Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De geschiedenis van de crisis

Beoordeling 2.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas havo | 296 woorden
  • 15 augustus 2005
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 2.3
3 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Welke gevolgen had de crisis (beurs crisis) voor Duitsland Door de beurscrisis in (1930) New York kwamen er ernstige gevolgen in de hele geïndustrialiseerde wereld. Nergens waren die zo erg als in Duitsland. Door de crisis hebben buitenlandse banken hun geld teruggetrokken. Er heerste er grote armoede. De gevolgen waren fataal. Overal zag je werklozen. In 1 op de 10 restaurants in Berlijn zag je iemand een glaasje bier drinken. Al die werklozen hadden gebrek aan eten.Grote steden als Keulen en Duisburg konden de rente van hun leningen niet betalen. München kon de salarissen van de stedelijke ambtenaren niet meer opbrengen. Afgestudeerden werden massaal beziggehouden met schaakvoorstellingen. In Berlijn stonden tafeltjes en stoelen klaar waar mensen konden kaarten. Niemand had sindsdien meer vertrouwen in de regering. Zes jaar daarvoor was het Dawes-plan bedacht om Duitsland te helpen om de oorlogsschulden te betalen. Dat idee had de Amerikaanse bankier Dawes op een idee gebracht. Door aan Duitsland geld te lenen zou iedereen profiteren. Maar ze hadden toen nog niet bedacht wat er zou gebeuren als al het geld op was. De werkeloosheid begon ook in Nederland, Groot Brittannië en de verenigde Staten toe te nemen. De productie nam ook snel af. In Duitsland kreeg iedereen een uitkering. Elke dag stonden er rijen mensen voor de kantoor van de sociale dienst om een stempeltje te halen. Hitler kwam in 1933 aan de macht. Na de machtsovername kregen veel Duitsers werk, maar ze konden vaak niet zelf kiezen wat voor werk. Ze werden gewoon ingezet. Arbeiders mochten ook geen looneisen stellen. Hitler gaf heel veel geld uit om de bewapening van zijn leger te versterken. Hij liet ook veel snelwegen aanleggen. Via de goede infrastructuur kon het Duitse leger zich snel verplaatsen. Deze jaren waren vreselijk voor de Duitse bevolking.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.