Als een kinderhemd - Kristien Hemmerechts

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 386 woorden
  • 11 maart 2016
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Literatuuropdracht 3: Roman

“Als een kinderhemd”

Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik nog nooit een psychologisch boek had gelezen en ik wou wel eens weten hoe zo’n verhaal in mekaar zit.

Dit boek heeft Kristien Hemmerechts geschreven ten eren aan een schoolvriendin die op haar vijftigste overleed.

Het was totaal anders dan ik verwachtte…

Toen ik de achterflap van het boek las, dacht ik dat het ging gaan over hoe de schrijfster omgaat met de dood van haar vriendin, niet over het lot en de zin van het leven.

Het boek ging over verhalen die de schrijfster uit de ouwe doos haalde maar ergens wel een psychologische betekenis hadden in verband met het leven en het lot. Er kwamen veel vragen in voor waar de schrijfster een antwoord op probeerde te zoeken aan de hand van gebeurtenissen uit het verleden of het nu.

Qua personages waren het eigenlijk in bijna ieder hoofdstuk andere personages, maar haar familie kwam zeer vaak terug in de verhalen. Ieder hoofdstuk was een verschillend “verhaaltje” met een andere betekenis. Er is slechts één hoofdpersonage en dat is Kristien Hemmerechts zelf, de andere personages zijn bij- figuren, ze hebben allemaal een kleine rol in de verhalen/ gedachtegang van de schrijfster.

Bv.: Haar zus die in een psychiatrische instelling zit. Dan schrijft Kristien over waarom dat met haar zus gebeurt en niet met haar.

We zien de gebeurtenissen door de ogen van Kristien Hemmerechts, ze schrijft al haar gedachten en gevoelens neer in het boek. Het boek is dus geschreven in een ik- perspectief.

Een verhaal heeft vaak vele motieven maar meestal slechts één thema. In dit verhaal is dat Kristien Hemmerechts die schrijft over de zin, over het lot van het leven. De dood van haar vriendin heeft haar aan de denken gezet.

Het boek is eigenlijk één grote gedachtegang van de schrijfster. Daardoor is het moeilijk om het tempo van het verhaal te bepalen. Gebeurtenissen uit het verleden die ze ophaalt in haar gedachten en neerschrijft in haar boek zijn wel versnelt. Ze weet in grote lijnen nog wat er toen gebeurde, maar ze kan natuurlijk de gezichtsuitdrukkingen van bepaalde personages niet perfect meer herinneren. Sommige herinneringen zijn namelijk nog van toen ze heel klein was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.