De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten.In de oudheid was het jodendom een grote uitzondering omdat alle andere godsdiensten in die tijd in meerdere goden geloofden (dit heet het poltheïsme) en de joden maar in 1 god geloofden (dit heet het monotheïsme). Het jodendom van 1 van de eerste monotheïstische godsdiensten die ontstonden. Uit het jodendom ontstond een tijd later het christendom.
Het christendom ontstond doordat een joodse man aan een kruis werd gespijkerd, Jezus van Nazaret. Een paar mensen van de joodse bevolking geloofden dat Jezus hun verlosser was die door hun joodse god was gestuurd. Jezus werd hierdoor steeds populairder. Niet alle joodse mensen geloofden dat Jezus hun verlosser was, veel mensen wilde hem dan ook dood hebben en waren bereid om veel hiervoor te doen. De mensen die wel geloofden dat Jezus hun verlosser was gingen zichzelf christenen noemen en zo gingen ze hun eigen godsdienst verspreiden, het christendom. Vanuit de naam van zijn volgelingen wordt Jezus nu Jezus Christus genoemd en wordt hij gezien als zoon/boodschapper van god en verlosser.Allebei de godsdiensten werden lange tijd vervolgd en aan de kant geschoven, ze werden gewoon niet geaccepteerd. Ondanks al deze negatieve reacties bleven Joden en Christenen door vechten en weigerden om iets anders te geloven wat hun vaak de kop kosten. Er waren dan ook geheimen sektes/grotten en tekens die alleen gelovigen begrepen. Voor het christendom ging dit door totdat constantijn in de oudheid aan de macht kwam en het verbod op het christendom ophief. Het jodendom en christendom werden later heel belangrijk in het Romeinse Rijk. Vooral het christendom dat vanuit het jodendom is ontstaan werd eigenlijk belangrijker dan het jodendom zelf.                                                          Dit kenmerkend aspect is een groot vooruitgang omdat mensen voor hunzelf gaan denken en gaan geloven waar ze zelf in willen geloven ookal is dit een groot gevecht die e gewoon aangaan. Zo ontwikkelt de mens hun eigen wil en kracht nog verder. Ook is dit het begin van de acceptatie van monotheïstische godsdiensten en door de verspreiding en ontwikkeling is dit ook het begin van de godsdiensten die wij nu over de hele wereld kennen.
Ik denk dat het belangrijk is om kennis te hebben over het ontstaan en ontwikkeling van het jodendom en christendom omdat veel mensen niet beseffen hoeveel onze voorouders hebben geleden, gevochten en hebben meegemaakt om de vrijheid aan ons te geven om in ons eigen geloof te geloven. Ook is het belangrijk als een bepaald geloof niet wordt geaccepteerd nu dat ze terugkijken en dat ze hoop houden en vechten voor waar ze in geloven.
De ontwikkeling van het jodendom en christendom is nu nog te vergelijken met niet alleen godsdiensten maar ook andere dingen waar we in geloven en die eerst niet werden geaccepteerd maar langzaam zich verspreiden over de hele wereld zoals het trouwen van homo-sexuelen of het accepteren van iemand die transgender is.                                               


 


 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Henk

Henk

Gert

11 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast