Jodendom

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 592 woorden
  • 11 november 2001
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
136 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Het jodendom

Het jodendom is een geloof dat veel lijkt op het christendom en heeft ook de zelfde God Het jodendom is de 20ste eeuw voor Christus is ontstaan ze hebben dus ook alleen het oude testament. De stamvader van het jodendom is Abraham. God sloot met Abraham een verbond waarbij hij hem en zijn nakomelingen het land Kanaan beloofde. Later toen de Israëlieten uit het land Egypte wegtrokken omdat ze daar onderdrukt werden(de Exodus), sloot God opnieuw op de berg Sinai een verbond met het volk Israël. Daar ontving Mozes de Thora ( betekend wet of leer),als een geschenk, het volk beloofde de geboden te onderhouden. De Thora zijn de eerste vijf bijbelboeken, waaronder de tien geboden. De Thora beschrijft hoe ze hun familie, vreemden ,dieren en het land moeten behandelen en hoe ze God moeten vereren. De joden noemen God Jahweh. Het symbool van het jodendom is een zevenarmig kandelaar: de menora en de joden ster ook wel davidsster genoemd.

Bij het jodendom hebben ze de sabbat dat is een wekelijkse rustdag. deze duurt van vrijdag zonsondergang tot zaterdag zonsondergang. Het begint thuis met het aansteken van twee kaarsen. Er wordt een zegen over brood en wijn gegeven. Zaterdagmorgen gaat men naar de synagoge
In de synagoge zitten de mannen en vrouwen gescheiden. Als een jongen 13 jaar wordt is hij volwassen en mag hij uit de thora voorlezen. De thora wordt van rechts naar links gelezen. Het is geen boek maar een soort rol. De dienst in de synagoge wordt geleidt door een Rabbi ,dat is een leraar.

Joodse feesten. De Joden vieren Pesach ,ook wel het joodse paasfeest genoemd, het duurt 8 dagen, dit feest wordt gevierd ter herinnering aan de uittocht van de Israëlieten uit Egypte. Het is een familiefeest ,met uitgebreide in huis te vieren liturgie. De uittocht uit Egypte wordt voorgelezen. Het eten op tafel hoort bij het verhaal, het platte ongerezen brood zonder gist herinnerend aan de haast die ze hadden om weg te komen ,er was zelfs geen tijd meer om het brood te laten rijzen. Er wordt puree gegeten van appels noten en kaneel dit stelt de metselspecie voor die ze als slaven gebruikten. De groente wordt in zout water gedompeld en verwijzen zo naar de tranen. Een klein bot symboliseert het lam dat op de eerste Pesach in Egypte geofferd werd.

Jom Kippoer. Of de grote verzoendag, de plechtigste dag van het jaar, op deze dag zo geloven de joden beslist God het levenslot van de mensen in het komende jaar. Jom Kippoer is een vastendag , een dag waarop de joden 25 uur lang niet eten of drinken, ze brengen bijna alle tijd door in de synagoge. Het vasten helpt hun om de geest helder te houden. Ze bidden en doen boete. Ze komen naar de synagoge in hun beste kleren. Het is een joods gebruik om de dag voor Jom Kippoer een kip te vangen en die driemaal boven je hoofd te zwaaien onder het zeggen van bepaalde gebeden, daarmee hoopten ze dat de zonde die de mensen gedaan hadden overgingen op de kip.

Poerim feest. Dan wordt herdacht dat het joodse volk bedreigd werd mede door de jodenhater Haman en dat door Esther en Mordechai het volk gered is.

Wekenfeest. Ook wel Sjawoe’ot genoemd. Het wordt gevierd 7 weken na Pesach. Het is het feest van het brengen van de eerstelingen

Loofhuttenfeest.

Een 7 dagen durend oogstfeest waarop de mensen hutten of tenten bouwen, hierbij herdenkt men hoe God voor de mensen zorgde nadat ze uit Egypte waren weggetrokken.

REACTIES

D.

D.

Waarom staat heir niks over het zionisme in?????
Ik had da wel nodig ze!!!

21 jaar geleden

M.

M.

thnx voor je opstel, erg goed.
uitprinten en inleveren!
xxx Mar

21 jaar geleden

S.

S.

Super goed verslag gr Sven

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.