Een beeld van Jezus

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 694 woorden
  • 8 oktober 2003
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
87 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Een beeld van Jezus

Opdracht: Schrijf een opstel over hoe volgens jou Jezus eruit heeft gezien, wie hij was en wat hij deed.

De grote figuur in het christendom is Jezus van Nazareth. Hij werd geboren rond het jaar nul, in Bethlehem. Jezus was jood en is ongeveer dertig jaar oud geworden. Hij was een veel besproken leraar van de joden (rabbi), en is op een vreselijke manier aan zijn eind gekomen. Hij werd gekruisigd. Dat is de algemene informatie die over Jezus van Nazareth bekend is. Maar de meningen over Jezus als persoon lopen ver uiteen. De een ziet Jezus als zijn Verlosser en Redder, de ander vind hem een interessant historisch persoon.

In het jaar nul werd Jezus geboren. Hij groeide op in Nazareth en toen hij een jaar of dertig was, werd hij steeds bekender in Israël. Zijn ouders waren Joods, hij zag er dus Joods uit. Dan zou hij lang, donker haar, een baard en een bruine huid hebben gehad, kortom: een Oosters uiterlijk. Hij was dus ook niet groot. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat hij eruit gezien heeft zoals op het plaatje hierboven. Hoe ze aan die reconstructie zijn gekomen, weet ik niet, maar ik vind zijn gezicht daarop een beetje onnozel. En ik denk ook niet dat de informatie over zijn uiterlijk nu nog betrouwbaar is, want het is meer dan twee millennia geleden dat hij leefde. Je kunt er dus alleen maar naar gissen.

Jezus leefde in de tijd dat Israël werd bezet door de Romeinen. In de tijd dat hij rabbi was had hij veel volgelingen, maar ook veel tegenstanders. Hij was een heel bijzonder mens. En volgens mij was hij zelfs goddelijk! Als je de Bijbel erop naslaat, sta je soms verbaasd van alle dingen die hij heeft gedaan. Bovennatuurlijke dingen, zoals genezingen en andere wonderen. Jezus stierf heel jong, maar door zijn daden, door zijn manier van leven en door zijn sterven is hij heel erg bekend geworden. Als rabbi ging hij in de synagogen van de Joden vaak gedeelten uit de Thora voorlezen, maar hij preekte ook op straat. Hij reisde door Israël, van plaats naar plaats, overal nam hij volgelingen mee en deed hij wonderen. Sommige Joden begonnen te geloven dat hij de Zoon van God en hun Messias, dat is Verlosser, was. Maar de religieuze leiders van de Joden waren fel op Jezus tegen. Hij ging tegen hen in, de mensen werden tegen hem opgestookt en daarom maakten ze plannen om hem te veroordelen en te doden. De Joden waren ineens niet meer zo voor hem, ze riepen bij zijn veroordeling om het hardst: Kruisig hem! Kruisig hem! En…. Jezus werd gekruisigd. Het was in Israël normaal om vreselijke misdadigers te kruisigen - maar Jezus was geen misdadiger.

Veel is er gebeurd, ook na zijn dood. Velen geloven dat hij opgestaan is uit de dood, velen geloven dat niet. Maar hoe het ook zij, zijn leer en leven is wereldwijd verspreid, zoals Jezus is er nooit iemand op aarde geweest en zal er ook nooit weer komen! Jezus - een veelbesproken man, een rustige man, die zijn lijden afwachtte en niet tegen zijn vijanden inging - zelfs niet toen ze hem wilden doden. Hij liet het toe, omdat hij wist dat het moest gebeuren. Zo'n mens, een voorbeeld voor ieder van ons - "wees niet bang, heb je vijanden lief, bid voor wie je vervolgen". Wat mogen we blij zijn dat zo iemand op aarde heeft geleefd - en nog voortleeft in de harten van velen!

Honderd jaar na zijn sterven waren zijn leerlingen en volgelingen verspreid over grote delen van Azië en Europa, waar ze zijn leer ook verkondigden. Overal werden de eerste christelijke gemeenten gesticht en steeds meer mensen gingen geloven in Jezus. Nu, tweeduizend jaar later, kennen we hem nog steeds! Zijn naam is nog steeds wereldwijd bekend en, nog steeds zijn mensen het niet over hem eens! Het is heel moeilijk om als neutraal persoon je mening te vormen over Jezus. Ik hoef dat gelukkig niet meer te doen. Voor mij is het duidelijk - Jezus is mijn Redder.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.