Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Bijbelverhaal

Beoordeling 8.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas aso | 723 woorden
  • 19 oktober 2014
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 8.7
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

11. Uitdrijven van duivels (Marcus 5, 1-20)

Uitdrijven van de duivels… Vandaag de dag stelt men zich deze vraag nog regelmatig. De erg gelovige mensen denken dat een slecht mens bezeten is door de duivel. Het kan zomaar en verzinsel zijn,  maar hoe is men er dan op gekomen? Tegenwoordig vervangt men de duivel door demonen.

Het verhaal gaat over een man, bezeten door een onreine geest. Nog nooit was iemand erin geslaagd om deze man in bedwang te houden. Uit alle kettingen en boeien kon hij ontsnappen. En altijd, dag en nacht liep hij schreeuwend tussen de rotsgraven en bergen en sloeg hij zichzelf met stenen. Wanneer hij op een avond Jezus zag, smeekte hij geen pijn te leiden. Jezus had immers gezegd: ‘onreine geest, ga weg uit die man.’ De man heette Legioen (want we zijn met velen). Legioen wou niet verjaagd worden uit de streek en vluchtte een berghelling op, waar een kudde van ongeveer 2000 varkens stond. Jezus had de onreine geesten uit de man verjaagd en ze trokken in de varkens. De nu, ‘onreine’ varkens stormden de helling af en verdronken in een meer. Het ging al snel de ronde wat er daar op de helling was gebeurd, en iedereen kwam kijken. De mensen schrokken, ze zagen de man, die altijd bezeten was geweest, rustig zitten met zijn volle verstand. De getuigen legden alles uit. De mensen wouden niet dat Jezus nog langer op hun gebied verbleef en verzochten hem weg te gaan. De man die bezeten was geweest wou mee met Jezus. Jezus weigerde en zei dan de man naar zijn familie en vrienden moest gaan. En dat hij moest vertellen wat de Heer allemaal gedaan had voor hem. Iedereen stond verbaasd wanneer de man zijn verhaal rondvertelde.

 

Het verhaal bevat  personages: de man, de duivel, Jezus, de varkens en de omstanders. De man is zichzelf niet, zijn leven wordt afgepakt door de duivel. Hij is niet te temmen en doet zichzelf pijn. Hij maakt in het verhaal een grote verandering en hij heeft een boodschap voor zijn omgeving. In het beeld van deze man herken ik iets van mensen in een psychiatrische instelling. Men zegt ook wel de ‘zotten’. Ze zijn in bezit genomen door iets wat we ons niet kunnen voorstellen.  Het kan zijn (zoals in dit geval) dat de persoon er helemaal niets aan kan doen. Dat hij zichzelf niet meer in de hand heeft… Door de evolutie van de wetenschap en de moderne psychologie weet men dat deze mensen natuurlijk niet bezeten zijn door geesten of de duivel. Deze mensen noemt men ‘ziek’. Ze zijn in bezit genomen en gebruikt. Deze mensen hebben meestal een zwaar trauma opgelopen of hebben een zware depressie gehad. Ze uiten het o.m. in gedrag van zelfmoordneigingen, isolement, geweld,…

 

Sommige mensen stellen zich de vraag of een Christen anti-depressiva of andere medicatie met betrekking van de geestelijke gezondheid mag innemen.

De meeste stoornissen zijn totaal onverwacht, bijvoorbeeld: paniekaanvallen, angststoornissen, depressies, fobieën,… Dit wordt meestal veroorzaakt door iets dat angst opwekt en waardoor je dan de controle kwijtraakt. Sommige dokters geloven dat de oorzaak van sommige kwalen een verstoring in de chemische balans is. Maar de meesten denken nog steeds dat de kwalen zich afspelen binnen de geest. Er wordt vaak medicatie voorgeschreven tegen de chemische onbalans. Het is niet verboden om zo’n medicijn te nemen wanneer het je voorgeschreven is. God heeft de mens de kans gegeven om te groeien in zijn medicijnenkennis, dus waarom zouden we deze dan niet gebruiken?

Naar mijn mening wil deze tekst ons waarschuwen. Het wil ons vertellen dat we de mensen niet negatief of raar moeten aankijken als ze anders zijn. We moeten luisteren naar wat ze ons te vertellen hebben. Elke persoon op deze planeet heeft zijn eigen verhaal. Oordeel niet over deze personen voor dat je ze echt kent, hun verhaal begrijpt. Eens je het snapt zullen ze je nog verrassen. Je kan nooit weten wat er achter de lachende gezichten zit. Beoordeel niemand zijn keuzes zonder de redenen goed te begrijpen. Elke strijd die je al hebt beleefd, heeft je gemaakt tot de persoon wie je nu bent. Wees dankbaar voor de moeilijke tijden, ze kunnen je alleen sterker maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.