De gebeurtenissen op 11 september
“Dood aan de Amerikanen”, is wat veel Islamieten roepen. Zelfs in Nederland vinden 10% van de moslims de aanslagen in Amerika terecht.
Wat is er precies gebeurd?
Donderdag 11 september 2001 zijn de twintowers van het World Trade Center, samen met nog enkele andere gebouwen in de nabije buurt, totaal verwoest. Er zijn twee vliegtuigen gekaapt en de bestuurders daarvan zijn dwars door de torens heen gevlogen. Zij, een groot aantal mensen uit de torens én de passagiers in deze vliegtuigen zijn bij deze aanslag om het leven gekomen.
Wat zijn de dieperliggende oorzaken voor de terreuraanslagen?
Het Islamitische geloof beschouwt zichzelf als het enige ware geloof op aarde. Vroeger beschouwde de christelijke kerk de moslims als duivels. Hieruit blijkt dat ook het christendom zich superieur voelde. In de Islamitische wereld had zich in die tijd een grote economische, culturele, wetenschappelijke en artistieke ontwikkeling voorgedaan. Maar in de 18e eeuw kreeg de Westerse wereld al snel een grote voorsprong op de Islamitische wereld.
Nu de westerlingen meer welvaart hebben is de betekenis van de Islam op wereldniveau afgenomen. Veel Islamitische landen hebben nu ontwikkelingshulp nodig en dit zien extremisten als een grote vernedering. In de koran staat immers dat de moslims uiteindelijk de wereld zullen overmeesteren.
Extremisten vinden dat de Verenigde Staten zich als een soort politieagent gedraagt. Ze zien de V.S. als een grote bemoeial. Vooral de grote invloed die de Amerikanen hebben in Saudie-Arabië is voor veel moslims vernederend, omdat Saudie-Arabië voor hen heilige grond is.
De V.S. heeft landen als Israël militaire steun gegeven en is daardoor, in de ogen van Islamieten, medeverantwoordelijk voor de bezettingen van Palestijnse gebieden.
De moslims die het meest extreem zijn in hun geloof vatten de geschriften in de Koran soms te letterlijk op. Dit zijn de mensen die de westerse wereld het meest verafschuwen en vallen onder de categorie terroristen.
Wat zijn de gevolgen?
Niet alleen de skyline van Manhattan en de levens van de nabestaanden van de vele slachtoffers, maar ook de wereldpolitiek, de economie, het toerisme en het toekomstbeeld van de mensheid zijn ingrijpend veranderd na de terreuraanslagen.
Dat heeft Afghanistan geweten ook. Op zondag 7 oktober 2001, omstreeks 19.00 uur Nederlandse tijd, is Amerika begonnen met aanvallen op verschillende luchtafweer installaties in Afghanistan als wraak. Snel volgde er een reactie van de Taliban. Ze wilden Osama Bin Laden niet uitleveren aan de Amerikanen. Diezelfde dag begon, in samenwerking met Groot-Brittannië, de 2e reeks aanvallen op het vliegveld in Kabul.
Op donderdag 11 oktober stonden grondtroepen paraat voor jacht op Osama Bin Laden.
De dagen daarna kwamen er vanuit de rest van de wereld reacties tegen Afghanistan los.
Osama is nu nog steeds niet gevonden. Wel is de Tora-Bora waar hij zich schuil zou houden gebombardeerd, dus waarschijnlijk is hij op dat moment overleden.
REACTIES
1 seconde geleden