Leraar-leerling relatie

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2932 woorden
  • 4 april 2004
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 7
76 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Ik ben verliefd op een leraar!!!

Ik heb gekozen voor het onderwerp een leraar-/ leerling relatie, omdat ik denk dat niet veel andere leerlingen voor dit onderwerp hebben gekozen omdat ze het moeilijk vinden om erover te praten en te schrijven. Verder vind ik het leuk om iets anders te doen dan wat anderen doen. Het is een onderwerp dat nogal gevoelig kan liggen bij sommige mensen omdat ze het zelf misschien wel een keer hebben meegemaakt dat ze verliefd werden op een leerling of op een leraar.

Het ethisch probleem is in dit geval of het ontoelaatbaar is om een relatie te beginnen, of toe te laten tussen een leraar en een leerling. Omdat dit de schoolprestaties van de leerling zou kunnen beïnvloeden en omdat de leraar in kwestie niet meer objectief kan nakijken, en kan zien hoe jij je ten opzichte van andere gedraagt tegenover hem.

De belanghebbende in dit vraagstuk zijn de scholen, de leraren en alle leerlingen/ studenten. En misschien ook nog wel de ouders van leerlingen/ studenten omdat zij verantwoordelijk zijn voor hun dochter of zoon.

Mensen zijn soms bang om erover te praten omdat de wet in Nederland voorschrijft dat het verboden is om een relatie met een leraar of een relatie met een leerling te beginnen als de leerling tenminste jonger is dan 18 jaar. Als zoiets toch gebeurd wordt de leerling of de leraar van de school verwijderd. En soms wordt er zelfs een gevangenis straf uit geschreven. (zie bijlage).

Veel mensen vinden dat er te weinig wordt ingegrepen als er een relatie tussen een leraar en een leerling ontstaat. 'Omdat het gewoon niet kan, wordt er gezegd dat het eigenlijk gewoon seksuele intimidatie is en dus ongeoorloofd' (volgens Anke Visser). Hiermee bedoelt zij dat er dus dat er te weinig wordt gedaan aan de seksuele relatie tussen een leraar en leerling. De ene school dumpt de leraar en vervolgens wordt hij bij een volgende school weer aangenomen en zo gaan ze gewoon weer verder met lesgeven.

Verliefd zijn is…..

Volgens de Van Dale is verliefd zijn: vervuld zijn van een sterk verlangend, onrustig makend gevoel voor iemand anders. Dit is natuurlijk niet alles wat ik wil weten over verliefd zijn, ik wil ook wel eens weten wat er nou eigenlijk echt gebeurd als je verliefd bent of wat de kenmerken zijn en dan heb je ook nog de wetenschap wat vindt die er eigenlijk van en als een van de laatste natuurlijk wat doe je eraan als je verliefd bent op iemand waar je niet verliefd op mag worden. Ik heb alle vragen in een leuke tekst proberen te beantwoorden. En alsof we nog niet genoeg gevoelens hebben, is er ook nog dat gevoel "verliefdheid". Maar wat is verliefdheid eigenlijk, en hoe ontstaat het? Waarom krijg je nou juist de "kriebels" van een bepaald persoon? Ik heb daar zelf lang over nagedacht. Verliefdheid heeft volgens mij met verschillende factoren te maken, het is niet zomaar een chemische reactie in je hersenen die vervolgens die vlindertjes naar je buik sturen. Vaak trekken tegenpolen elkaar aan. Maar waarom? Je bent op zoek naar compensatie. Dat wat jij denkt bij je zelf te missen, zoek je bij een ander. Hoe vaak word de zin "hij/zij maakt mij compleet" wel niet gebruikt? En hoe triest eigenlijk! Je hebt namelijk geen ander nodig om je compleet te voelen. Want wat is het negatief om te denken dat je niet zonder die ander kunt. Wat is het negatief om te denken dat jij wat mist en dat alleen bij een ander kunt vinden. Want je bent namelijk perfect geschapen, zowel lichaam, ziel als geest. Het is dus eigenlijk zo dat je niet genoeg van jezelf houd, en verliefd word op die persoon die eigenschappen heeft ontwikkelen die jij gewoon nog niet ontwikkeld hebt. Maar dat wil dus niet zeggen dat je die eigenschappen niet hebt. Iedereen heeft namelijk bij de geboorte dezelfde eigenschappen alleen ontwikkeld iedereen die anders of helemaal niet.

Wat zeggen de profs?

De wetenschappers zeggen dat verliefdheid van alle gemoedstoestanden de meest ingewikkelde. Het ene moment zweef je in de wolken, en het andere moment val je in een diep gat van verdriet of van ongeluk. Deze wisselende stemmingen hangen samen met de chemie in ons lichaam. Bij stemmingen en gevoelens spelen zogenaamde neurotransmitters een rol. Neurotransmitters zijn betrokken bij de signaaloverdracht tussen de zenuwcellen. Als er informatie van de buitenwereld binnenkomt zorgen neurotransmitters ervoor dat deze informatie via het zenuwstelsel in onze hersenen verwerkt wordt. Handig hè.

De diagnose:

-Je bent volledig van slag. Je kunt je moeilijk concentreren, en eet nauwelijks. Je ligt ’s nachts wakker en voelt je rusteloos en dat kan knap lastig zijn kan ik je vertellen.

-Je hebt alleen maar oog voor de goede eigenschappen van de ander en ziet de minpunten niet dat kan soms heel erg verkeerd uitpakken, bijvoorbeeld als blijkt dat jou grote liefde al een vriendin blijkt te hebben en jij hebt dat even over het hoofd gezien. Oeps foutje.

-Je leeft op een soort eilandje en kunt nergens anders over praten. De ander is alles, verder is er niets leuk. (Je vriendinnen die worden dus echt helemaal gek van jou en je “vriendje” want die weten zelfs al wat het kenteken van zijn vaders auto is nou en daar worden ze echt niet blij van).

-Als je de ander ziet, dan voel je het in je lijf: een droge mond, hartkloppingen, trillende handen, vlinders in je buik en knikkende knieën anders gezegd je staat grandioos voor gek omdat je niet weet hoe je je tegenover de ander moet gedragen.

-Je humeur niet kapot te krijgen. (Dat is bij mij sowieso niet het geval dus zou ik dan altijd verliefd wezen??

-Je ademhaling gaat sneller dan normaal, vooral als hij (of zij) in de buurt is.

-Je huidskleur iets rozer dan normaal, door je goede bloedsomloop. (Ook al zoiets, ik ben altijd rood of roos van kleur dus misschien is het wel echt waar dat ik altijd verliefd ben).

Het opstel gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

-Je ogen die stralen als twee diamanten in je oogkassen. (Tja als je lacht dan stralen je ogen ook?? Alleen mag ik van sommige leraren niet meer zoveel lachen waaraan zou dat liggen of hun zijn net gedumpt door de een of ander of ik ben gewoon echt veel te vrolijk).

Ditjes en datjes:

Dit zijn wat wetenswaardigheden uit een onderzoek dat gehouden is onder verliefde mensen of mensen die verliefd zijn geweest maar nu even niet.

-Veel verliefde mensen vonden de persoon in kwestie al bij de eerste ontmoeting opvallend aantrekkelijk.

-Maar de andere helft herinnerde zich niet eens waar of wanneer hij of zij de ander voor het eerst had gezien.

-En liefde op het eerste gezicht komt al helemaal weinig voor.

-Wie de ander meteen al aantrekkelijk vindt, wordt het snelst verliefd, dus logisch wie er goed uitziet heeft een grotere kans op aanbidders dan een lelijk eendje. (Dat is nou pech).

-Schoonheid zit hem echter niet alleen in het uiterlijk, het is ook een kwestie van gedrag: de manier van kijken en bewegen, lichaamshouding en gebaren. (Misschien wordt het toch nog wat)

Soms juist wel beter: Verliefde mensen denken in beelden. Denk alleen maar aan dromen, in (dag)dromen zien geliefden elkaar in het gras rollen, een ijsje eten en noem maar op. Eigenlijk is verliefd zijn dus zo slecht nog niet alle problemen die er in de wereld zijn die zijn ineens als sneeuw voor de zon verdwenen. (Misschien is het dan een goede om alle mensen altijd verliefd te laten wezen dan hebben we ook nooit meer oorlog, ruzie en gevechten om niets. Eigenlijk de oplossing voor wereldvrede.).

Over het onderwerp leraar-/ leerling relaties denkt iedereen anders, ik wil dit graag aan jullie laten zien ik heb de verschillende standpunten opgesplitst in vier groepen die van buitenstaanders vanuit onze school gezien, die van leraren en leerlingen, en natuurlijk mijn eigen standpunten.

Standpunten van buitenstaanders:

Leraren kunnen een grote aantrekkingskracht hebben op scholieren. Het verschil in status, het feit dat jij speciaal bent voor hem of haar, specialer dan al je vrienden, maakt een relatie iets magisch. Het komt ook vaker voor dan je zou denken. Een relatie tussen een docent en een leerling is absoluut niet verstandig. Er blijft hoe dan ook een machtsverschil, de docent heeft meer ervaring, niet alleen in het leven zelf maar ook met relaties en seks. Bovendien riskeert hij/zij een hoop, zeker als hij/zij gebonden is. Leeftijdsverschil hoeft niet direct een nadeel te zijn, al riskeer je een generatiekloof. Als niet beiden echt van plan zijn voor elkaar te kiezen, en dus een serieuze relatie te beginnen, vrij van geheimen, begin er dan niet aan. Zo'n avontuurtje heeft geen toekomst. Achteraf voel je je alleen maar gebruikt. Vertrouw me.

Ik vind dat een leraar-/ leerling relatie verboden moet worden. Omdat de leraar heeft gezag en die band met leraar leerling wordt doorbroken op het moment dat wij dit tolereren, dat is slecht voor de schoolprestaties van het kind en blijkt dat de leraar niet geschikt is voor deze functie. Ook is het vaak zo dat vooral meiden verliefd worden op een leraar juist om het feit dat hij gezag heeft. Veel vrouwen zijn onzeker en als blijkt dat een leraar verliefd op ze haar is wordt die onzekerheid in het niet gedaan en voelt de vrouw zich veel sterker en denkt dat ze niet meer zonder dat gevoel kan en zal zich dan volledig aan de leraar klampen. Helemaal fout dus.

Ten eerste vind ik dat helemaal niemand iets te maken heeft met de liefde tussen twee personen. Als het echte liefde is dan vind ik het probleem van de leraar en leerling. Zolang ze maar buiten school met elkaar omgaan en er gewoon een relatie is tussen twee personen dan vind ik dat er niet veel aan de hand is. School is werk voor beiden. Daar hebben mensen wel wat over zeggen maar zolang het privé gebeurd vind ik dat er niemand iets mee te maken hebt. Iedereen is doet zo hysterisch terwijl er niks aan de hand is. Privé en werk is gescheiden en daar heeft niemand iets mee te maken.

Ik ben van mening dat een leraar best een liefdesrelatie met een leerling mag hebben. Liefde kun je nu eenmaal niet onderdrukken! Ik vind eigenlijk dat je wel ouder dan 16 moet zijn want als je 16 jaar of ouder bent, weet je namelijk beter wat je doet. Op deze manier hoeft de school er niet onder te leiden, want je kunt er samen uitkomen. Jongere kinderen zijn vaak minder serieus in hun relatie en weten niet goed wat ze doen en wat de gevolgen kunnen zijn, hier moet je dus bij uitkijken. Als je een goede leraar bent weet je bovendien wel hoe je met zo'n situatie om kunt gaan en laat je er niet teveel van merken. Wel vind ik dat je op school gewoon afstand moet houden en dat de leraar en leerling dan op dezelfde manier met elkaar om moeten gaan als alle andere leerlingen met diezelfde leraar. Werk en Privé moeten in praktijk dus wel gescheiden blijven!!

Standpunten van leerlingen:

Ik vind dat een relatie tussen een leraar en een leerling moet kunnen, omdat het is je eigen beslissing want je bent tenslotte zelf verantwoordelijk voor je eigen beslissingen. En als je kunt er tenslotte zelf ook niets aan doe als je verliefd wordt en het is toevallig een leraar.

Wat ik vind van een relatie tussen een leraar(es) en een leerling(e) is dat als ze echt van elkaar houden het wel mag, maar alleen buiten school om, en ik vind ook dat ze er dan wel voor uit moeten komen. Als ik dan uit ga van een leerling(e) van ongeveer 13 t/m 17 jaar en een leraar(es) tot uiterlijk 30 jaar. Boven deze leeftijd vind ik het wat anders, want dan is er wel een heel erg groot leeftijdsverschil. Ik vind ook dat de leraar(es) wel heel erg zeker moet zijn van zijn/ haar zaak en er goed over na moet denken voordat hij/ zij zich in een relatie met een leerling(e) stort.

Ik ben er tegen omdat het afleidend is voor de leerling want het kan van invloed zijn op de schoolprestaties. En de leraar kan de leerling onnodig voor gaan trekken en dat kan niet goed zijn. Het kan bijvoorbeeld ook voorkomen dat een leerling verliefd is op een leraar en die leraar die gaat de gevoelens van die leerling misbruiken en dat kan dan weer uitlopen op seksueel misbruik dus ik ben er echt fel tegen.

Ik ben tegen een relatie tussen een leerling en een leerling omdat ten eerste is het leeftijdsverschil te groot, en ten tweede de schoolprestaties kunnen worden beïnvloed doordat je heel erg wordt afgeleid als je grote liefde constant om je heen is. De leraar die kan in de problemen komen als het uitkomt dat hij wat met een leerling heeft. Hij kan worden ontslagen of zelfs worden aangeklaagd.

Mijn standpunten:

Ik denk dat het mogelijk moet zijn om een relatie te beginnen met een van je leraren/ leraressen of een van je leerlingen omdat het toch eigenlijk belachelijk is als je geen relatie mag beginnen met de man of vrouw waar je van houdt. Als je het van een anders bekijkt en je bedenkt dat de leraar waar jij verliefd op bent nou eens tweeling was, en die tweelingbroer of zus die is toevallig jouw buurman/ vrouw en hij/ zij is brandweerman. Dan zou je met hem/ haar wel een relatie mogen beginnen maar met die leraar/ lerares mag dat niet dat is toch maf of heb ik dat nou weer verkeerd.

Verder vind ik dat je als leraar en als leerling zelf verantwoordelijk bent voor je beslissingen ook al ben je dan nog geen 18 jaar oud. Je kunt best wel voor jezelf inzien wat wel en wat niet kan en als het uit de hand zou lopen heb je altijd nog vrienden en familie die je kunnen helpen of die je verdedigen tegen de persoon in kwestie.

Ik vind het wel goed dat de scholen en de overheid zo bezorgd is om het welzijn van hun leerlingen en leraren omdat het hier natuurlijk wel gaat om een gevoelig onderwerp en dat heel erg anders kan lopen dan dat je soms verwacht. Ik vind het dus goed dat er regels zijn rondom deze soort van relatie maar ik vind het wat ver gaan om de persoon in kwestie keihard voor zijn verliefdheid te straffen het is toch ook maar een gevoel waar je niets tegen kunt doen.

Dus kort samengevat ik ben ertegen dat een leraar-/ leerling relatie verboden zou moeten worden.

Tot slot:

Mijn conclusie is dat de relaties tussen leraren en leerlingen niet verboden moeten worden. En dat is niet omdat ik nou zelf tot over mijn oren verliefd ben op een of andere leraar maar dat is omdat ik vind dat de leraren en leerlingen zelf heel goed kunnen beslissen wat ze wel of niet doen en wat ze wel of niet goed vinden of willen.

Ik vind het alleen niet zo slim als de leraar en leerling op dezelfde school zitten en als ze dan ook nog eens een keer les van elkaar hebben ik denk dat het dan misschien slimmer is als een van de twee een andere school opzoekt.

En ach als twee mensen echt verliefd op elkaar zijn dan hou je dat toch niet tegen. Dus eigenlijk heeft het weinig nut om deze soort van relatie te verbieden want als het niet legaal mag of kan dan gebeurd het wel illegaal en dat is eigenlijk ook nog eens honderd keer leuker en spannender. Ik denk dus dat verbieden eigenlijk geen zin heeft.

Hoe kom ik erbij:

http://www.haagschecourant.nl/regioportal/HC/0,2622,1555-Binnenland-Nieuws!Binnenland!__1269602_,00.html

http://www.digischool.nl/llbeg/counsel/llprkbrd.htm

http://www.e-matching.nl/singles/archief/10-2002.htm

http://www.spunk.nl/artikelen/reacties/index.html?id=435090.html&titel=Lerarenliefde

http://www.moov.nl/gzone/index.html?gzone-askit-verliefd%20op%20leraar.htm&2

http://liefde.leerlingen.com/iris/?pagina=7&pers=wouter

http://www.almererulez.nl/nieuws_detail.php?i=578

http://www.lodeizen.nl/wwwbord/messages/32.html

http://www.omroep.nl/vara/jongerenlagerhuis/

http://www.verliefdheid.nl/index2.html

http://www.ilse.nl

Bijlage:

Gymleraar in cel voor relatie met leerlinge

De Oosterhoutse gymleraar V. is vanwege een relatie met een 15-jarige leerlinge door de rechtbank
in Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk.

De advocaat van de leraar, Mr. R. Baetens, betoogde dat jongeren van 15 zich tegenwoordig heel zelfbewust of uitdagend kunnen presenteren en dat deze jongeren zelf hun wil kunnen bepalen. De rechtbank had hier niet veel boodschap aan. Volgens Rechtbankpresident Mr. J Zeijen, gaat het hier over een leeftijd waarin de onvoltooide seksuele ontwikkeling bescherming verdient, zeker in een afhankelijkheidsrelatie.

De advocaat van de leraar, Mr. R. Baetens, betoogde dat jongeren van 15 zich tegenwoordig heel zelfbewust of uitdagend kunnen presenteren en dat deze jongeren zelf hun wil kunnen bepalen. De rechtbank had hier niet veel boodschap aan. Volgens Rechtbankpresident Mr. J Zeijen, gaat het hier over een leeftijd waarin de onvoltooide seksuele ontwikkeling bescherming verdient, zeker in een afhankelijkheidsrelatie.

De inmiddels ex-leraar van het Onze-Lieve-Vrouwe Lyceum in Breda kreeg naast de gevangenisstraf ook nog een andere straf opgelegd: hij mag de komende drie jaar geen onderricht meer aan minderjarigen geven.

De rechtbank achtte de ten laste gelegde intimiteiten met nog een andere leerlinge niet bewezen. Ook achtte de rechtbank niet bewezen dat V. ontuchtige sms-berichtjes had verstuurd.

De rechtbank heeft bij de bepaling van de strafmaat rekening gehouden met de conclusie van de psychiater van V.. Volgens die psychiater was V. licht verminderd toerekeningsvatbaar. 'Dat hij het slachtoffer hulp aanbiedt, is een daar een teken van. Het tekent ook het recidivegevaar', aldus de president van de Bredase rechtbank.

REACTIES

A.

A.

hoi, ik had je opstel gelezen :P. Niet omdat ik het nodig had, maar omdat ik het zelf namelijk heb.. Zit er echt mee, maar door jouw artikel kan ik er nu wel beter mee omgaan :) thnsx

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.