Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Rijkdom

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas vwo | 802 woorden
  • 11 juni 2016
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
6 keer beoordeeld

Filosofisch Essay

Geschreven door: Joy’L Derix

Klas: 2VB

Datum

Rijkdom

 

Kerstmis is net geweest, de donkere tijd van het jaar, de tijd van bezinning, warmte en rust vinden bij familie en vrienden. De kerst van nu gaat steeds meer om het geven en krijgen van dure cadeaus, de mooiste kerstjurk, of de grootste kerstboom hebben. Kortom er wordt heel veel geld uit gegeven met kerst. Maar maken die dure cadeaus mensen echt gelukkiger of was de kerst van een vroeger net zo leuk? Zo kwam ik op de vraagstelling: Maakt geld gelukkig?

 

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet ik eerst antwoord geven op de volgende vraag; wat is gelukkig zijn?

Als je gelukkig bent dan voel je je blij, je zit lekker in je vel, en je bent gezond. Je hoeft je geen zorgen maken over of je vanavond eten hebt of, of je wel een slaapplek hebt. Ook denk ik dat als je liefde ervaart door familie en vrienden je een stuk gelukkiger bent dan iemand die dat niet heeft. Natuurlijk heeft iedereen een andere gedachte over gelukkig zijn. Het woordenboek geeft als definitie: je goed voelen, het gevoel dat het leven fijn is.

 

Je hebt geld nodig om gezond te blijven, maar gezondheid is niet een garantie voor geluk. Het is wat je met het geld kan doen wat je gelukkig maakt, zoals een vakantie naar een mooie plek op aarde of anderen er gelukkig mee maken door het te schenken aan mensen die het geld harder nodig hebben dan jij.

De Chinese, filosoof Lao-Tse zei ooit: “Deel je brood en het smaakt beter, deel je geluk en het wordt groter” Dit betekend dat mensen ook gelukkig worden als ze iemand anders gelukkig maken door een eigendom (bijvoorbeeld geld) te schenken aan iemand die het nodig heeft.

Bijvoorbeeld mensen die ernstig ziek zijn, maar geen medicijnen kunnen betalen, mensen die geen brood kunnen kopen of dakloos zijn. Zonder geld kun je vrij weinig in deze wereld. Geld is cruciaal om gezond te blijven.

 

De Spaanse schilder Salvador Dali zei ooit: “Geld hebben is mooi, zolang men niet het plezier verloren heeft in dingen die men niet met geld kan kopen.” Hij bedoelt dat veel mensen als ze eenmaal geld hebben soms vergeten van de kleine dingen te genieten, in plaats van alleen maar van de grote gebeurtenissen. Terwijl mensen met heel weinig geld juist genieten van de kleine, gratis dingen in het leven. Het betekent dus niet dat als je arm bent nooit gelukkig kan worden. Sommige arme mensen zijn juist gelukkiger dan rijke mensen omdat ze meer genieten van de kleine dingen in het leven.

 

Nederlanders hebben over het algemeen genoeg geld om van rond te komen. Maar toch is het voor veel mensen niet genoeg. Omdat iemand anders meer verdiend willen zij dat ook.  Geld doet ook wat met je ego, als je veel geld hebt zijn mensen daar vaak trots op en pronken daarmee. De personen om zo iemand heen die niet zo veel geld verdienen voelen zich daardoor minder, alleen omdat de ander meer geld heeft. Dat maakt diegene ongelukkig, ook al heeft hij of zij genoeg geld. Het ligt er dus aan in welke situatie je leeft en hoe bent opgegroeid.

 

 

Hiernaast staat de De piramide van Maslow, ofwel behoeftepiramide. Hij is bedacht door de Amerikaanse psycholoog Abraham H. Maslow. De piramide bestaat uit verschillende lagen, elke laag bevat een behoefte, ene nog belangrijker dan de andere. De onderste laag is het belangrijkste; de primaire biologische behoeften ofwel de basisbehoeften. Deze beslaat het grootste gedeelte van de piramide. Deze behoeften zijn dingen als eten, drinken, slaap en onderdak. Voor de primaire biologische behoeften heb je geld nodig. Als je de basisbehoeften niet vervuld, kan je ook niet aan de andere behoeften voldoen. Volgens Abraham H. Maslow is het hoogste doel het bereiken van de top, zelfontwikkeling.

 

Mijn conclusie is dat geld niet gelukkig maakt. Omdat als je veel geld hebt dat geen garantie op geluk is. Maar om onze primaire behoeften te vervullen hebben we wel geld nodig. Het is immers moeilijk om gelukkig te zijn als je bestaan bedreigd wordt. Mensen worden echter wel gelukkig als ze dat geld besteden aan iets waar ze lang op gewacht hebben. Of er iemand anders blij mee maken. En veel geld uit geven aan iets wat je eigenlijk niet nodig hebt maakt ook niet gelukkiger. Daarom denk ik dat wij als Nederlanders best zonder zo veel geld uit te geven een even leuke kerst kunnen beleven.

 

Bronnen:

Npowetenschap.nl

Leefbewust.com

Salusie.nl

Gilscene.nl

Citaten.net

Didier Derix

Fabienne Bartholomeus

Pieter v. Driel

Artsalonholland.nl

Ziezozon.com

Woorden.org

Woordenboek

Wetenschap.infonu.nl

 

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.