Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

De geschiedenis van de crisis

Beoordeling 2.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas havo | 296 woorden
  • 15 augustus 2005
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 2.3
  • 3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Welke gevolgen had de crisis (beurs crisis) voor Duitsland

Door de beurscrisis in (1930) New York kwamen er ernstige gevolgen in de hele geïndustrialiseerde wereld. Nergens waren die zo erg als in Duitsland. Door de crisis hebben buitenlandse banken hun geld teruggetrokken. Er heerste er grote armoede. De gevolgen waren fataal. Overal zag je werklozen. In 1 op de 10 restaurants in Berlijn zag je iemand een glaasje bier drinken. Al die werklozen hadden gebrek aan eten.Grote steden als Keulen en Duisburg konden de rente van hun leningen niet betalen. München kon de salarissen van de stedelijke ambtenaren niet meer opbrengen. Afgestudeerden werden massaal beziggehouden met schaakvoorstellingen. In Berlijn stonden tafeltjes en stoelen klaar waar mensen konden kaarten. Niemand had sindsdien meer vertrouwen in de regering.
Zes jaar daarvoor was het Dawes-plan bedacht om Duitsland te helpen om de oorlogsschulden te betalen. Dat idee had de Amerikaanse bankier Dawes op een idee gebracht. Door aan Duitsland geld te lenen zou iedereen profiteren. Maar ze hadden toen nog niet bedacht wat er zou gebeuren als al het geld op was.

De werkeloosheid begon ook in Nederland, Groot Brittannië en de verenigde Staten toe te nemen. De productie nam ook snel af.
In Duitsland kreeg iedereen een uitkering. Elke dag stonden er rijen mensen voor de kantoor van de sociale dienst om een stempeltje te halen.
Hitler kwam in 1933 aan de macht. Na de machtsovername kregen veel Duitsers werk, maar ze konden vaak niet zelf kiezen wat voor werk. Ze werden gewoon ingezet. Arbeiders mochten ook geen looneisen stellen.
Hitler gaf heel veel geld uit om de bewapening van zijn leger te versterken. Hij liet ook veel snelwegen aanleggen. Via de goede infrastructuur kon het Duitse leger zich snel verplaatsen. Deze jaren waren vreselijk voor de Duitse bevolking.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.