De Talibanen

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 747 woorden
  • 9 november 2001
  • 75 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
75 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1.Geef uitleg over de Taliban!
-De Taliban zijn de baas in Afghanistan.
-Een fundamentalistische nulitie..

-De Talibanbeweging is opgericht door een groep studenten onder aanvoering van mullah Mohammed Omar in Afghanistan. Die oprichting was in de oorlog met de Sovjet Unie van 1979 tot 1988.

-In het Afghaans worden 'studenten' Talib genoemd. Ze studeren om Mullah te worden. Wat een priester voor christenen is, is een mullah voor moslims. Mohammed Omar is de allerhoogste in de Talibanorganisatie. De Taliban willen Afghanistan besturen volgens zeer strenge islamitische regels. De Islam is de godsdienst van de moslims. Moslims zijn mensen die geloven in Allah en de koran. Dat is hun god en bijbel. Momenteel controleren de Taliban ruim 90 procent van Afghanistan, waaronder de in puin geschoten hoofdstad Kabul.

-De Taliban maken zich schuldig aan moorden, mishandeling van niet-gelovigen, slavenarbeid voor burgers en gevangenen, executies (mensen voor straf doodmaken) en de onderdrukking van vrouwen. Veel voormalige regeringsmensen zijn het land ontvlucht en journalisten die voor de internationale media werken willen ze vermoorden.

-De Afghaanse Talibanregering heeft volgens het Londense militaire onderzoeksinstituut een leger van ongeveer 45.000 man. Verder beschikt het bewind over tanks, vliegtuigen en andere zware wapens.

2. Geef voorbeelden van dingen die in Afghanistan verboden zijn, in vergelijking met de Westerse Wereld!
In het algemeen:
· Je mag geen overspel plegen
· Homoseksualiteit en biseksualiteit is verboden, m.a.w. alles wat niet-islamitisch is, is niet welkom.
· Je moet 5 keer per dag bidden en tijdens de Ramadan vasten.
· Muziek luisteren is verboden.
· Je mag de Taliban NIET bekritiseren

Vrouwen
· Moeten gesluierd zijn en mogen niet gezien worden.
· Meisjes boven de 12 jaar mogen niet naar school.
· Ze mogen niet werken.
· Ze mogen hun nagels niet lakken en ze mogen zich ook niet schminken.
Ze mogen geen medische verzorging krijgen.

EPILOOG

In Amerika zijn een aantal aanslagen gepleegd waarbij veel gewonden en doden zijn gevallen. New York's hoogste gebouw, het World Trade Center, is daarbij ingestort..

in Amerika is een vliegtuig tegen het World Trade Center aangevlogen. Achttien minuten later vloog een tweede vliegtuig tegen de andere toren. Het WTC was het hoogste gebouw van New York en bestond uit twee torens en werd daarom ook wel 'Twin Towers' (In het Nederlands: tweelingtoren) genoemd. Beide gebouwen zijn ingestort.
Eén uur na de aanvallen op het World Trade Center crashte een vliegtuig op het Pentagon. Het Pentagon is één van de belangrijkste gebouwen in Amerika. Het is het kantoor van de ministers (mensen die de president adviseren) van defensie. Defensie zorgt voor de verdediging van een land. Een deel van het gebouw stortte in. Het Witte Huis, Capitool en Ministerie van Buitenlandse Zaken werden binnen een kwartier ontruimd, alle mensen moesten de gebouwen verlaten. Men was bang dat ook deze gebouwen zouden worden aangevallen. Alledrie de toestellen zijn passagierstoestellen die gekaapt zijn door terroristen.
Ondertussen weet men dat de aanslagen door Afghanistan zij gepleegd onder leiding van OSAMA BIN LADEN. BIN LADEN schuild zich waarschijnlijk in Afghanistan, die reeds een paar keer gebombardeerd is door Amerika

BIN LADEN

Wie is Osama bin-Laden?De schuldige van de aanslagen in de VS is Osama bin-Laden. Wie is hij?

Zijn volledige naam luidt: Osama Bin Mohammad bin-Laden. Hij werd in 1957 geboren in Ryad, Saoedi Arabië. Hij is een schatrijke Arabier en Amerika-hater nummer één. Een lange man ook: tussen de 1.94 en 1.98 meter. De Amerikanen zijn er bijna zeker van. De terroristen die de vliegtuigen hebben gekaapt en de mensen die inmiddels zijn gearresteerd, zijn helpers van Osama bin-Laden. Bin-Laden zit achter de aanslagen in New York en Washington .Met al het geld dat hij heeft verdiend, koopt hij wapens. Ook richt hij gevaarlijke scholen op waar mensen worden getraind. Getraind om Amerikanen te doden. Die scholen zijn in Afghanistan. Ook Osama bin-Laden houdt zich daar schuil. En dat is nou precies de reden waarom de Verenigde Staten denken om Afghanistan aan te vallen. President Bush heeft gezegd: we willen Osama bin-Laden aanpakken, maar ook het land dat deze moordenaar verstopt. Bij welke aanslagen zou Osama bin-Laden betrokken zijn? · WTC 1993: zes doden Ook in 1993 werd het WTC (World Trade Centre) aangevallen, hetzelfde gebouw dat nu is verwoest, in New York. Toen kwamen maar zes mensen om. · Tanzanië en Kenia in 1998: meer dan 200 dodenIn deze twee Afrikaanse landen ontploften er bommen bij regeringsgebouwen van Amerika. Meer dan 200 doden vielen er te betreuren. Osama bin-Laden vindt dat Amerika te machtig is in de wereld en een bedreiging voor mensen die het Islamitische geloof hebben. Volgens Bin-Laden zijn de Verenigde Staten vooral te bemoeizuchtig in het Midden-Oosten.

REACTIES

T.

T.

ik heb een vraagje. ben je zelf ook fundamentalist of ben je alevi?

21 jaar geleden

W.

W.

Hoi Ilknur,

Ik wil je even laten weten dat je werkstuk vol van fouten zit.
Ik ga even een paar voorbeelden geven.

In het Afghaans worden 'studenten' Talib genoemd.

Het woord Talib komt van Taliboen en dat betekent studenten. Talib betekent student. Het woord taliboen is een arabisch woord.

Ze studeren om Mullah te worden. Wat een priester voor christenen is, is een mullah voor moslims.

In de Islaam hebben we geen priesters een Mullah is een Koran geleerde.

Dit zijn maar een paar kleine fouten.
Een tip maak je een werkstuk zorg dat je goed informatie gebruikt die klopt.

groetjes,

Waleed

21 jaar geleden

K.

K.

Beste,
graag zou ik een stukje uit je werkstuk over De Talibanen eventueel gebruiken voor mijn eindwerk geschiedenis. Maar als ik dat wil gebruiken dan heb ik wel je volledige naam nodig, omdat we steeds de auteur moeten vermelden in onze bibliografie. Zou je me kunnen helpen daarmee?

groet,
Katrien

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.