Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

De macht van de koningin

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas vwo | 477 woorden
  • 6 maart 2006
  • 42 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 42 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
De koningin heeft in Nederland nog steeds politieke invloed, ook al is die niet echt groot. De meeste landen in de wereld zijn een republiek. Zij hebben als staatshoofd een gekozen president. Nederland is nog steeds een constitutionele monarchie. De taken en bevoegdheden van de koningin zijn vastgelegd in de grondwet. Echter de koningin heeft geen verantwoordelijkheid, want in de grondwet staat: ‘De Koning is onschendbaar, de ministers verantwoordelijk. De taken en bevoegdheden van de koningin zijn: buitenlandse taken vervullen en belangrijke personen bezoeken en ontvangen; wetten ondertekenen die door het parlement zijn aanvaard en Koninklijke Besluiten, waarbij parlementaire goedkeuring vooraf niet nodig is, worden altijd zowel door de koningin als door de minister getekend. Ten slotte heeft de koningin een belangrijke taak bij het tot stand komen van de kabinetten. Ze benoemt de informateurs, die opdracht krijgen om op basis van de verkiezingsuitslag te onderzoeken welk kabinet het best past. Daarna benoemt ze kabinetsformateurs, die een nieuw kabinet formeren. Nadat de politieke partijen tot akkoord zijn gekomen, benoemt en beëdigt de koningin de nieuwe ministers en staatssecretarissen. In dit opstel geef ik mijn mening over de macht van de koningin.
Ik vind dat de macht van de koningin ingeperkt mag worden, omdat

- Het koningshuis veel geld kost.
- De koningin haar macht heeft gekregen door haar afkomst en niet is gekozen door het volk.
Het koningshuis kost veel geld in Nederland, kijk bijvoorbeeld bij de bruiloft van Prinses Maxima en Prins Willem Alexander. Ook het salaris wat veel leden van het koningshuis krijgen (ipv. verdienen) lijkt mij overdreven, omdat ze er eigenlijk niet zo veel voor hoeven te doen. Ook de Koninkljke paleizen, die eigendom zijn van het Rijk moeten onderhouden worden. Hierdoor moeten wij belasting betalen. In Nederland moet er elk jaar op veel gronden bezuinigd worden, bijvoorbeeld op de ziekenzorg. Het geld dat het koningshuis verbruikt kunnen we dus ook voor anderen dingen gebruiken.
De macht van de koningin mag van mij ook worden ingeperkt, omdat de koningin haar macht heeft gekregen door haar afkomst. In de periode 1814-1848 waren de meeste mensen tegen de grote macht van de koning, daardoor kwamen ze in opstand. Daardoor liet koning Willem II de grondwet veranderen. Hierdoor verloor de koning zijn macht aan de Staten-Generaal. Hierna kiezen de mensen een volksvertegenwoordiging. De koningin is geen volksvertegenwoordigster en is ze eigenlijk wel neutraal of deskundig?
Ik vind dat de macht van de koning ingeperkt mag worden, alleen vind ik niet dat Nederland een republiek moet worden. Want als Nederland een republiek wordt, zijn we ook veel geld kwijt, door bijvoorbeeld campagneacties. Ik vind wel dat Nederland een monarchie moet blijven, want door de monarchie is Nederland een eenheid, dit zie je goed bijvoorbeeld tijdens Koniningedag. Wel vind ik dat de koningin haar onschendbare positie kwijt moet raken, want ik vind dat dat een beetje onzin is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.