ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
Onderwerp: Dans Martha Graham Dans Kunst Algemeen
Martha Graham (1894 - 1991) was een beroemde choreografe en danseres. Haar hele leven bestond uit dans. Zo genoot ze van een opleiding in Denishawn, de eerste professionele dansopleiding in Amerika en in stichtte ze in 1929 haar eigen dansgroep, “The Martha Graham Dance Company” op, wat tot op de dag van vandaag zeer bekend is.
Martha Graham wordt gezien als de grondlegger van de moderne dans. Ze ontwikkelde een nieuwe danstechniek, genaamd de Graham-dans, waarmee ze zich afzette tegen de strenge regels van het klassieke ballet. Graham is echter niet de eerste choreografe die afstand neemt van het klassieke ballet, maar ze was wel de eerste die hiervoor een volledig systeem of programma van bewegingen heeft ontwikkelt. Haar techniek bestaat vooral uit expressionistische en experimentele bewegingen, de techniek gaat uit van het ritme van de ademhaling. De buik staat centraal, want dat is het centrum van je lichaam en daar komt het gevoel vandaan. Graham nam het gevoel als drijfveer.
Met haar opvoering van de dans “Lamentation”uit 1930 die zij zelf ook heeft gechoreografeerd, laat ze een heel andere dans zien dan wat de mensen uit die tijd gewend waren. Wat deze dans zo anders maakt, is dat er geen duidelijke verhaallijn in zit, maar er wordt op puur gevoel gedanst (er worden (directe) gevoelens geuit). Een ander punt is het schoeisel, bij de academische dans (klassieke ballet) dansen de ballerina’s op spitzen die ervoor zorgen dat ze met de tenen van de vloer af komen. Graham danste echter op blote voeten om het contact met de grond zoveel mogelijk te behouden.
Het plaatje uit het boek, hiernaast afgebeeld, geeft mooi twee kenmerken van de Graham dans aan:
- Grote expressieve bewegingen
- Dansen op blote voeten
Het Triadisch ballet (1924-1926) was een balletstuk gemaakt door de Duitse kunstenaar Oskar Schlemmer. Het stuk is onderverdeeld in drie stukken en 12 dansen. Het stuk werd maar door twee dansers en één danseres uitgevoerd. Hieronder het schema:
Deel 1: Geel Deel 2: Roze Deel 3: Zwart
In deel één is alles erg vrolijk, springerige bewegingen en gele gordijnen. Deel twee is een soort van feestelijke gebeurtenis en er wordt veel gedanst, het toneel is nu roze en in het laatste deel, deel drie, hangt er een mysterieuze sfeer en is het meer fantasievoller dan de eerdere delen. Er is nu ook een zwart toneel. Zijn stuk gaat van heel luchtig tot meer serieuze dans. Hij heeft dus goed nagedacht over wat hij wilde laten zien en hoe hij dat als beste kon laten zien.
De kostuums zijn zeer opmerkelijk. Door stilering, het vereenvoudigen van vormen, en maskers maakte hij de dansers tot abstracte bovennatuurlijke figuren. De kostuums werden gemaakt van gewatteerde stof en grote metalen geometrische vormen die het lichaam voor een groot deel bedekte. Door deze, soms wel reusachtige, kostuums konden ze zich beperkt bewegen.
Het plaatje van het kostuum uit het boek, hiernaast afgebeeld, geeft mooi twee kenmerken van het Triadisch ballet aan:
- Het gebruik van geometrische vormen
- Beperkte bewegingsmogelijkheden (deze danser kan de armen niet naar beneden bewegen)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast