GroenLinks

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vmbo | 790 woorden
  • 11 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
1. Wat betekend de afkorting van de politieke partij?

GroenLinks heeft geen afkorting voor de partij.
GroenLinks is een socialistische milieupartij. De partij werd opgericht in 1990 als samenvoeging van de partijen: CPN, EVP, PPR en PSP.

2. vertel de geschiedenis van de partij

GroenLinks werd opgericht op 24 november 1990. De geschiedenis van de partij begint bij de PSP, de PPR, de EVP en de CPN. Deze linkse partijen waren het al jaren niet eens met de politiek.

Door het zogenaamde no-nonsens-klimaat van de jaren ’80 van de vorige eeuw leidde er toe dat die partijen minder zetels kregen in bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 1977. Vanaf dat moment gingen er dan ook stemmen op bij de kleine linkse partijen om samen te werken.

Die samenwerking kwam pas bij de voorbereiding van de verkiezingen voor het Europese Parlement in 1989. Drie jaar eerder waren de CPN en de EVP uit de Tweede Kamer verdwenen. Op initiatief van de PSP, die daarvoor jarenlang een daadwerkelijke samenwerking tussen de vier kleine linkse partijen in de weg stond, werd er gewerkt aan een gezamenlijk optreden voor de verkiezingen van 1990.

Door de vroegtijdige val van het kabinet-Lubbers in 1989 werd het samenwerkingsproces versneld en werd besloten gezamenlijk onder de naam ‘GroenLinks’ aan de verkiezingen deel te nemen. De kandidatenlijst bestond voornamelijk uit oude gezichten van de PPR (Ria Beckers), PSP (Andrée van Es) en CPN (Ina Brouwer). (De eerste onafhankelijke kandidaat was Paul Rosenmöller, toen nog vakbondsleider in Rotterdam.)

Ondanks een teleurstellende verkiezingsuitslag, werd tot een nauwere samenwerking besloten. Die leidde uiteindelijk tot de oprichting van de nieuwe partij. In de loop van 1991 hieven de oorspronkelijke partijen zich op.

3. wat zijn op dit moment de belangrijkste standpunten van de partij

De standpunten van de partij zijn:
• Om te voorkomen dat Nederland helemaal volslibt met bebouwingen komen er harde grenzen tussen stad en platteland. Buiten deze ‘rode-contouren’ wordt niet gebouwd. Een ‘Open-ruimteheffing’ maakt bouwen in open gebied minder aantrekkelijk.
• Biologische producten worden vrijgesteld van BTW. Boeren die biologisch willen gaan boeren krijgen financiële ondersteuning. GroenLinks wil in 2020 naar 20% biologische landbouw
• Geen gasboringen in de Waddenzee.
• De huidige studiefinanciering maakt plaats voor een studietax-stelsel. Iedere student hoger onderwijs kan kiezen voor een beurs die na de studie naar rato van het inkomen wordt terugbetaald.
• Er komt een volksverzekering voor langdurig zorgverlof zodat mensen de mogelijkheid krijgen om naast hun baan te zorgen voor ernstig zieke familie en dierbaren.
• Kinderopvang en naschoolse opvang worden uitgebreid zodat wachtlijsten verdwijnen. Werkgevers worden verplicht bij te dragen in de kosten hiervoor.
• Asielzoekers krijgen meer mogelijkheden voor het volgen van scholing en het verrichten van betaalde arbeid.
• Er komt één reclamevrije publieke zender
• Softdrugs worden gelegaliseerd.
• De grote steden krijgen internaatvoorzieningen voor jongeren die in het onderwijs op grote achterstand raken.
• Het Nederlands leger wordt omgevormd tot een vredesmacht.
• Het BTW-tarief voor ‘eerlijke handel’-producten, zoals Max Havelaar producten, wordt verlaagd naar 6 procent en zo mogelijk naar nul procent.

4. Visie op de toekomst?

De visie van GroenLinks op de toekomst is dat we voorzichtig moeten omgaan met de aarde, omdat er in de toekomst nog meer mensen op deze planeet leven. Dat betekend dat we meer gebruik moeten gaan maken van het openbaar vervoer en schone brandstoffen zoals waterstof. Bedrijven die slecht zijn voor het milieu, moeten veel meer belasting gaan betalen.

Ook wil GroenLinks dat mensen van andere bevolkingsgroepen meer in contact komen met elkaar. Niet alleen op school, maar ook op het werk en in het dagelijkse leven.

Ook moet iedereen verzekerd zijn van een baan. Nu is dat vaak niet zo. Vooral voor allochtonen is het lastiger om een baan te vinden als voor autochtonen. GroenLinks vind dat dit moet veranderen.

GroenLinks vind ook dat iedereen evenveel kans moet hebben op een goede toekomst. Maar omdat de regering het onderwijs duurder maakt is het voor armere mensen moeilijker om goed onderwijs te volgen.

5. Wie is de lijsttrekker van de partij?

De lijsttrekker van GroenLinks is Femke Halsema. Ze is geboren op 25 april 1966 in Haarlem. Ze heeft de Havo gedaan tussen 1978 en 1984 Daarna heeft ze een studie Nederlands en Geschiedenis gedaan. Ook heeft ze een studie Criminologie gevolgd. Tijden die opleiding werkte Femke Halsema bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en de (Rijks) Universiteit in Utrecht. Na 4 jaar gewerkt te hebben voor de PvdA koos ze in 1997 voor GroenLinks. Sinds 19 mei 1998 is Femke Halsema lid geworden van de Tweede kamer. En vanaf november 2002 is ze fractievoorzitter.

6. Is het een regeringspartij of een oppositiepartij?

Een regeringspartij is een partij die regeert, en dus ministers heeft. Nu zitten de volgende partijen in de regering; VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), CDA (Christen Democratisch Apple) en D66 (Democraten 66). De oppostitiepartij zit niet in de regering, dus levert ook geen ministers.

Conclusie: GroenLinks is een Oppositiepartij, omdat het geen ministers levert

REACTIES

T.

T.

heel mooi gedaan en dat je over GroenLinks je spreekbeurt maakt is heel sociaal

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.