Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

92 keer beoordeeld

Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter.

Meer informatie
Is voetballen nou een hobby of een sport? Of is het gewoon een baan voor mensen? Voor sommige mensen is voetballen gewoon een hobby want ze doen het gewoon voor hun plezier en ze verdienen er niets voor en daarom noem ik het een hobby.Voor andere mensen is het zo’n beetje een baan want ze verdienen er heel veel geld voor. Kijk maar naar het voetballen op televisie. Die mensen krijgen er voor betaald omdat ze zo goed kunnen voetballen. En als laatste zijn er mensen die voetballen als sport en er dus gewoon serieus voetballen voor het winnen en om echt te sporten. Maar bij die mensen worden er toch ook gewoon grapjes gemaakt hoor! Voetbal als hobby: Er zijn veel mensen die voetballen voor hun plezier en gewoon met vrienden lol willen maken bij het voetballen en trainen maar ook wel willen winnen maar er niet zo heel veel om geven als ze verliezen.
Voetbal als sport: De meeste mensen voetballen toch wel serieus. Vooral als je wat ouder word ga je steeds serieuzer om met voetballen en wil je steeds meer winnen en ga je ook steeds meer een zwaarder trainen. Voetbal als baan: Het is voor die mensen niet echt een baan maar ik vind van wel want ze voetballen voor grote clubs zoals in Nederland: Ajax, Psv, en Feyenoord en ze krijgen daar veel geld voor en ze worden onderling verkocht tussen clubs. Deze mensen trainen ook bijna iedere dag en Vrijdags Zaterdag of Zondags spelen ze een wedstrijd in een groot stadion voor een groot publiek. Ontstaan van voetballen in Nederland: Voetbal werd in Nederland in omloop gebracht door W.J.H. (Pim) Mulier. Hij richtte, na in Engeland kennis te hebben gemaakt met het spel, in 1879 met zijn schoolvrienden de Haarlemse Football Club (HFC) op. Andere steden volgden en in 1889 werd de Nederlandse Voetbal- en Athletiekbond opgericht, later Nederlandse Voetbalbond (NVB) en nog weer later Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). Vooral na de Tweede Wereldoorlog nam het ledental zeer sterk toe (9 afdelingen met in totaal 1 000 000 leden). Spelregels: Een voetbalwedstrijd duurt 90 minuten en word gespeeld in 2 helften van 45 minuten. In een wedstrijd mag je 3x wisselen. Als je wint krijg je 3 punten en als je gelijk speelt krijgt ieder team 1 punt en als je verliest krijg je 0 punten. Als meerdere teams aan het einde van de competitie evenveel punten heeft dan kijken ze naar wie het meeste doelpunten heeft gemaakt(doelsaldo). Een wedstrijd word in de gaten gehouden door een scheidsrechter en 2 grensrechters en 1 official.( vierde scheidsrechter) Een scheidsrechter moet er voor zorgen dat de spelers zich aan de spelregels houden en als ze dat niet doen dan mag hij ze een rode( de hele wedstrijd niet meer meedoen en misschien meerdere zelfs niet) of een gele( 2x geel is rood). Je mag bijvoorbeeld geen speler trappen of slaan of op een andere manier zorgen dat hij niet aan de bal kan komen of dat hij tegen de grond gaat. Als dit opzettelijk gebeurt dan krijgt de tegenstander een directe vrijetrap: dat betekend dat de bal ineens in de goal geschoten mag worden. De tegenstanders moeten hierbij 9.15 meter van de bal afstaan. Worden deze overtredingen gemaakt in het strafschopgebied van de verdedigende ploeg dan krijgen de aanvallers een penalty: dat betekend dat de bal op de penaltystip gelegd word en dat alle spelers behalve de nemer van de penalty buiten het strafschopgebied moeten blijven. Er zijn ook indirecte vrije trappen waarbij er niet in een keer op goal geschoten mag worden.Je moet daarvoor een overtreding maken waarbij de tegenstander de bal niet kan spelen.Je krijgt een hoekschop als de bal over de achterlijn gaat en de verdedigende partij de bal als laats aan heeft geraakt.Als de bal over de zijlijn door de aanvallende ploeg dan krijgt de verdedigende(of andersom) ploeg een inworp. Voetbalveld Het voetbalveld is 90-120 m lang en 45-90 m breed en moet eerder een rechthoekige dan vierkante vorm hebben. Het doel is 7,32 m breed en de bovenlat ligt op 2,44 m.
Speelveld: De doelpalen en doellat vormen samen het doel. De doelen staan op het midden van de korte lijnen van het rechthoekige speelveld. Bij allebei de doelen is zich een doelgebied, aangegeven door twee lijnen, het doelgebied is 5 meter diep het veld in en 7 meter breed. Verder staan er op beide helften van het veld een strafschopgebied, aangegeven door twee lijnen, het strafschopgebied is 16 meter diep het veld in en 40 meter breed. Op 11 m afstand van elk doel bevindt zich, tegenover het midden van het doel, een penaltystip (officieel: strafschoppunt). Met dit punt als middelpunt is buiten het strafschopgebied een cirkelboog getrokken met een straal van 9,15 m. Op de hoeken van het speelveld staan vlaggenstokken, die minstens 1m boven de grond moeten uitsteken. Met elk hoekpunt als middelpunt is een kwartcirkel getrokken met een straal van 90 cm, waardoor het hoekschopgebied wordt gevormd. Verder zijn er de middenlijn en de middencirkel. Damesvoetbal: De KNVB stelde in 1972 de eerste competitie voor dames in. De wedstrijd duurt 2 × 30 minuten. In België bestaat de officiële competitie voor dames sinds 1 sept. 1971. De speelduur is 2 × 35 minuten.