Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kruistochten

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 966 woorden
  • 10 februari 2009
  • 41 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
41 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het verloop van de kruistochten
In totaal waren er 8 kruistochten en 1 kinderkruistocht.. Voordat ik wat ga vertellen over deze kruistochten is het misschien belangrijk om te weten wat de aanleiding was tot deze kruistochten, oftewel hoe deze kruistochten zijn ontstaan. Daar ga ik nu even kort wat over vertellen.

Hoe zijn de kruistochten ontstaan?
Tussen 600 en 700 was er in Arabië een nieuwe godsdienst ontstaan:De Islam. De Islam breidde zich snel uit over de landen in het zuiden en oosten van de Middellandse Zee.
In het begin leverde dat voor de christenen geen probleem op, maar dat veranderde toen de seldsjoeken ( uit Turkije ) de baas werden in Palestina. Het waren fanatieke mohammedanen, die niets van de Christenen wilden weten. Zij overvielen de pelgrims en bestalen hen. Veel pelgrims werden gevangen genomen, ze werden gemarteld of gedood. De christenen wilden Jeruzalem bevrijden van de turken. Dit deden ze door kruistochten te organiseren. Zo ontstonden dus de kruistochten


De kruistochten

De eerste kruistocht (1096-1099)
De bisschop van Le Puy had de algemene leiding over deze kruistocht. Vier verschillende legers gingen allemaal op weg naar Constantinopel, en allemaal via andere wegen. Pas in januari 1099 konden de soldaten naar Jeruzalem. Na veel bestormingen veroverden de kruisvaarders de Heilige Stad op 15 juli 1099. Door hun overmoed gedroegen ze zich vreselijk en martelden en vermoordden ze de onschuldige bevolking. Maar
de kruisvaarders hadden hun doel bereikt. De heilige stad was bevrijd voor het geloof.
Na de verovering van Jeruzalem gingen de meeste kruisvaarders terug naar huis. De ridders die achterbleven moesten de stad verdedigen tegen nieuwe aanvallen, want de Turken bleven doorgaan met aanvallen op de stad. De verdedigers konden het niet volhouden. Er zou een tweede kruistocht moeten komen om de moslims voorgoed te verslaan.

De tweede kruistocht (1147 tot 1149)
De tweede kruistocht werd gepreekt door voorstaand geestelijke Bernardus van Clairvaux. Hij reisde koningen en keizers af en pleitte voor een nieuwe veldtocht tegen de moslims.
Hij kreeg Duitsland en Frankrijk zover en hun stuurden legers omdeel te nemen aan de kruistocht. Daarna legden honderden christenen de kruisvaartbelofte af. Zo begon de tweede kruistocht.
In 1148 vielen ze de stad Damascus aan, maar het lukten ze niet om de stad in te nemen. De tweede kruistocht was een grote mislukking.

De derde kruistocht (1189 tot 1192)
In Egypte kwam een nieuwe sultan aan de macht: Saladin. Hij vond dat de Christenen uit Jeruzalem weg moesten.
De moslims kwamen Palestina binnen. Ze versloegen het Christenleger, dat zich verdedigde tot de laatste man. Zo kwam Jeruzalem tot zijn einde.

De val van Jeruzalem veroorzaakte in het westen grote woede. Opnieuw waren de Christelijke in het heilige land in gevaar.
De drie machtigste vorsten van het westen spanden zich in voor een nieuwe kruistocht. Het waren koning Richard Leeuwenhart van Engeland, keizer Frederik Barbarossa van Duitsland en koning Philips II Augustus van Frankrijk.

De vierde kruistocht (1202-1204)
De vierde kruistocht was gehouden op het initiatief van Innocentius III en stond onder leiding van Bonifatius van Montferrat, Simon van Montfort, en de graaf van Vlaanderen.
Men veroverde voor Venetie de stad Zara in.
De kruisvaarders veroverden de stad op 12 april 1204 en ze kozen Boudewijn IX tot de eerste keizer van het Keizerrijk, dat tot 1261 zou standhouden.
Venetie verkreeg zeer grote handelsvoordelen en tevens de hegemonie over de Middellandse Zee. De Vierde Kruistocht werd volledig voor politieke doeleinden benut. Jeruzalem werd vergeten.

De vijfde kruistocht (1217-1221)
De leiders van deze kruistocht waren De koning van Hongarije en de hertog van Oostenrijk. In 1219 veroverden deze kruistochtvaarders Damiate. Deze actie was bedoeld om Jeruzalem terug te winnen. Om Jeruzalem terug te krijgen wilden ze Damiate ruilen tegen Jeruzalem. maar de paus Pelagus wilde dit niet. In 1221 bestormden de kruisvaarders Caïro, maar het mislukte. De sultan liet hen ongestraft gaan, maar ze moesten wel Damiate teruggeven. Deze kruistocht was dus ook niet een groot succes

De zesde kruistocht (1225 tot 1229)
Toen de Duitse keizer Frederik II In 1225 trouwde met de dochter van Jan van Brienne, had hij de paus beloofd een kruistocht te organiseren. Hij vertrok eindelijk in 1228 met zijn leger naar het Oosten. Hij sloot op 11 februari 1229 de Vrede van Jaffa met de Egyptische sultan, die de Christenen een ruime bewegingsvrijheid gaf in Palestina.

op 12 maart 1229 liet Frederik II zich tot koning van Jeruzalem kronen.
In 1244 ging Jeruzalem definitief voor het westen verloren.

De zevende kruistocht (1248 tot 1254)
Lodewijk IX van Frankrijk wilde de toestand van Palestina verbeteren, dus veroverde hij samen met de Vlaamse graaf Willem van Dampierre Damatie in 1249 Het kruisleger werd vervolgens verslagen bij Mansoerain in 1250. Lodewijk IX werd met zijn leger gevangen genomen en tegen losgeld vrijgelaten. Terwijl de meeste kruisvaarders toen huiswaarts keerden, ging Lodewijk IX naar Syrië, waar hij vervolgens vier jaar op versterking wachtte en de kuststeden in staat van verdediging bracht. Hij stuurde de Vlaamse franciscaan Willem van Ruysbroeck naar Möngke (de grote chan der Moluken) daar moest hij een bondgenootschap tegen de Islam opzetten (1253-1254), maar dit lukte niet, dus keerde de koning terug naar Frankrijk.

De achtste kruistocht (1270)
In 1270 startte Lodewijk IX de heilige een nieuwe kruistocht. Onderweg naar het heilige land werd hij echter gevraagd om zijn broer te helpen met zijn strijd tegen Tunis. Uiteindelijk deed hij dit, Lodewijk sterft samen met zijn een groot deel van zijn leger doordat de pest daar was uitgebroken. Zijn dood heeft het einde betekend van de grote kruistochten.

De kinderkruistocht ( 1212)
Stephan van Cloyes een Franse jongen van twaalf haalde kinderen bij elkaar kinderen op om op weg te gaan naar het Heilige Land. Zo gebeurde het dat in 1212 enkele duizenden Franse kinderen tussen de twaalf en zeventien jaar in Marseille aankwamen waar een vloot klaarlag om hen naar het Heilige Land te brengen.Twee van deze schepen stranden en de rest van de schepen kwamen terecht in de slavenmarkten van Afrika. De kapiteins van deze schepen waren nogal gewetenloos.

REACTIES

L.

L.

er waren 9 kruistochten

14 jaar geleden

S.

S.

Ja, acht officiële kruistochten en één kinderkruistocht.

8 jaar geleden

S.

S.

Heel goede samenvatting, niet te lang. Alleen mis ik wel een stuk tekst waarin staat hoe de kruistochten afgelopen zijn en wat voor invloed ze hadden in de wereld. Verder een paar grammaticale foutjes, zoals Venetië in plaats van Venetie.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.