Cameratoezicht

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas havo | 885 woorden
  • 24 november 2003
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
38 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Cameratoezicht, een verbetering van de veiligheid

Na een avondje stappen, verlaat je de discotheek, en zie je een groepje jongens staan. Je had ze al eerder opgemerkt in de discotheek. Met een kleine argwaan loop je bij ze langs, één van hen roept: “Hey, loser! Kijk niet zo uitdagend, zoek je soms ruzie?” Je loopt door zonder er op te reageren, maar dan opeens voel je dat iemand je van achter vastpakt, weer een ander laat je struikelen, een schop in je maag en van alle kanten word je in elkaar geslagen. Je voelt overal pijn. Na een minuut of 10 vinden de jongens het wel weer leuk geweest en vertrekken ze, zonder na je om te kijken.

Dit voorbeeld van zinloos geweld komt steeds vaker voor. Daarom zijn er in veel grote steden acties begonnen, om in risicovolle buurten camera’s te op te hangen, om vechtpartijen en ander zinloos geweld te minimaliseren. Verder vind je in winkelcentra en andere openbare gelegenheden ook steeds meer cameratoezicht.

Als je op verschillende plaatsen in een discotheek of andere uitgaansgelegenheden camera’s hangt, heb je een veel overzichtelijkere kijk op de dansvloer, gangen / hallen en wc. Je kijkt namelijk van bovenaf en ziet meer mensen tegelijk, dan dat je op de grond tussen de mensen loopt. Doordat je alles veel beter en sneller ziet kun je ook sneller op de plek aanwezig zijn. Degene die achter de beeldschermen zit, hoeft maar een seintje te geven, en je kunt snel op de juiste plek zijn. Het geeft een grotere veiligheid voor degene die komen om lol te maken en niet om te vechten. En niet te vergeten de werknemers die er staan om geld te verdienen, en de klant het naar hun zin te maken.

Veel mensen, een vooral oudere mensen voelen zich veiliger als er een camera in hun buurt is opgesteld. Ze weten dan dat er toch nog iemand van buitenaf met hen meekijkt. Zeker nu de sociale controle steeds meer afneemt, vooral door de verstedelijking en de ontkerkelijking, is de camera een vorm van deze controle. De criminelen zijn een stuk voorzichtiger als ze weten dat er cameratoezicht is. Ze stelen veel minder snel dingen, omdat ze weten dat ze bekeken worden. De beelden die de camera maakt worden vaak continu in de gaten gehouden in de registratiekamer. En als er dan wat gebeurt, er snel iemand ter plaatse kan zijn. Dit geld echter niet voor alle camera’s. Bij winkels is het vaak, dat de band na de opnames wordt bekeken. Vaak alleen als de winkelier iets verdachts heeft opgemerkt of als er iets vermist wordt.

De politie gebruikt vaak banden van bewakingscamera’s als bewijs materiaal. De dader hoeft maar 1 keer in de camera te kijken en je kan zijn gezicht identificeren. De camera moet echter wel goed opgesteld zijn. Als de camera boven in een hoekje hangt, kijk je vaak op het hoofd, of een hoofddeksel. Daarom moeten de camera’s zorgvuldig worden opgehangen. De criminaliteit en diefstal wordt dus goed te lijf gegaan met deze nieuwe, steeds meer voorkomende vorm van toezicht houden. Er zal minder crimineel gedrag zijn.

Toch zijn veel mensen niet gediend van het cameratoezicht. Ze vinden dat hun privacyrecht wordt overschreden. Ze voelen zich bekeken, hebben vaak als argument dat ze zich zelf niet meer kunnen zijn. Vooral omdat de opnames vaak bewaard worden. Mensen zijn bang dat er misbruik van gemaakt zal worden, ook al is Nederland niet zozeer een corrupt land, maar toch zou het denkbaar zijn dat bijvoorbeeld ambtenaren, die met deze gegevens moeten werken, omkoopbaar zijn. Privacy is een moeilijk begrip, vooral in de politiek komt het woord vaak in 1 adem met cameratoezicht voor. Het is een echt stopwoord geworden. Het is erg moeilijk om hier een oordeel over te geven, want eigenlijk heb je in openbare ook helemaal geen privacy, iedereen kan zien wat je doet.

Een ander nadeel is dat de aanschaf en aansluiting van de camera’s behoorlijk veel geld kost. Maar daar tegenover staat dat je sneller aanwezig kan zijn, en er daardoor minder vernield wordt. Je zaak wordt niet alleen beter beveiligd tegen vernielingen maar ook tegen brand. Je kunt je werknemers veiliger laten werken, en misschien krijg je zo wel meer klanten. De kosten kunnen snel weer terugverdiend worden. De meeste mensen zul je er in ieder geval een plezier mee kunnen doen, omdat ze zich veiliger voelen.

Wat een belangrijk tegenargument is, is dat als er toch een overtreding plaatsvindt dat “de camera” dan niet in staat is om ter plekke in te grijpen en dus eigenlijk nutteloos is. Dit argument is niet geheel onwaar. Het is ook belangrijk dat er nog “normale” agenten blijven patrouilleren. Het cameratoezicht is slechts een extra vorm van toezicht. Wat echter wel erg belangrijk is aan de videobeelden, is dat er achteraf kan worden teruggekeken naar hoe, wat en waar iets exact er gebeurde

Met het ophangen van camera’s heb je dus betere controle over het zinloos geweld. En het heeft veel positieve kanten, maar daarentegen zijn de negatieve kanten ook nog een discussiepunt. Iets waar we nog veel over zullen horen in de toekomst. Zelf vind ik dat cameratoezicht een goede manier is om het zinloos geweld terug te dringen. Maar er moet echter nog veel aan verbeterd worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.