Gezondheid is geen doel maar een middel (Casus)

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 342 woorden
  • 31 mei 2003
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
30 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Iedereen op de wereld wil het: gezond zijn, maar willen we het nou omdat we daarmee iets anders kunnen bereiken of is gezond zijn ons uiteindelijke doel? Het jodendom en de reformatorische wijsbegeerte hebben hier beiden een andere visie op.

Het jodendom vindt lichamelijke gezondheid en de algemene conditie van het lichaam belangrijk. De meeste ziektes komen volgens het jodendom door slechte consumptie van voedsel. Het jodendom heeft zelfs 4 regels om gezond te leven. Een jood moet: niet teveel eten, veel bewegen, letten op de juiste combinaties van voedsel en letten op het soort voedsel dat je eet. Toch blijft de geest belangrijker dan het lichaam; het lichaam moet gezond zijn zodat de geest de ruimte heeft om zich goed te kunnen ontplooien. Gezondheid is dus volgens het Jodendom alleen maar een middel om het doel, een goed ontplooide geest, te kunnen bereiken.

De reformatorische wijsbegeerte heeft hier een andere kijk op. Recente onderzoeken wezen uit dat gezondheid voor veel Nederlanders momenteel één van de belangrijkste dingen is. Bovendien wordt het gezien als iets ‘normaals’, ziek zijn is een uitzondering en als het zover komt doet men alles om die ziekte zo snel mogelijk over te laten zijn. Gezondheid staat dus centraal en is dus een ideaalbeeld, een doel.

Zelf ben ik het met beide niet eens, of juist met beide wel. Gezond zijn is natuurlijk belangrijk om dingen te kunnen doen; door gezond te zijn kun je werken, een sociaal leven leiden en een hoop meer, maar tegelijkertijd is gezond zijn iets wat iedereen wil en we zullen er alles aan doen om gezond te worden en/of te blijven. Ik denk dus dat gezondheid zowel een doel als een middel is. Ik denk dat er meerdere doelen in het leven zijn en daardoor dus ook meerdere middelen. 2 doelen kunnen bijvoorbeeld zijn: gezond zijn én je geest ontwikkelen, en dan denk ik dat je lichamelijk gezond moet zijn om je geest goed te kunnen ontwikkelen, maar om lichamelijk gezond te zijn moet je je geestelijk ook goed voelen.

(arentheem, arnhem, Hoedemakers)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.