Agressieve dieren

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 667 woorden
  • 24 maart 2001
  • 151 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
151 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Regeling Agressieve Dieren: aanvaardbaar of niet?

In maart 1999 stemde de Tweede Kamer in met het voorstel van de toenmalige minister van landbouw, natuurbeheer en visserij, Apotheker, om voor bepaalde hondenrassen een agressietest voor te schrijven.

Dit wordt ook wel de Regeling Agressieve Dieren genoemd.

In december 1998 kwam minister Apotheker met het voorstel vier hondenrassen te verbieden, met de bedoeling het aantal bijtincidenten door honden te verminderen. De hondenrassen die de dupe zouden worden van het verbod waren de American Staffordshire, de Mastino Napoletano, de Fila Brasileiro en de Dogo Argentino. Net als bij de pitbull zou bij deze honden een fokverbod gaan gelden.

Dit voorstel stuitte op erg veel tegenstand van bijvoorbeeld de Dierenbescherming en hondenbezitters.

Daarom besloot minister Apotheker zijn voorstel aan te passen. Hij schreef voor de vier hondenrassen én nog een vijfde ras, de rottweiler, een agressietest voor. De test geldt voor honden vanaf anderhalf jaar.

De test bestaat uit 43 onderdelen. Als de hond zes of meer keer bijt bij deze onderdelen, dan is hij gezakt. Hij moet dan gesteriliseerd of gecastreerd worden en buitenshuis altijd kort aangelijnd worden met een muilkorf op. De test is niet verplicht, maar als hij niet gedaan wordt moet de hond buitenshuis sowieso gemuilkorfd en kort aangelijnd zijn. Voordat de hond anderhalf is moet hij ook op deze manier door het leven.

Ook dit voorstel stuit op veel onbegrip bij hondenliefhebbers, fokkers en asielbeheerders.

Vooral bij de laatstgenoemde is er veel weerstand tegen de nieuwe regeling.

De asielbeheerders vrezen namelijk voor overvolle asielen, omdat de vijf hondenrassen nu als agressief bestempeld worden en dus veel minder gewild zullen zijn. Hondenbezitters, vooral van honden die niet door de test gekomen zijn, brengen hun honden naar het asiel. De asielen kunnen deze honden niet meer gemakkelijk herplaatsen en natuurlijk willen de asielen de honden ook niet afmaken. Toch zal dit op een gegeven moment wel moeten gebeuren.

Fokkers van de vijf hondenrassen zeggen minder honden kwijt te raken sinds er is gesproken over de Regeling Agressieve Dieren.

Natuurlijk willen de Dierenbescherming en de asielbeheerders ook minder bijtincidenten, maar zij geloven niet dat dit gebeurt door vijf hondenrassen een agressietest te laten doen. Het standpunt van de Dierenbescherming is namelijk dat een hond niet agressief is, maar dat een hond agressief gemaakt wordt. Agressiviteit zou dus aan de baas van de hond liggen. Ook zegt men dat een hond individueel agressief is, en niet een heel hondenras. Elke hond kan natuurlijk bijten, of het nou een teckel of een pitbull is. Daarom wordt er door de Dierenbescherming ook wel aan verplichte hondencursussen, en dan vooral puppycursussen, gedacht. Op deze cursussen of gedragstrainingen, wordt de baas geleerd hoe hij met de hond om moet gaan en de hond leert gehoorzamen. Hierdoor is er minder kans op agressie door een verkeerde opvoeding Ook pleit de Dierenbescherming voor algehele identificatie en registratie en een goed fokbeleid.

Met dat laatste wordt bedoeld dat allereerst alle fokkers en honden geregistreerd moeten worden, zodat er niet illegaal vechthonden gefokt kunnen worden. Ten tweede mag de fokker niet aan zomaar iedereen zijn honden verkopen, hij moet de mensen eerst uitgebreid ondervragen en kijken of de mensen geschikt zijn voor de hond.

Het lijkt de Dierenbescherming wel een goede zaak om honden waarmee gefokt gaat worden op agressie te testen. Agressiviteit kan namelijk erfelijk zijn, dus om te testen voordat er mee gefokt kan worden, zou wel goed zijn.

Er zijn erg veel nadelen te noemen bij de Regeling Agressieve Dieren tegen maar weinig voordelen.

Dit wil je ook lezen:

Over het algemeen lijkt de Regeling Agressieve Dieren dus nog niet echt aanvaardbaar. De regeling stuit nog op te veel verzet. Het zou wel goed zijn voor fokdieren, maar niet voor alle honden van een bepaald ras. Het geloof dat een hond niet agressief is, maar agressief gemaakt wordt zou een verplichte hondencursus tot een betere oplossing maken om het aantal bijtincidenten te verminderen.

Bronnen: Algemeen Dagblad
www.dierenbescherming.nl
www.hondenbescherming.nl
info van het Dierenasiel (o.a. twee brieven van minister Apotheker)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.