Antonie van Leeuwehoek

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 342 woorden
  • 16 juli 2001
  • 72 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
72 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
In Delft in 1632 midden in de Gouden Eeuw werd Antonie van Leeuwehoek geboren. In die tijd was Delft een welvarende nijver stad beroemd om zijn porselein: Delfts Blauw. Dit porselein werd vervoerd in manden en waarschijnlijk maakte Antonies vader van deze manden. Zijn vader moet een rijk man zijn geweest omdat ze in een groot huis woonden. Het huis stond op de hoek van een straat die 'Leeuwepoort' heette vandaar de naam Van Leeuwehoek. Doordat de vader van Antonie zo rijk was ging Antonie naar school waar hij rekenen enz. leerde. Helaas leerde hij er geen Latijns. In die tijd was het Latijns de taal van de wetenschap. Op zijn 16e jaar ging hij naar Amsterdam om daar te werken bij een lakenhandelaar. Een paar jaar later kwam hij terug in Delft waar hij zich vestigde als lakenhandelaar. Een lakenhandelaar gebruikte in die tijd vergrootglazen om de vezels van de stoffen die ze gebruikten goed te kunnen onderscheiden. Waarschijnlijk heeft Van Leeuwenhoek in Amsterdam met een vergrootglas leren werken. Toen is hij geïnteresseerd geraakt in vergrootglazen en begon hij ze zelf te slijpen. Toen Antonie 39 jaar was trouwde hij met Cornelia. Haar broer had op de universiteit medicijnen gestudeerd. Die broer heeft hem aangezet om nòg betere en nòg meer vergrootglazen te produceren. Omstreeks deze tijd is Van Leeuwehoek begonnen met het maken van microscopen. Deze microscopen waren 60 à 70 jaar geleden in Italië uitgevonden en deze microscoop was in staat iets wat je er onder legde 50 maal te vergroten. Van Leeuwehoek verzon een manier om de microscoop nog sterker te maken: want die van hem kon tot 480 keer vergroten. Hierdoor kon hij bacteriën bestuderen. Hij trad in dienst bij de Royal Society in Engeland die in die tijd toonaangevend was in de wetenschap. Hij verstuurde zijn onderzoeken en uitvindingen trouw naar hen toe. Antonie van Leeuwehoek werd zelfs zo beroemd dat tsaar Peter de Grote van Rusland en keizer Karel de 2e ernaar kwamen kijken. Antonie van Leeuwehoek is in 1723 gestorven na een kort sterfbed. Bron: de Ruyter informatieboekjes

REACTIES

A.

A.

Heej Wubbo,

Ik zit nu in de 2de, en de hele klas moest een verslag maken over de gouden eeuw. daar had ik deze info ook vooor nodig. hartelijk bedankt voor dit opstel!
doei,
Alies

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.