ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Cultureel Zelfportret

Ik heb in mijn leven nog niet zo heel veel cultureels ondernomen. Dit komt omdat ik daar nooit zo in geïnteresseerd ben geweest, als ik eerlijk ben. Wel heb ik natuurlijk, zoals elk ander kind, de verplichte cultureel verantwoorde tochtjes met mijn ouders gemaakt. Vooral naar musea. Maar zoals in de brief ‘Instructie schrijven van het ‘cultureel zelfportret’’ al staat, heb ook ik heel veel in de bioscoop gezeten. Ik zal nu alle onderdelen afgaan en er wat over vertellen.

Film: Ik ben al naar zeer veel films geweest. Maar ik kan nu niet echt zeggen dat ‘Hollywood-films’ leerzaam zijn. Een film die ik gezien heb ‘Phileine zegt sorry’ was nog het meest cultureel verantwoord. Ik vond het erg plezierig deze film te zien, omdat het redelijk dicht bij de jeugd staat. Ik houd van verschillende genres. Het ligt eraan in welke bui ik ben. De ene keer heb ik zin in iets romantisch om bij weg te zwijmelen en de andere keer heb ik zin om te lachen. Ik houd er allemaal van, alleen niet van SF in de vorm van ‘Space Warrior’ maar iets als ‘Lord of the Rings’ kan ik daarentegen zeker wel waarderen. Dat is omdat ik wel van dat sprookjesachtige houd.

Concert: Ik ben in mijn korte leventje nog nooit naar een concert geweest simpelweg, omdat ik nooit fan genoeg was van een band om er naar te gaan kijken tijdens een van hun tournees. Ik wil niet zeggen dat het me niet leuk had geleken, maar mij deed het niet zoveel. En ook mocht ik van mijn ouders, al had ik het gewild, nooit met vriendinnen naar een concert gaan, dat hadden ze te gevaarlijk gevonden.

Toneel: Dit heb ik wel een aantal keren gezien. Het is niet zo dat er een fel lampje gaat branden, maar wel eentje die je nog net ziet als je in het donkerst van de nacht op je kamertje staat. Ik kan me geen toneelstuk herinneren, wel een paar die ik eens op tv heb gekeken. Die waren erg mooi om te zien. Wat mij wel is bijgebleven, is een toneel stuk van de dochter van de collega van mijn moeder. Ik moest namelijk, toen ik in groep acht zat van de basisschool, een prinsessenjurk hebben. Die dochter zou er mij eentje kunnen lenen. Om zeker te weten of dat het een geschikte jurk was konden we naar het toneelstuk komen kijken, waarin de jurk te zien was. De jurk was drie keer niks….

Cabaret: Het eerste cabaret dat ik ‘live’ mee had gemaakt, was het ‘Kabarestafette’ van ‘Selene’, dit is een dispuut voor studenten, waar mijn zus destijds lid van was. Zij hadden dit georganiseerd, het is een evenement dat jaarlijks op hun agenda staat. Het was hen deze keer goed gelukt, ze hadden zelfs Eric van Sauers en Jan Jaap van der Wal weten te strikken een show weg te geven. (om even bekende namen te noemen). Het was een erg leuke avond, maar de cabaretiers vielen een beetje tegen. Wie ik echt ontzettend leuk vind, is Hans Teeuwen. Die heb ik helaas nog nooit in het echt op zien treden. Helaas zal ik daar ook geen kans meer voor hebben, nu dat hij gestopt is.

Musical: Deze heb ik nog nooit in een schouwburg bewonderd, maar wederom vanaf de bank op tv. Meestal zijn het operastukken die ik dan zie. Meestal zap ik weg, maar als ik een glimp van de fraaie jurken opvang, onder het zappen, blijf ik altijd even kijken. Ik moet toegeven dat de meesten erg getalenteerd zijn in het zingen, maar het is niet mijn ding. Zelf heb ik een keer in een musical gespeeld voor de ‘Groep 8 Musical’, maar dat stelt natuurlijk niks voor en ik vond het niet leuk dat ik voor publiek moest zingen. Zoiets doe ik liever alleen, alleen mijn familie en vrienden kan ik daar nog net bij verdragen.

Schilderkunst: Ik heb al menig schilderij van dichtbij kunnen bewonderen. Dit is omdat we met school al vaak uitstapjes hebben gemaakt naar musea. Ik heb vaak erg mooie schilderijen gezien. En ben elke keer weer onder de indruk van hoe ze dat in godsnaam voor elkaar krijgen. Ik heb een paar weken terug de mogelijkheid gehad om ‘De Nachtwacht’ in het echt te kunnen zien. Ik vond het echt heel erg knap. Ook was ik laatst op Internet aan het rondkijken naar schilderijen. Hierop had ik surrealistische schilderijen gevonden en vond ze werkelijk schitterend. Ik vind de kleuren die gebruikt worden zeer mooi en van de afgebeelde vrouw voel ik mij vrij worden. Ik kan dat niet uitleggen, maar ik geniet ervan. Ik vind het werkelijk ‘magnifique’. Zie hier:

Beeldhouwkunst: Ook hiervan heb ik al veel gezien. Vanwege de uitstapjes van school. Dit vind ik meestal minder prettig voor het oog dan schilderijen. Ik vind het meestal in elkaar geflanste onderdelen die dan weer iets zweverigs uit moeten beelden. Natuurlijk zijn er altijd een paar dingen die mij doen verstommen van verbazing. Dan vind ik het mooi en vind ik het knap hoe dat de kunstenaar dat heeft gemaakt. Ik heb al genoeg gezien om voorkeuren te kunnen ontwikkelen. Ik heb het surrealisme dat men ook regelmatig aantreft in de beeldhouwkunst nooit echt mooi kunnen vinden. Ik vind dingen als levensechte figuren wel mooi.

Design: Design in de vorm van interieurspullen vind ik erg leuk om te bekijken. Zoiets tref ik meestal in een winkel of magazine aan. Ik vind het heerlijk om er naar te kijken en in gedachte bedenk ik me er dat ene tafeltje bij en dat ene vloerkleed. Het lijkt mijzelf later een erg leuk beroep om te hebben, maar daar ben ik nog niet zeker van. Als klein kind was ik wekelijks bezig met een herinrichting van mijn kamer. Om dit vervolgens vol trots aan mijn ouders te tonen. Het werk van Jan de Bouvrie vind ik meestal wel mooi. Ik ben best verschillend, soms vind ik het mooi als iets strak is vormgegeven en de andere keer denk ik: ‘nee, niets voor mij, geef mij maar iets knus’. Warme kleuren zul je later veel vinden in mijn huis, denk aan de wat donkere kleuren en hout.

Architectuur: Hier heb ik niet zo veel verstand van. Ik weet wel als het om huizen gaat dat ik graag een wat ‘bollere’ vorm heb, dan een strak vormgegeven huis. In en aan mijn huis mag geen staal voorkomen, dat vind ik niet gezellig.

Wereldliteratuur: Ik ben dit jaar pas begonnen met literatuur lezen. In mijn boeken werden weinig tot geen andere culturen beschreven. Alleen mijn laatste boek ‘De Buitenvrouw’ gaat ook over de cultuur van de Surinaamse vrouw die er in voor komt. Ik vond dit leuk en interessant om te lezen, omdat je op deze manier je je niet alleen op literatuurgebied ontwikkelt, maar ook nog eens wat leert van een heel andere cultuur. Dit vond ik erg leuk. Dat wekt nieuwsgierigheid op, ik heb zelfs wat opgezocht op het Internet over Suriname.

Dans: Hiervan heb ik al veel voorstellingen gezien. Ik heb zelf namelijk zes jaar op Jazzballet gezeten en was erg enthousiast. Inmiddels ben ik er mee gestopt omdat ik het niet meer leuk vond. Om de twee jaar wordt er door CKVU dansvoorstellingen georganiseerd van alle dansgroepen. Zo traden wij op in Markant en er kwamen een behoorlijk aantal andere groepen voorbij. Op allerlei niveaus dus je zag erg goede stukken voorbij komen. Ik vond dit altijd erg mooi, omdat ik er zelf natuurlijk ook van hield. Alleen konden de ouderen het altijd beter dus dat was erg knap te om te zien.

Dit was mijn zelfportret, ik hoop dat u er wijzer van bent geworden. Ik hoop dat dit verslag voldoet aan de eisen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Abdel Khalid

Abdel Khalid

sommige mensen willen zoals mij zijn OMDAT IK VEEL SHINE PAK

11 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

patrickster

patrickster

zeker leuke zelfportret man

1 jaar geleden

Antwoorden

ikkke

ikkke

je moeder

11 maanden geleden

gast

gast