over brengen.
 1. Moord of vermoord. Omdat de reden waarom hij zelfmoord heeft gepleegd de Pesters zijn kan je jezelf afvragen of het moord of zelf moord is.

Informatie over de schrijver:

Carry heeft geen fijne jeugd gehad. Haar moeder was geestesziek en als klein kind was Carry steeds bezorgd om haar. Haar vader kon er niet goed tegen en ging altijd maar werken. Toen ze tien was, scheidden haar ouders.

Later kwamen ze wel weer bij elkaar, omdat haar vader vond dat hij zijn vrouw niet in de steek kon laten. Misschien is Carry door haar jeugd wel schrijfster geworden. Ze trok zich heel erg terug in haar eigen fantasie. Ze verzon altijd verhalen over hele lieve moeders.

Toen ze nog niet kon schrijven, bedacht ze verhaaltjes voor haar knuffels, die ze in een kring om zich heen zette. Op de lagere school had ze een schrift waarin ze korte verhalen en gedichten noteerde.

1-7-1949.

Bron vermelding:

Scholieren.com

Einde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spijt! door Carry Slee"