ongelijkheid

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 305 woorden
  • 26 maart 2009
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Samenvatting paragraaf 1

Wat is ongelijkheid?


Ongelijkheid is het verschil tussen de mensen. In deze paragraaf gaat het over werk. De vuilnisman verdiend minder dan een piloot. Een vrouwelijke arts verdiend minder dan een mannelijke arts. Meestal bepaald het salaris de verantwoording van het werk. Meestal speelt het geslacht ook mee. De status speelt ook mee. Status is de waardering die je voor een beroep krijgt. Een vuilnisman krijgt minder waardering dan een piloot. Sociale positie is de plek die je krijgt in de maatschappij. De verschillen in de posities in de maatschappij noem je ongelijkheid.

Samenvatting paragraaf 2

Is ongelijkheid belangrijk?

Ongelijkheid is best belangrijk. Bijvoorbeeld al zou nu een vuilnisman net zo veel verdienen als de burgemeester dan zou de burgemeester minder zijn/haar best doen en dan zou het helemaal verkeerd aflopen. Maar soms wordt de ongelijkheid wel verkeerd gebruikt. Bijvoorbeeld een schoonmaakster die vriendelijk een directeur begroet en die directeur groet niet terug. Dan vind ik dat je ongelijkheid verkeerd gebruikt. Als iedereen ongelijkheid heel goed zou gebruiken zou de wereld er anders uitzien. Dus door ongelijkheid krijgen wij school.En daardoor is er ook verschil tussen het salaris van een mannelijk piloot hoger dan een vrouwelijke piloot. Dat verschil draait om het lichaam. Een vrouw kan in verwachting raken en een man niet.

samenvatting paragraaf 3

Is ongelijkheid altijd hetzelfde?

Nee, als je vroeger geen werk had, kreeg je geen eten. Nu is dat anders. Deze verandering heeft de overheid bezorgd. Alles wat de overheid beslist kan de ongelijkheid vergroten of verkleinen. De overheid bepaald dus of de ongelijkheid groter of kleiner wordt. Nog een vergelijking met vroeger. Vroeger waren buitenlanders dom, zoals ratten die je eten opeten. Nu mag je dat niet zeggen. Of je mag iemand niet in het openbaar beledigen. Wij bepalen dus ook de ongelijkheid en de werkgevers ook.

REACTIES

A.

A.

- goedgedaan(y)

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.