Blessures

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 629 woorden
  • 27 februari 2002
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
54 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LO
Onderwerpen

Kom tot nieuwe energie en blessures!!

Sporten is gezond, luidt de uitdrukking, maar of iedereen het met deze uitspraak eens is valt nog te betwijfelen. Volgens een TELEAC-onderzoek lopen jaarlijks de acht miljoen sporters in Nederland naar schatting 2,7 miljoen sportblessures op. Ongeveer 1,2 miljoen moeten hierbij medisch behandeld worden. Veel mensen geven dit als reden aan om dan maar niet te sporten, maar in plaats daarvan lekker lui op de bank te gaan hangen. Sport heeft ook zijn positieve kanten, als je bijvoorbeeld na een dag hard werken moe thuiskomt kan het heel ontspannend werken als je dan nog een uurtje gaat sporten. Heerlijk de stress ontladen en weer nieuwe energie opdoen.

Eén van de grootste nadelen van sporten zijn de blessures die je ermee kan oplopen. Overbelasting is ook een vorm van een blessure, dit kan leiden tot langdurige sportongeschiktheid en soms ook tot arbeidsongeschiktheid. In 1992 kwam er na schatting 600 personen in de WAO terecht door ernstige sportblessures. Dat je door blessures van het sporten arbeidsongeschiktheid wordt is natuurlijk wel een heel negatief punt. Toch gaan er ook veel mensen wel sporten, waarom zul je denken. Gebleken is dat mensen die lichamelijk voldoende actief zijn, een lagere sterftekans hebben dan vergelijkbare mensen die inactief zijn. Daarnaast blijkt dat mensen die niet sporten een hogere bloeddruk en een hoger cholesterolgehalte hebben. Sport is het beste medicijn ter voorkoming en vermindering van hart en vaatziekten, botontkalking, suikerziekte en ook depressie kan hiermee sneller genezen worden. Het beste is om minimaal drie maal per week minstens dertig minuten iets aan sport te doen. Slechts 23% van de Nederlanders voldoet aan deze regel. Een ander punt waarom men niet gaat sporten is omdat men er geen tijd meer voor heeft. Mensen met een fulltime baan komen vaak ’s avonds laat thuis en kunnen dan niet meer de energie opbrengen om dan ook nog eens zichzelf naar de sportschool te slepen. Ze besteden deze tijd liever aan hun gezin, waar ze ook al weinig aan toe komen. Het gezin is wel waar je de toekomst mee doormoet dus moet de sport maar even wachten. Vaak zien mensen sport ook niet als ontspanning, maar eerder als iets waar je je bij in moet spannen. Toch is bewezen dat men na het sporten zich weer veel energieker voelt en weer het gevoel krijgt het allemaal aan te kunnen. Sport werkt ontspannend en ontlaadt de spanning die op dat moment in je lichaam aanwezig is. Het is niet alleen lichamelijk goed, maar ook geestelijk. Je kunt er zelfverzekerder door raken, door bepaalde prestaties te leveren en aan jezelf te bewijzen geen nietsnut te zijn. En je kunt je ook zelfverzekerder gaan voelen doordat je lichaam bij het sporten een andere vorm kan krijgen. Vet zal plaatsmaken voor spieren, wie wil er nu niet strak in zijn vel zitten.

Kortom sporten kent zijn voor en nadelen. Je kunt de energie opdoen en je van stress ontladen. Ook heb je een lagere sterftekans door te gaan sporten en kun je allerlei ziekten ermee voorkomen of verminderen. De nadelen van sporten zijn dat je er vaak geen tijd voor hebt omdat je hele dagschema vaak al is vol geplant en het vergt ook de tijd die je graag met je gezin zou willen doorbrengen. Tenslotte wil ik nog een paar tips geven om blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Begin met een goede warming-up en doe de juiste rekoefeningen, trek de juiste kleding aan en schoeisel, zorg dat er een goede instructeur voor je staat en luister naar je lichaam. Als deze zegt dat je het niet meer aankunt neem dan even een tijdje rust, zo voorkom je overbelasting. En voor de mensen die denken er geen tijd voor te hebben, plan de uurtjes in. Waar een wil is een weg.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.