Wat is kunst

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 401 woorden
  • 16 september 2001
  • 432 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
432 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Op de vraag Wat is kunst? zijn vele antwoorden mogelijk en, mits goed beargumenteerd, ook goed.

Bijna iedereen vindt dat een kunstwerk origineel moet zijn. Als het kunstwerk een massaproductie is, neemt het de emoties bij je weg, omdat het niet meer origineel is. Het origineel zal wel emoties bij je oproepen, maar als je heel veel replica?s ziet is het niet zeldzaam meer. Dat gevoel kan je ook krijgen als het voorwerp heel duur is en als er daardoor niet veel van zijn, maar dat maakt iets geen kunst. Ook moet een echt kunstwerk emoties bij je oproepen, niet dat het mooi is en daarom emoties oproept, maar ook dat je er over nadenkt en kan zeggen wat je er mooi of lelijk aan vindt.

De meningen die ik tot nu toe heb gehoord: · Kunst is wat je er zelf van maakt, voorbeeld: het werk van Herman Brood · Kunst is origineel, er mogen niet teveel reproducties van zijn · Alles zou kunst kunnen zijn, het is zo?n breed begrip dat je ?alles? er onder zou kunnen verstaan. Voorbeeld: Als het kapsel van iemand rood is geverfd en in een bepaald model is gebracht, is het kunst. · Volgens het woordenboek: werken van schoonheid; het scheppen van zulke werken de schone kunsten

Wat kunst dus precies is, is heel onduidelijk. Mijn mening is dat kunst iets is waarmee de kunstenaar zijn ziel blootgeeft, waarmee hij zich open stelt voor bepaalde invloeden, zoals je humeur, een bepaalde gebeurtenis, allerlei dingen die ervoor zorgen hoe je een compositie schrijft, hoe je een voorstelling maakt, hoe je een schilderij schildert. Als iemand boos is, dan wordt zijn kunstwerk boos, rumoerig. Voor diegene lucht dat op, hij uit zich in dat kunstwerk. Ik vind het schrijven van boeken ook kunst, bij sommige boeken tenminste. Sartre uit zich bijvoorbeeld helemaal in zijn boek Walging, hij laat zijn hart spreken en schrijft echte literatuur en dat is kunst. Kunst wordt gemaakt, gecreëerd, door mensen die zich in een kunstwerk uiten. Je kan niet precies zeggen wat kunst is, maar wat zeker is, is dat je je niet moet laten leiden door de naam van de kunstenaar. Ook Picasso, Rembrandt en Mozart hebben fouten gemaakt en hebben mislukkingen gecreëerd.

Dit opstel is mogelijk het begin van discussiepunt, maar zeker niet het einde. Dit is gebaseerd op mijn mening, die vervolgens is gebaseerd op die van anderen.

REACTIES

L.

L.

leuk maar kort
strak hoor

20 jaar geleden

T.

T.

Appelsappig

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.