Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Communistisch Manifest- Karl Marx

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas vwo | 1541 woorden
  • 30 november 2009
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Opdrachten Communistisch Manifest

Waarin verschilt de communistische klassenstrijd met andere?
De klassenstrijd is altijd aanwezig geweest, er waren altijd onderdrukkers en onderdrukten waartussen spanningen ontstonden. Stuk voor stuk eindigden die klassenstrijden dan in een revolutie. Ook in ons tijdperk, na het feodale stelsel, heerst een klassenstrijd, vereenvoudigd naar twee kampen, de bourgeoisie en het proletariaat. Het verschil tussen deze klassenstrijd en de voorgaande is dat de strijd door twee kampen gevoerd wordt en niet een veelheid aan kampen. Zelfstandige ondernemers worden op den duur door grote bedrijven (bourgeoisie) de markt uitgewerkt en zo geraken zij bij de proletariërs. De twee kampen zijn verder ook niet onderverdeeld in allerlei rangen. Ze staan met elkaar op gelijke voet, de enige verandering die plaatsvindt is dat het kamp van de proletariërs steeds groter wordt.

Ook is het voor het eerst dat een maatschappij geheel afhankelijk is van de productie en alles wat zich daaromheen bevindt. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er een maatschappij is die steeds verandert om voort te blijven bestaan.


Waarom zal een revolutie snel plaatsvinden? en welke processen spelen zich daarbij af?

Accumulatie -> de kapitalisten (bourgeoisie) verbreken steeds meer nationale barrières en hun afzetmarkt wordt groter. Door hun aanwezigheid in andere landen krijgen ook daar de klein industriëlen het moeilijk. Globalisering door de kapitalisten werkt de klassenstrijd in de hand, steeds meer mensen komen bij het proletariaat en voelen zich onderdrukt door de grootindustriëlen. De nationale cultuur van landen begint te vervallen en er ontstaan twee duidelijke klassen: het proletariaat en de bourgeoisie. Wanneer er uiteindelijk een revolutie uitbreekt zal dat vanzelfsprekend effect hebben op alle andere landen omdat alles door de globalisering van de industrie en uiteindelijk ook de cultuur met elkaar in verbinding staat.
Juist doordat alles in een stroomversnelling is geraakt door de industralisatie, zal ook de revolutie snel plaatsvinden. De verbindingen tussen alle uithoeken in de wereld zijn verbeterd en bovendien is de politiek sterk gecentraliseerd doordat de bevolking opeen hoopt

Waarom ontstaat die revolutie en hoe gaat die plaatsvinden?

Een kapitalist is altijd bezig met meer winst maken (accumulatie). Die winst gaat ten koste van de arbeider, die steeds arbeidsintensiever werk moet leveren voor hetzelfde loon (uitbuiting). De omstandigheden waarin arbeiders wonen en werken worden steeds slechter. Marx zei dat de kapitalist wel moest, anders gaat hij er zelf op achteruit. De winst wordt verkregen door vervreemding van geld wat eigenlijk de proletariërs toebehoort. Die winst wordt weer in betere technieken en grotere fabrieken gestopt. De steeds rijkere kapitalist gaat zijn fabrieken dus vergroten, er onstaat grote concurrentie tussen de kapitalisten tot ze elkaar kapot concurreren. De overgebleven kapitalisten bouwen grotere fabrieken (concentratie), steeds meer mensen raken werkeloos en zijn daarom bereid voor een hongerloontje te werken. Zo ontstaat ook onder de arbeiders concurrentie omdat er relatief minder werk is door de grote hoeveelheid werkelozen.

Op den duur zijn er zoveel uitgebuite mensen dat de arbeiders de ellende niet meer pikken. Eerst zullen individuen in opstand komen , daarna zullen de arbeiders van één fabriek in opstand komen waarna hele bedrijstakken zullen volgen. De arbeider zijn nog niet georganiseerd en er is eigenlijk alleen nog maar sprake van hier en daar een opstootje. Dit komt omdat ze zich nog niet georganiseerd hebben. Iedere overwinning die de proletariërs behalen is er eigenlijk nog een voor de bourgeoisie omdat ze strijden tegen de vijanden van de vijand.

Na een tijdje zullen de proletariërs zich beter gaan organiseren en vormen dan coalities tegen de bourgeoisie. De verbindingen die door de bourgeoisie gemaakt zijn zullen ervoor zorgen dat de revolutie uiteindelijk van een regionale tot een nationale revolutie komt. De revolutie duurt daardoor slechts enkele jaren en verspreid zich zo ook wereldwijd. Er ontstaat een politieke partij die steeds sterker (door onderlinge opstootjes) terugkomt. Ook enkele leden van de bourgeoisie zullen met het oog op eigenbehoud of op het behoud van anderen overstappen naar de proletariërs. De organisatie zal door de goede verbindingen internationaal steeds meer invloed en aanhang krijgen waardoor er een wereldwijde revolutie zal uitbreken.

Wat voor soort eigendom is er?

Eigendom:
In de communistische staat mag je nog wel spullen bezitten, maar jezelf aan de hand van die spullen geen status in de maatschappij toekennen zoals de bourgeoisie deed. Je mag geen spullen erven of verkrijgen door arbeid van anderen.
Het burgerlijke private eigendom:
Communisten streven naar de opheffing van dit soort eigendom. Met de opheffing van het burgerlijke private eigendom, willen ze een einde maken aan de bourgeosie. Deze eigendom is oneerlijk omdat deze automatisch veronderstelt dat de meerderheid van de bevolking geen eigendom heeft. Volgens Marx: "De volmaakste uitdrukking van de voortbrenging en toeëigening van de produkten, die op klassentegenstellingen, op de uitbuiting van de meerderheid door de minderheid berust"

Waarom zou een communistische staat volgens Marx goed werken en niet ten onder gaan aan een gebrek aan motivatie (omdat toch iedereen hetzelfde verdient etc.) ?

Omdat in een communistische staat de macht niet wordt toegekend aan de luie machthebbers (bourgeoisie) maar aan de hardste werkers (proletariaat). In allebei de staatsvormen, kapitalistisch en communistisch, verdienen zij niets aan hun verrichte arbeid. Het enige verschil is dat de voormalig onderdrukten nu erkenning krijgen voor hun werk en in een eerlijke samenleving wonen. Mensen zouden, als je het zo bekijkt, juist gemotiveerder moeten zijn om te werken in deze, communistische samenleving.


Hoe ziet Marx het gezin in de kapitalistische en communistische samenleving?

Het gezin in de kapitalistische maatschappij zou volgens Marx teveel op geld zijn gebaseerd, de verhoudingen tussen de gezinsleden bestaan uit de salarisstrookjes. Het gezin wordt door de bourgeoisie puur gezien als schakel in het productiesysteem, de enige verschillen zijn geslacht en leeftijd.Vrouwen en kinderen uit arme gezinnen worden gedwongen te werken omdat de vaders niet genoeg geld meer verdienen of werkeloos zijn omdat ze simpelweg meer kosten. Kinderarbeid en slavernij zijn volgens Marx automatische gevolgen. Armoede is voor veel mensen een gevolg van de kapitalistische maatschappij.

Het gezin in de communistische maatschappij voeden ouders hun eigen kinderen niet op, maar doet de staat dat voor ze. De samenleving is een groot geheel.

Opdracht 7.
De communistische samenleving zal de eerste zijn in de geschiedenis zonder een klassentegenstelling. Er bestaat maar een klasse, en die heeft het ook voor het zeggen in de staat. Daarom zou je ook wel van een democratie kunnen spreken. Na de wereldrevolutie ligt de macht in handen van het proletariaat. Privaateigendom wordt afgeschaft, alle productiemiddelen worden beheert door de staat. Alles wordt ook centraal bestuurd, want wanneer er zelfstandige bedrijfjes ontstaan bestaat het gevaar dat privaat eigendom daarmee ook weer in de samenleving wordt geroepen.

EIgen mening

Ik vind het idee achter het communisme wel een mooie gedachte, gelijkheid enz. Maar de manier waarop dat verwezenlijkt wordt maakt de mens als individu nu geen machine, maar de hele staat opgebouwd uit onderdelen. Nog steeds draait alles om zo goed mogelijk (eerlijk) functioneren van de staat. Maar nu worden gezinnen uit elkaar gehaald en zijn vrouwen openbaar bezit. Weegt de uitbuiting van vrouwen op tegen prostitutie? Het schaft de moraal af, vrouwen werden toch maar als 'productie-middel' gezien, dus wat daar in principe mee gebeurt maakt dan ook weer niet zo veel uit. Marx zet de vrouw naar mijn inzien neer als nietszeggend
Het argument over de ontbrekende luiheid van het voormalig proletariaat in de communistische samenleving vind ik niet erg sterk.
blz. 60 3e alinea: "Volgens deze bewering zou de burgerlijke maatschappij reeds lang aan traagheid te gronde moeten zijn gegaan, want wie in de burgerlijke maatschappij werken, verwerven niet en zij die daarin verwerven, werken niet. De gehele bedenking komt neer op de tautologie dat er geen loonarbeid meer bestaat, zodra er geen kapitaal meer bestaat."
De meeste mensen zullen niet meer willen werken dan ze voor hun eigen onderhoud nodig hebben. De arbeiders in de kapitalistische samenleving moesten nu eenmaal hard werken om hun hoofd boven water te houden. Wanneer die barrières weg waren geweest hadden ze het echt niet nodig gevonden om zo hard te werken om te overleven. De mate waarin men dan meer werkt zou samenhangen met de mate van tevredenheid van de persoon. Wanneer deze graag wat over zou willen houden, zou die harder werken. Maar een ander zou lui achterover gaan liggen omdat hij genoeg verzameld heeft. De enige reden die ik zou kunnen bedenken waarom iedereen mee zou willen werken aan zo'n staatsvorm is omdat er écht geen andere oplossing meer bestaat, wat Marx dus ook suggereert.


Daarmee kom ik bij het volgende punt wat ik in zijn theorie niet erg sterk vind. Het is nu toch ook niet zo dat wanneer je arm bent, jij en je nageslacht totaal geen kansen meer hebben in de samenleving? Marx houdt totaal geen rekening met de overheid, kijk naar onze samenleving nu: wanneer iemand werkeloos is, krijgt die een uitkering, er wordt voor pensioen gezorgd etc. etc.

Marx kijkt veelste zwart wit en houdt totaal geen rekening met de andere mogelijkheden die er bestaan. Een andere samenleving dan een communistische zou automatisch een uitbuitende, slechte samenleving zijn. Het is inderdaad zo dat de industrie barrières heeft verbroken, maar voordat er een totaal rampscenario uitbreekt, moet het naar mijn idee nog vér komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.