Kunnen wij met onze ouders over sex praten?

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 745 woorden
  • 1 februari 1999
  • 324 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
324 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Ik maak een opstel over het verschil tussen Amerikaanse en Nederlandse jongeren. Maar is er een verschil tussen Nederlandse en Amerikaanse jongeren? Qua uiterlijk en doen en laten niet is haast elke puber het zelfde maar met praten over sex is er een duidelijk verschil.

Daarom heb ik op internet een oproep geplaatst met de vraag: "Kunnen jullie met je ouders over sex praten?" Daar zijn veel reacties opgekomen en daaruit ga ik m'n opstel maken.

Ten eerste vraag ik me af of het nou uitmaakt of je in US woont of in Nederland? Het is natuurlijk wel zo dat het in AMerika meer een taboe is om over sex te praten. In veel staten mag je pas boven de 18 aan sex doen en als je je daar niet aan houdt kan je een gevangenisstraf verwachten. In Nerderland is het veel soepeler.Hier zijn natuurlijk ook wel mensen die vinden dat kinderen niet aan sex mogen doen maar er wordt toch makkelijker mee omgegaan. Veel kinderen krijgen in groep zes van de basisschool al lessen over het functioneren van het menselijk lichaam. Er rust geen taboe op het verschil van jongens en meisjes. Ook met sexuele voorlichting wordt al op de basisschool begonnen. En al veel kinderen kunnen de werking uitleggen van een condoom of de pil. De meeste tieners weten dat je condoomsmoet gebruiken of andere voorbehoedmiddelen om veilig te kunnen vrijen. Dat blijkt ook uit het lage aantal tienermoeders dat hier in Nederland is.

In Amerika daarentegen is de sexuele voorlichting pas aan de orde op de "Highschool". Voorlichting over voorbehoedmiddelen wordt in veel gevallen beschouwd als een uitdaging om dan maar eerder met sex te beginnen. De late voorlichting is de oorzaak dat er ook heel veel jonge meisjes in Amerika al moeder zijn omdat ze niet weten hoe ze kinderen kunnen verwekken en al helemaal niet hoe ze het kunnen voorkomen.

Ten tweede vraag ik me af of het ook uitmaakt dat er in Amerika ook meer mensen in God geloven en dus ook tegen sex voor het huwelijk zijn. Hoewel er in Nederland ook veel mensen geloven is er een veel vrijere gedachte over sex en kan er heel vrij over worden gesproken. Dat blijkt ook uit de volgende reacties van Nederlandse jongeren.

"Ik zou niet weten waarom ik niet met m'n ouders over sex zou kunnen praten, ze begonnen er zelf over toen ik tien was."

of deze:

"Ik kan vooral met m'n moeder goed praten. Ik vertel haar echt alles, niet omdat zij dat zo nodig wil weten maar gewoon omdat ik dat zelf ook fijn vind." Het valt ook op dat jongeren in Amerika minder behoefte hebben om met hun ouders te praten. Dat kun je zien aan deze reacties. "Ik heb er totaal geen behoefte aan om met m'n ouders over sex te praten. Ze hebben het wel aangeboden maar ik haal alles wel uit de bladen of ik hoor het wel van vrienden." Dit is ook een voorbeeld: "M'n ouders hebben gezeg dat ik met vragen naar hun toe kon komen, maar toen ik eindelijk kwam deden ze net alsof ze dat nooi hadden gezegd." Een andere reactie van een Amerikaans meisje die niet met haar ouders praat. "Ik praat niet met m'n ouders over sex. Ik heb al drie maanden een vriendje maar ze weten het nog steeds niet. Ze denken nog steeds dat ik hun kleine engeltje ben en als ze weten dat ik sex voor het huwelijk heb gehad kan ik gelijk een enkeltje Europa boeken." Dit is letterlijk vertaald uit het Engels! Dus als het erop aan komt vermijden toch veel ouders de ware feiten. Daardoor durven veel kinderen het niet nog eens te vragen en weten ze niet goed op welke manier je nou kinderen kunt krijgen of enge ziektes kan oplopen.

De conclusie is dus dat veel Amerikaanse kinderen niet met hun ouders over sex kunnen praten door het manier van opvoeden en ook grotendeels door het geloofwat een erg belangrijke rol speelt in dit onderwerp. Bij de Nederlandse jongeren gaat het toch een stuk makkelijker vergeleken bij de Amerikanen. Ik blijf het een raar idee vinden dat er veel kinderen zijn die niet over sex kunnen praten met hun ouders waardoor zij in de problemen kunnen komen doordat zij onveilig hebben gevrijdt. Ik ben heel blij dat ik wel met m'n ouders kan praten en het totaal geen probleem is voor hen als ik eens met iets kom.

REACTIES

H.

H.

leuk deze site

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.