Zoutstad

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 1172 woorden
  • 22 mei 2001
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Zoutstad (utopia) door Corbusier.

In zoutstad wonen Karel en Karolien. Zij wonen hier al 5 jaar. Karel is 27 jaar. Hij ontmoete Karolien op zijn 19e bij een uitje met vrienden. Het was liefde op het eerste gezicht. Toen zij op een avond afspraken om bij elkaar te komen vroeg Karolien aan hem of hij kwam naar zijn huis. Hij vroeg aan haar waar zij woonde. Toen vertelde zij het hele verhaal. “Ik woon in Zoutstad. Je weet wel. Dat is een stad gebouwd in zout. Het heeft een diameter van ongeveer 5 kilometer. Er staan gewone huizen in dat zoutkasteel. Het enige probleem is dat je er geen zonlicht krijgt. Dus als je peg hebt woon je in het midden en moet je helemaal naar het begin of einde van het zoutkasteel. Er zijn in totaal 2 in- en uitgangen. Eentje in het noorden en een in het oosten, dus als je in het zuidwesten woont moet je zeker 5 kilometer lopen. Oh ja, dat is ook wel lastig voor buitenstaanders, want je mag er niet met de auto rijden. Voor uitlaatgassen, want die blijven onder het zout hangen, je mag er ook niet roken of andere milieuschadelijke dingen gebruiken. Alleen mag je de nodige dingen gebruiken, zoals de koelkast, magnetron en oven. Ook mag je een radio hebben. In zoutstad hebben ze ook 2 sportclubs. 1 Voetbalclub: v.v. Zoutkorrel en er is ook een atletiekvereniging: a.v. Zoutmolen. Na de wedstrijden moet je wel gelijk naar buiten het zoutkasteel want dan moet je even de zon zien, want 24uur per dag geen zonlicht zien is heel slecht, niet alleen voor je ogen maar ook voor bijvoorbeeld je bioritme, omdat je dan niet meer weet wanneer het dag of nacht is. Het is vooral gezellig omdat je in de straat waar ik woon (Zoutkorrelhof, inderdaad hier is ook de voetbalclub) veel mensen van mijn eigen leeftijd wonen. Dus veel feest avonden ,in de blokken van 6 woningen.(Het zijn allemaal woonerven in Zoutstad. Dat is altijd gezellig, maar helemaal als er veel mensen van je eigenleeftijd wonen).”

Hij vindt het wel aardig klinken, dus hij gaat daar langs. Hij vindt het heel gezellig daar. En zo nodigt zij hem uit voor een barbecue. Karolien is 25 jaar, heeft lang blond haar en is 1,75 meter. Karel is 27 jaar, heeft kort zwart haar en is 1,87 meter. Hij komt op de barbecue. Ze hebben een hele gezellige avond samen. Aan het eind van de avond vraagt hij aan haar of zij wat wil drinken, zij wil dat en hij gaat het halen. Als hij terug komt heeft hij een dien blad met daarop een cola voor haar en een biertje voor hem. Een er ligt ook een klein doosje op. Hij gaat op zijn knieën voor haar zitten pakt het doosje, dan maakt hij het open en vraagt hij haar ten huwelijk, er zit een ring in, en zij zegt ja. Een half jaar later gaan ze trouwen in het gemeente huis in het zoutkasteel. Ze gaan dan nog niet samen wonen, maar ze blijven nog allebei in hun eigen huis wonen. Wel komen ze elke dag bij elkaar. Tot de dag dat hij 22 jaar wordt, dan vraagt hij haar of ze wil samen gaan wonen, en dan wil ze wil. Ze gaan dan samen wonen in Zoutstad, bij haar. Het ging altijd goed tussen hun en in Zoutstad was het ook heel gezellig, tot nu.

Het is vandaag 17 maart 1999. Hij wordt s’ochtends wakker om te gaan werken. En hij ziet dan dat er heel veel mensen buiten staan te kijken. Hij gaat naar de overbuurman om te vragen wat er aan de hand is. Hij vertelt Karel dat er ergens in het midden van Zoutstad een gat is ontstaan in het dak. Dat betekent dat ze dat gat gauw moeten dichten anders is er geen redding meer aan. Want er is berekent door computerdeskundigen dat zo’n gat heel snel groot wordt waardoor je binnen 24 uur het gat dicht moet maken, want anders is Zoutstad er geweest. Dus nu weet hij, Karel, wat er aan de hand is. Hij gaat zijn huis weer in en maakt Karolien wakker. Zij is verbaast en hij vertelt haar wat er aan de hand is. Zij wil meteen weg uit Zoutstad, dus ze pakken zoveel mogelijk spullen in en lopen naar de Noordelijke uitgang. Daar worden ze tegen gehouden door politie te paard, omdat ze er niet uit mogen. Dit doet de politie omdat er anders een hele paniek bui uit kan gaan breken en dat hebben ze liever niet. Dan verteld de politie hem dat ze nog mensen nodig hebben om te proberen dat gat dicht te maken. Hij wil wel helpen. Maar zij moet achter blijven. Karolien zegt tegen hem dat hij maar moet gaan. En als ze over 15 uur nog geen oplossing hebben of dat ze het gat nog niet hebben kunnen dichten, dan moet hij maar terug komen. Want de politie heeft haar net verteld dat ze over 10 uur wel naar buiten mogen met politie begeleiding.

Dan gaat hij naar het team toe wat bezig is om zoveel mogelijk zand op te vangen en om te proberen om het gat te dichten. Hij gaat hiermee helpen om het zout naar buiten te krijgen. Na drie uur zijn ze hier nog mee bezig, dan begint er een lichtje bij hem te branden. Hij gaat naar een leidinggevend mannetje toe en vraagt hoelang het al bezig is met stromen en met welke snelheid het gat groter word. Als hij de antwoorden heeft gaat hij rekenen (hij gebruikt een wiskundige formule die hij nog op school geleerd heeft.) En hij zegt dan tegen die zelfde man dat ze binnen 4 uur een hoge hijskraan binnen moeten hebben. Dan zegt hij dat ze er een hele lange kabel moeten hebben om een hele grote kurk te maken en die in dat gat te stoppen. Met een heleboel lijm moet die dan besmeerd worden en dan in dat gat geplakt worden. Als het goed is blijft die plakken en dan hoef je alleen nog maar de kleine gaatjes of te vullen. Zo gezegd zo gedaan. 3 en een half uur later is er een hijskraan met een gigantische kurk. Die word erin gehangen en hij plakt. Er zijn nog een paar kleine gaatjes die gevuld moeten worden en dan is er feest. Hij wordt bejubeld en de lucht in geprezen. Dan denkt hij aan Karolien en gaat gelijk naar de Noordelijke uitgang. Ze ziet hem en rent gelijk op hem af. En vraagt hem of alles goed is. En dan gaan ze weer naar huis. Alles is een beetje ontregelt maar met een paar dagen is alles weer goed. Dan wordt hij gebeld door de burgemeester van Zoutstad en hij wordt uitgeroepen tot ereburger van de stad. Alles blijft goed. En 3 maanden later merkt ze dat ze zwanger is van Karel. Ze zijn helemaal door het dollen heen. 6 Maanden later wordt het kind geboren, ze noemen hem Pieter. En ze leven samen nog lang en gelukkig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.