Anorexia

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 456 woorden
  • 26 november 2001
  • 138 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
138 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Artikel: anorexia

Heel veel kinderen in de puberteit (vooral meisjes) kijken veel (te) kritisch naar hun eigen lijf en zijn soms ontevreden over hun uiterlijk. Vaak vinden ze zich veel te dik en gaan afvallen. Maar als je alleen nog maar aan afvallen kunt denken en je alleen maar magerder wordt en een steeds grotere hekel aan je eigen lichaam krijgt, dan is dat niet normaal meer. Dan heb je een ziekte. Die ziekte heet anorexia nervosa.
Vaak begint die ziekte met gewoon letten op wat je eet. Misschien vinden anderen jou helemaal niet te dik, maar jij zelf vind dat er best wel een pondje af mag. Of anderen zeggen dat dat beetje slanker je heel goed staat en daardoor voel je je extra gemotiveerd. Dus val je steeds meer en meer af. Je voelt je prettig als er weer een kilo af is en je het weer een dag volgehouden hebt niet te eten. Maar je eetgewoonten raken door al dat lijnen heel erg verstoord. Eten is een strijd met jezelf geworden. Lijnen is al lang geen lijnen meer, maar een eetstoornis die je hele leven beheerst.
Anorexia is een levensgevaarlijke ziekte. Als je niet eet of veel te weinig kun je allerlei klachten krijgen. Je hebt het bijvoorbeeld koud, je bloeddruk daalt, je hartslag word trager, bloedarmoede, hartritmestoornissen en je menstruatie kan ook stoppen. Je huid wordt droog en gaat schilferen. Je gebit wordt slechter en ook voor je botten is het niet al te best. Aan anorexia kun je zelfs doodgaan.
Naast de lichamelijke problemen, is een eetstoornis ook een geestelijke ziekte. Psychische problemen spelen vrijwel altijd een rol.
Als je wilt genezen van een eetstoornis moet je eerst weten waarom je jezelf al die ellende aandoet. Zo kun je leren inzien dat het helemaal niet nodig is om jezelf uit te hongeren en dat je niet lelijk en dik bent, maar dat je de moeite waard bent zoals je bent. Het terug vinden van je eigenwaarde kan je helpen van een eetstoornis af te komen.
In je eentje is het vrijwel onmogelijk om van anorexia te genezen. Daarom kan je bijvoorbeeld contact zoeken met andere jongens en meisjes die een anorexia hebben. Je kunt het aan je omgeving vertellen en vragen of ze je willen steunen en je kunt professionele hulp zoeken.
Als het echt nodig is om af te vallen, doe dan nooit langer dan een maand zonder professionele begeleiding aan de lijn. En val niet af door veel te weinig te eten of helemaal niet, maar door wat meer en regelmatig te sporten.
Maar als je jong bent kun je beter helemaal niet aan de lijn doen, want zolang je groeit heeft je lichaam al die bouwstoffen heel hard nodig.


REACTIES

K.

K.

het iis niiet wwaaar

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.